Aloft: trailer για την ταινία με την Jennifer Connelly που είδαμε στην Berlinale - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Aloft: trailer για την ταινία με την Jennifer Connelly που είδαμε στην Berlinale

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Όταν ο Ivan ήταν παιδί, η μητέρα του Nana (Jennifer Connelly), που εργαζόταν σε ένα αγρόκτημα, ήταν αφοσιωμένη στην φροντίδα του Gully, του μικρότερου αδερφού του Ivan, που έπασχε από μία εξουθενωτική ασθένεια που είχε επιδεινώσει την ψυχική του υγεία. Η Nana προτρέπει τον Ivan να στηρίξει τον αδερφό του, εκείνος όμως είναι προκλητικά αποστασιοποιημένος και χαμένος στον δικό του κόσμο.

Μία μέρα ένας θεραπευτής θα φτάσει στον τόπο όπου ζουν και με τη βοήθειά του η Nana θα συνειδητοποιήσει τις θεραπευτικές ικανότητες που διαθέτει. Μαζί θα χτίσουν σκηνές από κλαδιά, όπου θα βοηθούν στη θεραπεία άλλων άρρωστων παιδιών. Ένα τραγικό ατύχημα, όμως, θα ανατρέψει τα πάντα και θα χωρίσει την οικογένεια της Nana.

download

Χρόνια αργότερα ο Ivan, όντας πατέρας ο ίδιος πια, ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης της μητέρας του, που έχει μάθει πως έχει στήσει τη σκηνή της στην άκρη μίας παγωμένης λίμνης. Συνοδευόμενος από μία νεαρή σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ διεισδύει όλο και πιο βαθιά σε ένα άγνωστο, παγωμένο τοπίο και μέσω των αινιγματικών αναδρομών στο παρελθόν ξεδιπλώνεται η πραγματική αιτία που κρύβεται πίσω από αυτό το ταξίδι.

H νέα ταινία της βραβευμένης με την Χρυσή Άρκτο, Claudia Llosa (To γάλα της θλίψης – 2009) που έκανε πρεμιέρα χτες στην Berlinale, άρεσε σε αρκετούς, κυρίως λόγω της ερμηνείας της Jennifer Connelly όμως προβλημάτισε αρκετούς ακόμη καθώς είχε κάποια εμφανή κενά. Η Νάνα ο χαρακτήρας της Connelly, είναι μια γυναίκα με δύο παιδιά, ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση της υγείας του μικρού της γιου, που αργοπεθαίνει. Η λύση που καταφεύγει στην αρχή της ταινίας είναι ένας θεραπευτής που περιπλανάται στην Αμερικάνικη ύπαιθρο (για την ακρίβεια η ταινία γυρίστηκε στον Καναδά, αλλά δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αναφορά σε τοποθεσία στο σενάριο της), και δίνει show όπου θεραπεύει παιδιά εκπληρώνοντας τις επιθυμίες των παρευρισκόμενων στην τελετή.

Η Νάνα είναι αρχικά δύσπιστη, ενώ όταν κάτι θα πάει στραβά στην τελετή, ο θεραπευτής θα την πείσει για τις δικές της “μαγικές μεταφυσικές” ικανότητες. Αυτό το τελευταίο θα στιγματίσει για πάντα την σχέση της με τον γιο της, ο οποίος αρκετά χρόνια μετά θα αρχίσει ένα ταξίδι στο πλάι μιας δημοσιογράφου για να την επισκεφτεί σε ένα από τα δικά της act σαν θεραπεύτρια. Μιλάμε συνεπώς για μία σπονδυλωτή ταινία με το πρώτο μέρος και το δεύτερο μέρος, μπλεγμένα μεταξύ τους και με τρόπο όχι τόσο πετυχημένο όσο άλλες ταινίες που το έχουν προσπαθήσει. Για ένα μικρό σημείο στην αρχή η ταύτιση του Ιβάν του μεγάλου με το μικρό παιδάκι που βλέπαμε να έχει η Connelly, δεν ήταν άμεση, ενώ καθ όλη την διάρκεια της ταινίας η περιγραφή αυτών των δύο παράλληλων ιστοριών μοιάζει με κακή ιδέα και σαν ένας μονόδρομος να γίνει η ταινία πιο ενδιαφέρουσα.

Γνώμη μου βέβαια ότι η ταινία θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα αν δεν είχε αυτή τη δομή και αν μας έδειχνε λίγο παραπάνω από το πρώτο της μέρος της ιστορίας και την σχέση της μητέρας με τον γιο της. Ωστόσο ακόμη και έτσι είναι σίγουρα άξια αναφοράς και άρεσε αρκετά στους περισσότερους ιδιαίτερα με το όμορφο τέλος της, την μητέρα με τον γιο που έρχονται αντιμέτωποι μετά από καιρό και το δέσιμο της ιστορίας.

Τέλος να πούμε ότι η ταινία θίγει αρκετά θέματα πολύ σοβαρά όπως η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και η δυνατότητα θεραπείας με άλλους τρόπους πέρα της σύγχρονης δυτικής ιατρικής και η σχέση των μελών της οικογένειας μέσα στον χρόνο.

1CryFly02-980x653

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές