A Bigger Splash / Κάτω από τον ήλιο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

A Bigger Splash / Κάτω από τον ήλιο

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Κατά την διάρκεια της καριέρας του ο Ralph Fiennes έχει αντιμετωπίσει κριτική για το γεγονός ότι είναι ένας ταλαντούχος μεν αλλά κρύος ηθοποιός. Κανείς δε μπορεί να παραπονεθεί γι’ αυτό για τον ρόλο του Fiennes στο A Bigger Splash, του Luca Guadagnino. Μάλιστα ο Fiennes ποτέ στην καριέρα του δεν έχει δώσει μια τόσο ενεργητική, ζεστή και ίσως επικίνδυνη ερμηνεία, που ίσως να είναι και από τις καλύτερές του.

Ο ηθοποιός παίζει έναν μουσικό παραγωγό, που παλαιότερα είχε σχέση με μία ροκ σταρ (Tilda Swinton), μια σχέση γεμάτη πάθος, σεξ και ναρκωτικά. Η σχέση αυτή έχει τελειώσει και ο χαρακτήρας της Swinton βρίσκεται πλέον σε σχέση με άλλον άντρα (Matthias Schonaerts), ενώ το νέο ζευγάρι έχει μια ήρεμη ζωή, περισσότερο ήσυχη και γεμάτη υγεία στο νέο του τεράστιο σπίτι στην Σικελία. Όταν μια μέρα ο μουσικός παραγωγός επισκέπτεται το ζευγάρι, μια έκπληξη θα αφιχθεί μαζί του, που δεν είναι άλλη από την Dakota Johnson, μια 22χρονη ξανθιά κοπέλα που είναι η χαμένη κόρη του που την ύπαρξή της αγνοούσε μέχρι πριν ένα χρόνο.

dakota-venice

Για ένα μεγάλο μέρος της ταινία ο Fiennes είναι η ψυχή της ταινίας. Δεν είναι ποτέ σιωπηλός, αντίθετα τον βλέπουμε να κολυμπά, να πίνει, να χορεύει και να κάνει μία αρκετά αστεία μίμηση του Mick Jagger, κυρίως όμως μιλά ασταμάτητα, την ίδια ώρα που ο χαρακτήρας της Swinton είναι την περισσότερη ώρα βουβός καθώς εκείνη αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στον λαιμό της – μη ξεχνάτε ότι είναι ροκ τραγουδίστρια. Πέρα βέβαια από τον Fiennes θα πρέπει να πούμε ότι και η Swinton δίνει μια υπέροχη ερμηνεία – ως συνήθως.

Το A bigger Splash, αποτελεί μία τέλεια αισθητική εμπειρία. Η ταινία στηρίζεται πολύ στις εικόνες της και το καλό μοντάζ της. Η κάμερα δεν σταματά να κινείται σε όλη την ταινία για να μας δείξει το φαγητό, τα χρώματα, την θέα, την φύση της Σικελίας. Είναι μάλιστα και μία ταινία αισθησιακή και σέξι. Ο Guadagnino δεν μας δείχνει απλά όλες αυτές τις εικόνες αλλά μας κάνει να τις νιώσουμε. Ο θεατής έχει την αίσθηση ότι περνά κι αυτός μαζί με τους πρωταγωνιστές, ένα τρελό Σαββατοκύριακο στο σπίτι ενός πλούσιου φίλου του, γεμάτο με άτομα που δεν ξέρει και δεν πολυσυμπαθεί. Ο κόσμος όμως δεν έχει σημασία, καθώς όσο μπορούμε να περάσουμε την ώρα μας κάνοντας ηλιοθεραπεία, τρώγοντας καλό φαγητό και πίνοντας καλό Ιταλικό κρασί, αγνοούμε ότι άλλο οι γύρω μας λένε ή κάνουν. Όσο η ταινία προχωρά όμως, το Σαββατοκύριακο μάλλον γίνεται υπερβολικά άγριο, καθώς οι χαρακτήρες αρχίζουν να αποκαλύπτουν τον εαυτό τους, με τρόπο που τελικά ένα τρελό Σαββατοκύριακο μετατρέπεται σε τρέλα.

download (4)

Οι ίδιοι οι χαρακτήρες της ταινία σε ένα άλλο μέρος και χρόνο θα ήταν πολύ δύσκολο να φτιάξουν μια ενδιαφέρουσα ταινία. Όλοι τους είναι όμορφοι, πλούσιοι, καλλιεργημένοι, είναι όμως και ανώριμοι και φέρονται με παιδικό τρόπο. Όμως όπως είπαμε όλα αυτά γίνονται με τους χαρακτήρες κάτω από τον υπέροχο ουρανό της Σικελίας, μαυρισμένους και σέξι… Ο σκηνοθέτης είναι σίγουρα καλύτερος στις εικόνες παρά στις ιδέες, καθώς όταν δεν μπορεί να λύσει κάποια κατάσταση επιστρατεύει τον σουρεαλισμό. Τις περισσότερες όμως φορές, αυτό λειτουργεί με καλό τρόπο και το μυστήριο που δίνει όλο αυτό είναι μέρος της γοητείας της ταινίας.  Η ταινία είναι γεμάτη από ιδέες που όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ ασαφείς και φτάνουν μέχρι και έναν ολόκληρο χαρακτήρα, αυτόν της Dakota Johnson, της οποίος ο λόγος ύπαρξης δεν είναι σαφής. Η αισθητική όμως είναι τόσο καλή και έντονη που ο θεατής δεν μπορεί να νοιαστεί για οτιδήποτε άλλο.

Screenshot from 2015-10-01 17:00:36

Το πρώτο trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=akAvbD8uc8g

Δείτε και ένα clip από την ταινία:


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές