Ana Mon Amour - μια υπέροχη ιστορίας αγάπης και εξάρτησης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ana mon amour


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Χώρα: Ρουμανία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

O Calin Peter Netzer, σκηνοθέτης του Child’s Pose που κέρδισε την Χρυσή Άρκτο το 2013, επέστρεψε στην φετινή Berlinale με την καινούργια του ταινία, Ana Mon Amour. O Netzer επιστρέφει στο Βερολίνο μετά από 4 χρόνια με ένα ακόμα δράμα γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις και διεκδικεί δυναμικά την δεύτερη Χρυσή Άρκτο του.

Στο Ana Mon Amour, ο Ρουμάνος σκηνοθέτης σκιαγραφεί την σχέση του Toma (Mircea Postelnicu) και της Ana (Diana Cavallioti) από την γνωριμία τους σε μία εστία του πανεπιστημίου όπου σπούδαζαν στην θυελλώδη σχέση τους, με τις αντιδράσεις των γωνιών τους, τα προβλήματα της Ana με μεγάλες κρίσεις πανικού και τις επιπτώσεις στις σχέσεις του ζευγαριού που έχει η ασθένεια της Ana και η βοήθεια που αυτή θα λάβει τελικά μέσα από την ψυχανάλυση. Κεντρικό μοτίβο της ταινίας είναι η σχέση εξάρτησης που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών και στην επιθυμία τους να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να είναι μαζί.

Ο Netzer για άλλη μια φορά μας προσφέρει μια υπέροχη ταινία, ίσως στην καλύτερη στιγμή του Φεστιβάλ του Βερολίνου για το 2017 και σίγουρα στην πιο παραγωγική στιγμή του Ρουμανικού σινεμά που ανθεί και μας εντυπωσιάζει σε όλα τα τελευταία μεγάλα Φεστιβάλ. Δεν είναι λίγες οι φορές που το σινεμά έχει εξερευνήσει σχέσεις εξάρτησης. Όμως το Ana Mon Amour πλάθει μία σχέση με ρεαλισμό που εξελίσσεται μέσα στον χρόνο και τα προβλήματα και με δύο συγκλονιστικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές της. Από το σενάριο κιόλας ο σκηνοθέτης είχε αποφασίσει να δομήσει την ιστορία, όχι χρονολογικά αλλά με βάση τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών και τις στιγμές που άλλαξαν την σχέση τους. Αυτά τα cuts και τα πίσω μπρος στην ταινία γίνονται τόσο φυσικά που από κάποιο σημείο και μετά ο θεατής δεν προσέχει καν ότι βρισκόμαστε σε άλλο χρόνο, με την εμφάνιση της Ana και του Toma, να είναι αυτά που μας το θυμίζουν, αλλά με τον χρόνο να παίζει έναν μάλλον δευτερεύον ρόλο και την σχέση τους να είναι πρωταγωνίστρια σε κάθε στιγμή της ταινίας. Η σχέση των δύο θα περάσει πολλές δυσκολίες με τον Toma να φαίνεται διατεθειμένος να επενδύσει όλη την ζωή στο να είμαι μαζί με την Ana και να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της, όμως αυτό θα είναι τελικά η ραχοκοκαλιά της σχέσης τους, με αποτέλεσμα η αλλαγή στην ψυχική κατάσταση της Ana, να αλλάζει σταδιακά μέσα στον χρόνο και την δυναμική της σχέσης της με τον Toma.

Αν η σχέση των δύο πρωταγωνιστών είναι πρωταγωνιστής, τότε δευτεραγωνιστής στην ταινία είναι οι κρίσεις πανικού. Λίγες φορές έχουμε επίσης δει στο σινεμά μία τέτοια απεικόνιση των συμπτωμάτων και των διακυμάνσεων τους των κρίσεων πανικού, μια σύγχρονη πανδημία. Η δυνατή ερμηνεία της  Diana Cavallioti και πιθανώς η μελέτη ατόμων και της συμπεριφοράς τους όταν βρίσκονται σε τέτοια ψυχική κατάσταση, μας δίνει μια ρεαλιστική εικόνα για το φαινόμενο, ενώ η ταινία εξερευνά λιγότερο και την ψυχανάλυση αλλά και την σχέση με την εκκλησία, με την εξομολόγηση σαν εναλλακτική της.

Στην μεγάλη ταινία που μας παραδίδει ο Netzer, καινοτομεί και σε κάτι ακόμη: τις σκηνές σεξ του ζευγαριού. Οι σκηνές αυτές είναι πολύ ρεαλιστικές όπως όλη η ταινία και παρουσιάζονται σαν ένα φυσικό μέρος της σχέσης, όπως θα έπρεπε να είναι σε όλες τις ταινίες. Το Ana mon Amour μας δίνει μάλιστα και μία ακόμα εκσπερμάτωση επί της οθόνης, που οι συντηρητικοί θα πρέπει να συνηθίσουν να βλέπουν και σε ταινίες σαν και αυτή, πέρα από τα ερωτικά μανιφέστα τύπου Love.

Συνοψίζοντας, μιλάμε για μία μεγάλη ταινία από τον Netzer, του οποίου θα έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε συνέντευξη σε λίγες μέρες.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές