All about Eve (Όλα για την Εύα) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

All about Eve (Όλα για την Εύα)

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Καταπληκτικό σενάριο, βασισμένο σε ένα διήγημα της Marry Or, με τον τίτλο “The Wisdom of Eve”.

Η ταινία προτάθηκε για 14 όσκαρ,  (ρεκόρ υποψηφιοτήτων, το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα μαζί με τη ταινία Τιτανικός),αλλά πήρε μόλις τα 6, διότι η μία από τις πρωταγωνίστριες,η Anne Baxter, επέμενε να προταθεί και αυτή, όπως και η Bette Davis, για το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου και έτσι αυτόματα, η μία αναίρεσε την υποψηφιότητα της άλλης!  Το 1997 το “Όλα για την Εύα” έλαβε την 16η θέση ως μιά από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Η ιστορία είναι μια διατριβή πάνω στη ψυχοσύνθεση της γυναίκας,αυτού του πολύπλοκου και πολυεπίπεδου πλάσματος, όπως είχε πει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο Joseph Mankiewicz, μία μελέτη στα 3 πρόσωπα της γυναίκας-επαγγελματία, της γυναίκας- που θέλει να ανέλθει και να καταξιωθεί και της γυναίκας- νοικοκυράς.

Δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλά ένα δράμα, το «Όλα για την Εύα», αλλά ένα φιλμ- νουάρ, ένα ψυχολογικό δράμα με χροιά αστυνομικού και ατάκες από φιλμ νουάρ!

Η πλοκή έχει ως εξής: Η μεγαλύτερη ηθοποιός του Broadway, η Μάργκο Τσάνινγκ,έχει πατήσει τα 40 και πλέον έχει αρχίσει και κουράζεται και η ηλικία της έχει αρχίσει να φαίνεται, κάτι που δε βοηθά στο θέατρο… Τότε, η φίλη της Μάργκο, η Κάρεν, της παρουσιάζει μια κοπελίτσα, την Εύα, που δηλώνει φανατική θαυμάστριά της.Η Μάργκο, κολακεύεται από το θαυμασμό της φτωχής κοπελίτσας, με το ήσυχο προφίλ και το καλοπροαίρετο στυλ της. Όλοι ενθουσιάζονται με την Εύα, εκτός από την οικονόμο της Μάργκο, την Μάρντι. Και δεν έχει άδικο….

Η νεαρή κοπέλα, κατά βάθος, διακατέχεται από φοβερή φιλοδοξία και μεγαλομανία. Χωρίς να το καταλάβει καλά καλά, η Μάργκο την προσλαμβάνει σαν γραμματέα της και η Εύα αρχίζει να εισβάλλει σε κάθε πτυχή της ζωής της, στην επαγγελματική, στην προσωπική προσπαθώντας να την παραγκωνίσει και να πάρει αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο στο παλκοσένικο. Χρησιμοποιώντας διάφορα ψυχολογικά τρικ, φέρει πλήγματα στην ψυχοσύνθεση της ήδη ευάλωτης Μάργκο.Όμως, στο τέλος νικάει η αληθινή προσωπικότητα και η δύναμή της και όχι η φιλοδοξία που στηρίζεται σε μια σαθρή βάση.

Η Bette Davis, δίνει ρεσιτάλ σ’αυτή την ταινία, η ερμηνεία της ξεπερνάει κατά πολύ αυτή της Anne Baxter, και αυτό ίσως και γιατί τη βοηθάει η διάπλαση του χαρακτήρα του ρόλου από τον Mankiewizc, η Μάργκο είναι μια διαχρονική προσωπικότητα, μια γυναίκα με σθένος, που δεν χρειάζεται κανέναν κομπάρσο για να επιβιώσει.

Αντιθέτως, η Anne Baxter, στην αρχή υποδύεται με πολλή άνεση την γλυκιά Εύα, στο δεύτερο μισό, όμως, που γίνεται το ανθρωποφάγο τέρας, δεν μπορούμε να πούμε πως είναι εξίσου καλή…Ίσως, επειδή και από μόνος του ο ρόλος, υποδηλώνει τελικά, πως η Εύα, είναι απλά ένα κατασκεύασμα της κοινωνίας, των περιστάσεων, τόσο εφήμερο και τόσο ανούσιο.

Η σκηνοθεσία είναι καταπληκτική, ο Mankiewizc εστιάζει στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών με έναν τρόπο, που μας παρασύρει στο συναίσθημα της κάθε στιγμής και μας καθηλώνει!Μία ταινία Must see, από τις καλύτερες όλων των εποχών, ένα μωσαϊκό χαρακτήρων, ψυχοσυνθέσεων και εικόνων!!!!

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές