3 days in Quiberon - ένα αφιέρωμα στην Romy Schneider για βραβεία - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

3 days in Quiberon


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 115
Χώρα: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , , , ,

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Οι φωτογραφίες της Romy Schneider από τον Robert Lebeck είναι ευρέως γνωστές. Έχουν απεικονίσει την αντιφατική φύση της ηθοποιού, την ενεργητικότητα, την μελαγχολία, τον πόνο της. Ο Lebeck επίσης έβγαλε τις φωτογραφίες της Romy Schneider που συνόδευαν την συνέντευξή της στο περιοδικό ‘Stern’ και τον Michael Jürgs στο Quiberon στα 1981, παρά τις αρνητικές της προηγούμενες επαφές με τον Γερμανικό τύπο.

Η ηθοποιός θα αποσυρθεί εκεί μαζί με την φίλη της Hilde που την επισκέπτεται. Η συνέντευξη και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες αποτελούν την βάση της ταινίας, αποτυπώνοντας την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των τριών ημερών στις οποίες η Schneider δίνει την συνέντευξη. Όσο περισσότερο η ηθοποιός εκθέτει τον εαυτό της και αποκαλύπτει τον άνθρωπο πίσω από την celebrity, τόσο περισσότερο η δυναμική στο ανάμεσα στους τέσσερις πρωταγωνιστές αλλάζει. Η Hilde προσπαθεί απελπισμένα να προστατέψει την φίλη της από την ίδια, καθώς εκείνη αποδομεί τον εαυτό της με την κυνικότητα της κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Την ίδια ώρα στις φωτογραφίσεις ο Lebeck ανακαλύπτει ξανά τα πολλά πρόσωπα της Romy Schneider. Έτσι διαμορφώνεται ένα πολυδιάστατο πορτραίτο της ηθοποιού που κανείς δεν κατάλαβε ποτέ.

H Emily Atef κάνει πραγματικότητα ένα πρότζεκτ χρόνων που χρηματοδοτήθηκε και ξεκίνησε την πορεία του από το market της Berlinale για να φτάσει να κάνει πρεμιέρα στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ και να είναι μία από τις καλύτερες φετινές ταινίες που είδαμε στο Βερολίνο. Η καθηλωτική ερμηνεία της Marie Bäumer που έτσι κι αλλιώς μοιάζει απίστευτα στην Schneider συνοδεύεται από το υπέροχο υπόλοιπο καστ που δίνει δυνατές ερμηνείες κάτω από την καθοδήγηση της Atef. H δημιουργός επέλεξε να κάνει την ταινία σε ασπρόμαυρο, κάτι που την δικαιώνει απόλυτα καθώς προσθέτει στην αισθητική της με μια υπέροχη φωτογραφία από τα μικρά δωμάτια του ξενοδοχείου που διαμένουν οι τέσσερις, στους δρόμους του Quiberon και την παραλία του.

Όλα αυτά συνοδεύονται από την ιστορία μιας ηθοποιού στο απόγειο της καριέρας της, μιας εργασιομανής και με προβλήματα εξάρτησης γυναίκας που κάνει όλες τις λάθος επιλογές παραμελώντας την οικογένειά της αν και υπεραγαπά τα παιδιά της. Η ταινία δεν αποτελεί biopic της ηθοποιού, πως θα μπορούσε άλλωστε αφού βλέπουμε μόλις τρεις μέρες από την ζωή της χωρίς κάποιο flashback, όμως κατορθώνει να γνωρίσει στον θεατή μια δυνατή προσωπικότητα, συνοδευόμενη από όμορφα γραμμένους και σκηνοθετημένους δεύτερους ρόλους. Η ταινία θέτει επίσης αρκετά θέματα, όσον αφορά την ζωή μιας σύγχρονης γυναίκας που εργάζεται, την ζωή σαν celebrity, τα όρια του τύπου και τον σεβασμό στις προσωπικές στιγμές ενός ευάλωτου ατόμου. Κυριότερο όμως ίσως είναι αυτό που αφορά το είδωλο που είναι ένας ηθοποιός για το κοινό και το τι περιμένουν όλοι από αυτόν, ειδικά όταν τον συνδέουν με τους ρόλους που παίζει.

Ένα όμορφο αφιέρωμα στην Romy Schneider, αλλά και μια όμορφη ταινία ακόμη και γι’αυτούς που ιδέα δεν έχουν ποια είναι η Γερμανίδα ηθοποιός που έλαμψε κυρίως στο Γαλλικό σινεμά.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές