19ο Γαλλόφωνo Φεστιβάλ της Ελλάδας - Δολοφόνοι – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Δολοφόνοι

(Tueurs)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Χώρα: Βέλγιο
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Όταν ο Frank Valken προβαίνει σε μια οπλισμένη επίθεση, μια ομάδα δολοφόνων εκτελεί όλους τους μάρτυρες. Μεταξύ των πτωμάτων υπάρχει και εκείνο της δικαστικού που ερευνά την υπόθεση των «Τρελών Δολοφόνων». Τριάντα χρόνια αργότερα, φαίνεται να έχουν επιστρέψει…

Μετά την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στο 19ο Γαλλόφωνo Φεστιβάλ της Ελλάδας, οι δυο δημιουργοί της, ο François Troukens και ο Jean-François Hensgens, που έδωσαν το «παρών» δέχθηκαν τις ερωτήσεις του, ξεκάθαρα εντυπωσιασμένου από την ταινιάρα που είχε προηγηθεί, κοινού. Μια από αυτές είχε να κάνει με τις επιρροές της ταινίας. Όταν ο Troukens ανέφερε το όνομα του Μάικλ Μαν, ένα μεγάλο κομμάτι του κοινού ψιθύρισε κάτι σαν «ε, βέβαια…».

Διότι το «Tueurs», η πρώτη μεγάλου μήκους δημιουργία αυτού του δημιουργικού διδύμου, αντλεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό έμπνευση από μια από τις καλύτερες ταινίες του είδους της, το θρυλικό «Heat» του Μάικλ Μαν με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τον Αλ Πατσίνο. Για την ακρίβεια, υπάρχουν ολόκληρες σκηνές που μοιάζουν λες και έχουν βγει αυτούσιες από την εν λόγω ταινία. Πραγματικά, εξαιρετικά οφθαλμοφανής επιρροή.

Προσοχή: δεν πρέπει να νομίζει κανείς πως εδώ έχουμε να κάνει με μια στείρα αντιγραφή. Έχουμε να κάνουμε με κάτι εντελώς διαφορετικό: το «Tueurs» δεν είναι η βέλγικη εκδοχή του «Heat» αλλά το βέλγικο αντίστοιχο του «Heat». Πρόκειται με άλλα λόγια για μια ταινία που επηρεάζεται δημιουργικά και στέκεται αυτόνομα στη λίστα με τις καλύτερες αστυνομικές ταινίες που έχουμε δει την τρέχουσα δεκαετία.

Ο ένας εκ των δυο δημιουργών της μάλιστα, ο Troukens, γνωρίζει πολύ καλά την εν λόγω θεματολογία (ο έτερος, ο Hensgens ήταν για χρόνια διευθυντής φωτογραφίας στο σινεμά αλλά είναι επίσης, η πρώτη του ταινία): υπήρξε κομμάτι του υποκόσμου και ληστής τραπεζών, έκανε φυλακή για αυτές του τις δραστηριότητες και τα τελευταία χρόνια φτιάχνει αστυνομικά κόμιξ. Η πρώτη του απόπειρα στο σινεμά διακατέχεται από αυτή την εμπειρία στις εν λόγω καταστάσεις…

Ένταση, σασπένς, ανατροπές, ένα πολύ στιβαρό και καλοπροσεγμένο σενάριο που αποφεύγει με θαυμαστή επιμέλεια τα κλισέ και τις συμβάσεις, ερμηνείες που απογειώνουν ακόμα περισσότερο το ήδη εξαιρετικό μείγμα και ορισμένες σεκάνς που δικαιωματικά καταλαμβάνουν ήδη θέση στις καλύτερες στιγμές του αγαπημένου είδους του crime drama, το «Tueurs» είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα genre που δύσκολα μπορεί κανείς να το υπηρετήσει με αξιώσεις. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί: μετά το «Sicario» που είναι το απόλυτο highlight στον χώρο του crime drama για τα 10s, το «Tueurs» κερδίζει με χαρακτηριστική ευκολία την δεύτερη θέση.

Βαθμολογία Χρηστών


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Προβολές


Παίζεται σε: 0 αίθουσες
0 αίθουσες στην Αθήνα
0 αίθουσες στην Θεσσαλονίκη
0 αίθουσες στην Επαρχία


Η ταινία δεν παίζεται πλέον στις αίθουσες