24 Hour Party People - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

24 Hour Party People


Γράφει:

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Tony Wilson, δημοσιογράφος ενός τοπικού τηλεοπτικού καναλιού του Μάντσεστερ, παρακολουθεί ένα gig με κάτι παράξενους τύπους που πηδάνε στη σκηνή μαζί με καμιά σαρανταριά επίσης παράξενους θεατές. Μετά από λίγο μαθαίνουμε ότι αυτή ήταν η πρώτη συναυλία των Sex Pistols. Ο Wilson, έχοντας διπλό ρόλο (πρωταγωνιστή – αφηγητή) μας εισάγει σ’ αυτήν την ιστορική για τη μουσική εποχή, κατά την οποία εδραιώνονται τα θεμέλια της πανκ-ροκ σκηνής του Μάντσεστερ. Παρακολουθούμε το πως ο ίδιος πήρε το ρίσκο της ζωής του, ιδρύοντας τη φημισμένη εταιρία δίσκων “Factory Records”, τη μόνη εταιρία που λειτουργούσε χωρίς συμβόλαια, που δεν αντιμετώπιζε τη μουσική κερδοσκοπικά και που σύστησε στο ευρύ κοινό μπάντες όπως οι Joy Division, οι New Order, οι A Certain Ratio, οι The Durutti Column και οι Happy Mondays. Σε μια θατσερική Βρετανία που βασιλεύει ο συντηρητισμός, κανείς δεν πιστεύει σε αυτήν τη μουσική. Κι όμως, έστω και σε σκονισμένα υπόγεια, έστω και μεταξύ λίγων, η τρέλα, το όραμα, η προσπάθεια, η απόρριψη της πεπατημένης οδού, το πάθος για το καινούργιο και η καύλα για τη μουσική γεννούν ένα κύμα ανθρώπων που συνεχώς μεγαλώνει, καταλήγοντας να ασκεί τεράστια επιρροή στην παγκόσμια σκηνή. Κι όλα αυτά κάτω από τα μεθυστικά φώτα του Μάντσεστερ, της πόλης που όλα αυτά τα απίθανα μπορούν να συμβούν, αν δε συμβαίνουν ήδη.

ian curtis

Η ταινία είναι ένα κολάζ από φήμες, θρύλους, πραγματικότητα, μυθοπλασία και αρχειακό footage συναυλιών των Sex Pistols, των Joy Division, των Sxioussie and the banshees, του Iggy Pop κ.α. Πολύ συχνά, ο σκηνοθέτης επιλέγει να σπάσει τον τέταρτο τοίχο μέσα από σχόλια του αφηγητή αλλά ενίοτε και κάποιων extras, που διακόπτουν τους ήρωες τη στιγμή της δράσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η σκηνή που δείχνει τη γυναίκα του Wilson να κάνει σεξ με τον Howard Devotο, μέλος των Buzzcocks, στις τουαλέτες ενός κλαμπ, στην οποία συμμετέχει ως extra ο πραγματικός Devotο, που, ενώ καθαρίζει τη διπλανή τουαλέτα, στρέφεται στο φακό και ομολογεί πως δε θυμάται να του έχει συμβεί αυτό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα στοιχείο που αναμφισβήτητα κάνει την ταινία πετυχημένη είναι το μοναδικό χιούμορ και η διάθεση αυτοσαρκασμού που διαθέτει. Ο πρωταγωνιστής φαίνεται πως είναι αδύνατο να πάρει τον εαυτό του στα σοβαρά κι ίσως εκεί κρύβεται όλο το νόημα.

tony wilson

Η ίδια η πανκ είναι ένα ρεύμα που απεχθάνεται τις σοβαρές και πομπώδεις δηλώσεις περί καινοτομίας και διαφορετικότητας, αφού αυτές είναι αυταπόδεικτες μόνο και μόνο στο άκουσμα των κομματιών που το αντιπροσωπεύουν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι της συγκεκριμένης σκηνής παίζαν μουσική πρωτίστως γιατί το γούσταραν κι ασχολούνταν για την πλάκα τους, ενώ πολύ μετά αποφάσισαν να μπουν σε μια οργανωμένη παραγωγή, στην οποία και πάλι τα πράγματα έφταναν συνεχώς εκτός ελέγχου, γιατί δεν μπορούσαν να είναι τίποτε άλλο πέρα από αυτό που ήδη ήταν. Αυθεντικοί και περιθωριακοί, με αμίμητο στιλ και πρωτοπόρο ήχο, ξεκινώντας από το underground και το avant-garde του μικρού -Γαλατικού χωριού- Μάντσεστερ, εξελίχθηκαν, βίωσαν την ακμή και την παρακμή τους, μπήκαν στα μεγάλα κλαμπ των ’80s, κάποιοι άντεξαν και κάποιοι όχι, κάποιοι ασπάστηκαν το mainstream και κάποιοι όχι, κάποιοι χάθηκαν στα drugs και κάποιοι όχι, πάντως όλοι ενέπνευσαν και εμπνέουν ακόμη.

Η ταινία ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών του 2002.

Μάντσεστερ

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές