Αμνησία (Κριτική Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Αμνησία (Κριτική Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: ,

Γράφει:

“Ψυχολογικό -και όχι μόνο- θρίλερ” χαρακτηρίζεται η Αμνησία της Νίνι Μπουλ Ρόμπσαμ στον οδηγό ταινιών του φεστιβάλ, “με ερωτήματα όπως τί είναι αυτό που μας ορίζει, ποια είναι τα υλικά που συνθέτουν την προσωπικότητά μας, πώς οικοδομείται μια ερωτική -και οποιαδήποτε άλλη- σχέση”. Προσωπικά μόνο από αυτές τις φράσεις ήμουν σίγουρη ότι η ταινία θα είναι καταπληκτική και έσπευσα να τη σημειώσω με κόκκινο ήδη από τις πρώτες μέρες του φεστιβάλ.

αρχείο λήψης

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το φιλμ που είδα δεν είχε καμία σχέση με αυτά που περίμενα. Ένα σενάριο που μπάζει από παντού, μέτριες ερμηνείες που αδυνατούν να πείσουν για το παραμικρό συναίσθημα. Η ιστορία έχει ως εξής: Ένα ζευγάρι συγγραφέων έχει απομονωθεί σε ένα νησί προκειμένου να συγγράψει. Ξαφνικά η γυναίκα ξυπνά μία μέρα στο πανέμορφο σπίτι του νησιού και ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της είναι ψυχοπαθής, τον ρίχνει από τις σκάλες κι εκείνος παθαίνει αμνησία. Αμέσως μεταμορφώνεται στο ιδανικό ταίρι, έναν καταδεκτικό, υπομονετικό, υποστηρικτικό, τρυφερό και ρομαντικό σύζυγο που κάθε γυναίκα θα ονειρευόταν να έχει. Εκείνη αποφασίζει να μην του πει την αλήθεια και ζει μαζί του τον έρωτα. Γρήγορα, όμως, εκείνος θα ανακαλύψει τη χαμένη του ταυτότητα και θα επιστρέψει στον παλιό καλό εαυτό του. Θα ξεκινήσει να την κακοποιεί να τη βιάζει συναισθηματικά και σωματικά. (δεν ξέρω αν προσέξατε αλλά φεστιβάλ χωρίς βιασμό δεν είναι φεστιβάλ!) Μετά από κάμποσε wannabe τετριμμένες χολυγουντιανές σκηνές θα φτάσουμε στην “κορύφωση” της, ανύπαρκτης κατ’ εμέ, έντασης μέσα σε δάση και δίπλα σε γκρεμούς.

Amnesia-bilde-meg

Α και να μην ξεχάσω ότι στο ενδιάμεσο ακούγονται ασύλληπτα επιφανειακοί διάλογοι σχετικά με συγγραφικά πρότυπα, διότι το υποτυπώδες αυτό σενάριο θέλει το ζευγάρι σε ενδόμυχο ανταγωνισμό για το ποιος είναι καλύτερος συγγραφέας! Έτσι ο ένας αντιπροσωπεύει τον εμπορικό, πετυχημένο και πολύγραφο συγγραφέα, ενώ η άλλη τη ρομαντική διστακτική και χωρίς πολύ αυτοπεποίθηση για το έργο της δημιουργό.

Όπως και να’χει πρόκειται, πάντα κατά τη δική μου άποψη, για μία κακή ταινία, μία ταινία που δεν έχει να δώσει σχεδόν τίποτα. Μιμείται συγκεκριμένες “αμερικανίστικες” πρακτικές, αποτυγχάνοντας ακόμα και σε αυτό. Και το ότι η προοπτική τους σύλληψης ήταν τόσο μα τόσο μεγάλη με κάνει να είμαι ακόμη πιο αυστηρή με το αποτέλεσμα.

Amnesia-bilde-megali

Μπορείτε να διαφωνήσετε μαζί μου ελεύθερα, παρακολουθώντας την ταινία αύριο, 7/11 στις 15:45 στο Ολύμπιον και το Σάββατο 8/11 στις 17:30 στη Φρίντα Λιάππα.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές