American Sniper - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

American Sniper

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

O Clint Eastwood επιστρέφει με μία δυναμική περιπέτεια, με παραγωγό και πρωταγωνιστή τον Bradley Cooper ως Chris Kyle, τον ελεύθερο σκοπευτή με τις περισσότερες επιβεβαιωμένες θανατώσεις στην στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ.

O Kyle, ως ελεύθερος σκοπευτής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αποστέλλεται στο Ιράκ με αποστολή να προστατέψει τους συμπολεμιστές του. Η σκοπευτική του ικανότητα σώζει αμέτρητες ζωές στο πεδίο της μάχης, όμως, καθώς οι ιστορίες με τα κατορθώματά του εξαπλώνονται, καθίσταται αμέσως και ως νούμερο ένα στόχος των ανταρτών. Παράλληλα, η εμμονή του με την στρατιωτική του καριέρα θα βάλει σε κίνδυνο τη σχέση του με την οικογένειά του, αφού ακόμα και μετά την επιστροφή του στο σπίτι φαίνεται πως ο πόλεμος τον ακολουθεί.

Η ιστορία βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του πρώην πεζοναύτη Chris Kyle, «American Sniper: The Autobiography Of The Most Lethal Sniper In US Military History», όπου αφηγείται την δεκαετή στρατιωτική του καριέρα.

 thumbnail_19703

Από τις πιο αληθινές ιστορίες πολέμου και ο λόγος, το γεγονός ανεξάρτητα από το ότι ο Kyle αναγνωρίστηκε ως ήρωας πολέμου, για τον ίδιο η πορεία του δεν αποπνέει δόξα, ειδικά όταν χρειάζεται να σκοτώσει μικρά παιδιά προκειμένου να επιτελέσει το καθήκον του. Γιατί πράγματι ο ίδιος αναγνωρίζει το μέγεθος της ζημιάς που κάνει, προκειμένου να ‘’προστατεύσει την πατρίδα του’’, την οποία ζημιά προκαλεί και σε πιο εκτεταμένο βαθμό στον εαυτό του. Όπως είναι λογικό, τα τραύματα από τέτοιου είδους βιώματα επουλώνονται αν όχι ποτέ, δύσκολα.

Ο Bradley, πράγματι είναι ένα από τα outsider για το φετινό όσκαρ. Ίσως να ήταν πιο ευνοϊκές οι συνθήκες για εκείνον εάν δεν υπήρχε ο έντονος ανταγωνισμός με τον Redmayne αλλά και τον Kap. Ας ξεχάσουμε όμως τα βραβεία. Γιατί, ο Cooper δίνει μία τόσο αληθινή και ώριμη ερμηνεία που είναι αξιέπαινη. Με βάθος, αδυναμίες και μεταπολεμικά τραύματα που εμφανίζονται.

american-sniper

Το μόνο σεναριακό κλειδί που δημιουργεί μία στοχευμένη πλοκή, είναι ο αντίπαλος ελεύθερος σκοπευτής, με το όνομα ‘’Mustafa’’, ο οποίος όχι μόνο είναι εξαιρετικά θανάσιμος αλλά έχει ως στόχο του τον Cyle. Παρ’ ολα αυτά η ταινία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και ως βαρετή, καθώς καταφέρνει να δημιουργεί έντονα συναισθήματα ειδικά με σκηνές ωμότητας, όπως η δολοφονία ενός παιδιού με τρυπάνι αλλά, με τις καλά σκηνοθετημένες μάχες αλλά και με την εύθραυστη σχέση μεταξύ του πρωταγωνιστή και της συζήγου του,η οποία δοκιμάζεται. Ακόμη, το ηθικό δίλημα που τίθεται από την αρχή είναι ένα και κρίσημο, τι ζυγίζει περισσότερο; Η ζωή ενός και μόνο παιδιού έτοιμου να σκοτώσει ή δέκα στρατιωτών;

Η ματιά του Ίστγουντ πάνω στον Kyle είναι παρόμοια με εκείνη που είχε ο τελευταίος για τους στόχους του. Ταυτόγχρονα με μία μακρινή προσέγγιση, που δεν είναι αποκαλυπτική και εύκολη αλλά και με έναν τρόπο προσωπικό, εμφανίζοντας ευαίσθητα σημεία, όσο ‘’προσωπικές’’ ήταν και οι αποφάσεις που έπρεπε να πάρει ο Kyle για το αν θα τραβήξει την σκανδάλη ή όχι σε ορισμένες περιπτώσεις. Η ταινία είναι μία εξαιρετική βιογραφία.Άλλωστε δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε και τίποτα λιγότερο από τον Ίστγουντ. Μία ταινία που αν ερμηνεύσουμε βαθύτερα, στέλνει ένα αντιπολεμικό μήνυμα, όσο ”βουτηγμένη” στο αιματοβαμμένο Ιράκ και να είναι . Ένα μήνυμα που δυστυχώς δεν έχει αποκτήσει την ισχύ που πρέπει ακόμα, για να υπάρξει οικουμενική ειρήνη.

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές