3 coeurs/3 hearts (Κριτική από την Βενετια) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

3 coeurs/3 hearts (Κριτική από την Βενετια)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Benoît Jacquot μετρά στο ενεργητικό του αρκετές ενδιαφέρουσες δουλειές, όπως το L’école de la chair (1998), ή το πιο πρόσφατο Les adieux à la reine (2012), ενώ στο παρελθόν έχει υπάρξει άλλες τρεις φορές προτεινόμενος για Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας – το 1997 με το Le septième ciel, το 1999 με το Pas de scandale και το 2006 με το L’intouchable.

Το 3 coeurs είναι μια ταινία για την τύχη, την αγάπη και την επιθυμία, και αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών που ερωτεύονται τον ίδιο άντρα. Σε μια επαρχιακή γαλλική πόλη, ένα βράδυ, ο Marc (Benoît Poelvoord) γνωρίζει τη Sylvie (Charlotte Gainsbourg), όταν ο πρώτος χάνει το τρένο, και ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Η μοίρα όμως του χωρίζει, όταν στέλνει τη Sylvie στην Αμερική. Τραγική ειρωνεία – η μοίρα θα “ενεργήσει” και πάλι, και ο Marc θα γνωρίσει και θα παντρευτεί τελικά τη Sophie (Chiara Mastroianni), αδελφή της Sylvie. Φυσικά ο Marc δεν έχει ξεχάσει στιγμή τη Sylvie, ούτε και εκείνη αυτόν. Έτσι όταν συναντιούνται ξανά, η αγάπη τους (ή μάλλον επιθυμία;) επιστρέφει ακόμη πιο δυνατή.

Μάρω Κακοσίμου


3-hearts-venice-film-festival

Ο Γάλλος Benoit Jacquot έχει κάνει μερικές πολύ καλές ταινίες κατά την διάρκεια της καριέρας του, αλλά είχε χάσει την έμπνευσή του κατά την διάρκεια των 90s, οπότε και μας παρουσίασε για παράδειγμα το “L’École de la Chair”. Τώρα φαίνεται να ξαναβρίσκει λίγο από αυτήν στην νέα του ταινία που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας με τίτλο “3 Coeurs”.

Η ταινία πραγματεύεται την αγάπη, το πεπρωμένο, τη  επιθυμία, λέγοντας την ιστορία δύο αδελφών που ερωτεύονται τον ίδιο άντρα. Η Sylvie (Charlotte Gainsbourg) και ο Marc (Benoît Poelvoord) γνωρίζονται στον δρόμο και ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Ωστόσο η μοίρα τους χωρίζει με την Sylvie να μετακομίζει στην Αμερική. Η ειρωνεία της μοίρας είναι που θα φέρει κοντά λίγο αργότερα την αδερφή της Sylvie να είναι μαζί με τον Marc, αφού εκείνη θα γνωρίσει την αδερφή του Marc, Sophie (Chiara Mastroianni). Ωστόσο ο Marc, ποτέ δεν ξέχασε την Sylvie και εκείνη ποτέ δεν ξέχασε εκείνον, με αποτέλεσμα όταν θα συναντηθούν ξανά, η αγάπη τους και το πάθος τους να επανέλθει δυναμικά.

Σας ακούγεται κάτι το συνηθισμένο. Και πράγματι είναι, καθώς το σενάριο μοιάζει να είναι διασκευασμένο από κάποιο love story του 19ου αιώνα και η οπτική του στον έρωτα και το πάθος είναι ίσως πολύ ρομαντική για τα δεδομένα του 2014. Ωστόσο η εξέλιξη της ταινίας είναι πολύ καλή και κρατά την προσοχή του θεατή μέχρι το τέλος. Η σκηνοθεσία του Jacquot είναι το καλύτερο στοιχείο της ταινίας. Κομψή, κρύα αλλά με ένα παθιασμένο τρόπο και με ένα έξυπνο και αποτελεσματικό μοντάζ, που κόβει τα σημαία όπου τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών τείνουν προς τον μελοδραματισμό.

Ο Benoît Poelvoorde, που τον είδαμε και στο Τσαπλινικό La Rançon de la Gloire, που επίσης διαγωνίζεται για τον Λέοντα, δίνει για ακόμα μία φορά μία πολύ φυσική ερμηνεία, αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι στην ταινία του Xavier Beauvois, όντας σίγουρα ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του. Η Chiara Mastroianni είναι επίσης πολύ καλή στην αρχή της ταινίας, όμως ο χαρακτήρας της γίνεται απίστευτα βαρετός στο δεύτερο μισό της ταινίας, ενώ η Charlotte Gainsbourg έχει στην ταινία καλύτερη ευκαιρία από την Mastroianni να δείξει το ταλέντο της, και το κάνει ως συνήθως. Η Catherine Deneuve, παίζει την μητέρα των δύο αδερφών, όμως οι σκηνές της είναι πολύ περιορισμένες, κάτι που μας κάνει να συμπεράνουμε ότι πολλές από τις σκηνές της κόπηκαν στο μοντάζ. Αλλιώς δε μπορώ να καταλάβω γιατί ένας τέτοιος κινηματογραφικός θρύλος δέχτηκε έναν τόσο μικρό και ανούσιο ρόλο.

Bruno Ghetti

3-coeurs

3-hearts-benoit-poelvoorde-chiara-mastroianni

 

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές