19ο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ της Ελλάδας - Μόνοι - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μόνοι

(Seuls)


Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Χώρα: Γαλλία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Η Leïla, 16 χρονών, αργεί να σηκωθεί όπως κάθε πρωί. Μόνο που σήμερα, κανείς δεν ήρθε να τη ξυπνήσει. Πού βρίσκονται οι γονείς της; Παίρνει το ποδήλατό της και διασχίζει την άδεια γειτονιά. Όλοι έχουν εξαφανιστεί. Τελικά συναντά και άλλους νέους και μαζί θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τι συνέβη. Όμως, είναι πραγματικά μόνοι;

Μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε μεγάλου μήκους επεισόδιο της «Ζώνης του Λυκόφωτος» και των «Ανατριχίλων» (λόγω των έφηβων πρωταγωνιστών μάλλον περισσότερο προς το δεύτερο γέρνουν οι συγκρίσεις) αλλά… στα γαλλικά! Το «Μόνοι» έχει κόμιξ αισθητική και επενδύει στο μοτίβο της «κλειστοφοβίας των τεράστιων χώρων»: όπως οι κλασικές ταινίες με ζόμπι με τις έρημες, αχανείς αλλά και σαν φυλακές, πόλεις που εγκλωβίζουν τους πρωταγωνιστές.

Έχει ωστόσο ένα βασικό μειονέκτημα: επιχειρεί να «χτίσει» μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης ανάμεσα στους πρωταγωνιστές αλλά με το ζόρι! Καμία σεναριακή κλιμάκωση δεν δικαιολογεί το «δέσιμο» της ομάδας, απλά τοποθετείται άγαρμπα για να δώσει συγκινητική χροιά στην υπόθεση.

Κατά τα άλλα, το «Μόνοι», όταν δεν αποτυγχάνει να δομήσει στιβαρούς χαρακτήρες, φλερτάρει με το Sci Fi και δείχνει πως η λύση του μυστηρίου τουλάχιστον οδεύει προς ενδιαφέροντα μονοπάτια. Το φινάλε ωστόσο είναι ο ορισμός του fail και αποτελεί μια βαρβάτη αντιγραφή μιας κλασικής (πλέον) δημιουργίας. Δεν θα αναφερθεί εδώ ποια είναι αυτή διότι αυτόματα θα έχει γίνει και σπόιλερ. Είναι απλά κρίμα όμως γιατί υπήρχαν οι προϋποθέσεις για κάτι αξιοσημείωτο ωστόσο πάνε περίπατο με τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς των δημιουργών.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές