19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας - Kiss and Cry - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Φιλί και Δάκρυ

(Kiss and Cry)


Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Χώρα: Ελλάδα
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Η δεκαπεντάχρονη Sarah ξαναρχίζει το καλλιτεχνικό πατινάζ χωρίς να ξέρει αν το κάνει για την ίδια ή για τη μητέρα της. Αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ κοριτσιών, την τυραννία του προπονητή, τη βιαιότητα του πρωταθλητισμού. Ενώ οι σωματικές της αντοχές δοκιμάζονται στον πάγο, οι εφηβικές της επιθυμίες θα την αποσπάσουν από τις αθλητικές της φιλοδοξίες…

Υποδειγματικό ψυχογράφημα της εφηβείας, το «Φιλί και Δάκρυ» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Lila Pinell και της Chloé Mahieu, ενός σεναριακού και σκηνοθετικού διδύμου που αν κριθεί από το κινηματογραφικό του ντεμπούτο είναι δεδομένο πως έχει έρθει για να μείνει και πως θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί: το «Φιλί και Δάκρυ», που έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στα πλαίσια του 19ου Γαλλόφωνου Φεστιβάλ της Ελλάδας, είναι η γαλλική απάντηση στο «Lady Bird» αλλά στο πολύ πιο «γκρίζο» και χωρίς τις εξιδανικεύσεις του αμερικάνικου, indie σινεμά.

Εδώ είναι ξεκάθαρο: το οικογενειακό περιβάλλον της 15χρονης πρωταγωνίστριας και οι απαιτήσεις που πηγαίνουν σετ με αυτό συγκροτούν μια ψυχολογική φυλακή, η αγάπη μοιάζει να λείπει απελπιστικά από το κάδρο και αν υπάρχει δεν εκφράζεται με τρόπο απελευθερωτικό αλλά με ασύλληπτα καταπιεστικό. Το βάρος των απαιτήσεων, του πρωταθλητισμού, του ανταγωνισμού, του καριερισμού, πέφτει αμείλικτο πάνω στην μικρή πρωταγωνίστρια, η οποία έχει ένα επιπλέον πονοκέφαλο: μεγαλώνει, πλησιάζει στην ενηλικίωση, βιώνει την περίεργη περίοδο της εφηβείας και τίποτα από όσα υπάρχουν γύρω της δεν την βοηθούν να διαχειριστεί την ήδη δύσκολη αποστολή της.

Η ατομική της πορεία προς τον απεγκλωβισμό από τα όσα οι άλλοι θέλουν για εκείνη, η συνειδητοποίηση πως πρέπει να αγωνιστεί για να απελευθερωθεί περιγράφονται ως συνθήκες απόλυτα λογικές και καθόλου «ηρωικές» ή μεγαλεπίβολες. Στην πραγματικότητα, η άψογα ερμηνευμένη πρωταγωνίστρια θα επιλέξει έναν δρόμο που άπειρα έφηβα παιδιά επιλέγουν: της σύγκρουσης με τους γονείς τους. Και θα το κάνει σαν ένα μικρό κορίτσι: ανώριμα, παθιασμένα, άγαρμπα και τελικά, τόσο μα τόσο αληθινά.

Σπουδή πάνω στις αντιφάσεις και τις ψυχολογικές εναλλαγές της εφηβείας, το «Φιλί και Δάκρυ» είναι προορισμένο να χιλιοαγαπηθεί από τους οπαδούς των ρεαλιστικών (και όχι μόνο) coming of age δημιουργιών και -αν και σχετικά νωρίς- είναι μάλλον μια από τις αποκαλύψεις του φετινού Γαλλόφωνου Φεστιβάλ.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές