11 minutes - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

11 minutes

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Ένας άντρας εκτός ελέγχου, η σέξι γυναίκα του που είναι ηθοποιός, ένας σκηνοθέτης του Hollywood, ένας έμπορος ναρκωτικών, μία νεαρή γυναίκα που δε ξέρει που πηγαίνει, ένας παραγωγός hot dog, ένας φοιτητής σε μια περίεργη αποστολή, ένας καθαριστής παραθύρων, μία ηλικιωμένη καλλιτέχνης, και δύο ομάδες νοσοκόμων και καλογριών.

Και η αλήθεια είναι ότι το έργο το χουμε ξαναδεί: μια ιστορία με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, που δεν ξέρουν ο ένας τον άλλον και με τις ζωές τους να μην συνδέονται μεταξύ τους. Όσο εξελίσεται όμως η ταινία θα διαπιστώσουμε ότι όλοι τους είναι μέρος κάπου κοινού διαστήματος (πόλη, χώρα, πλανήτης) και με κάποιο τρόπο οι ιστορίες τους θα συναντήσουν η μία την άλλη.

Με αυτή την έννοια οτιδήποτε άλλο παρά κάτι καινούριο μπορεί να είναι μια τέτοια ταινία. Μάλιστα οι σκηνοθέτες ακολουθούν αυτό το μοντέλο όλο και πιο πολύ τα τελευταία χρόνια που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα ιδιαίτερο είδος ταινιών. Ο Jerzy Skolimowski με τα 11 Minutes, δημιουργεί μια δυνατή τέτοια ταινία, με τους πρωταγωνιστές να τοποθετούνται στην Βαρσοβία και την ιστορία να διαρκεί 11 λεπτά, όπως ο τίτλος, με επαναλήψεις τις από διαφορετικές οπτικές, με τέτοιο τρόπο που δύσκολα κάποιος κατανοεί ότι αυτά που γίνονται στις διάφορες αφηγήσεις, γίνονται την ίδια στιγμή.

2-11MINUTES-Photo2-actressPaulina-CHAPKO_actorRichardDORMER (1)

Ο σκηνοθέτης είπε για την ταινία, ότι θα μπορούσε να διαδραματίζεται πουθενά αλλού παρά την Βαρσοβία, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη με παρανοϊκούς ρυθμούς και αγχωμένους ανθρώπους μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ο τόπος της ταινίας. Στην ταινία δύσκολα ανιχνεύει κάποιος κάτι που να προδίδει το ότι είναι Πολωνική. Κάτι που ισχύει ακόμη και για το στυλ της ταινίας που μοιάζει λιγότερο με Ευρωπαϊκό και περισσότερο με μία Αμερικάνικη indie ταινία ή κάποια καλή ταινία του Hollywood.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι fan τέτοιων ταινιών. Ήμουν στην εποχή που έκανε τέτοια ο Robert Altman. Όμως πλέον αυτό το μονοπάτι έχει ακολουθηθεί από Anderson, Iñarritu, Haggis, Meirelles, για να πούμε απλά μερικούς, που αρχίζει να γίνεται κλισέ, με σπανιότατες καινοτομίες σε νέες ταινίες δομημένες με αυτό τον τρόπο. Μια τέτοια ιστορία με άσχετους μεταξύ τους χαρακτήρες και αφηγήσεις βέβαια, κάνει το σενάριο πιο εύκολο στο να γραφτεί, καθώς οι χαρακτήρες είναι συνήθως καρικατούρες και οι χαρακτήρες τους δεν χρειάζεται να αναπτυχθούν πολύ, ενώ ο σκηνοθέτης, εύκολα με cuts μπορεί όταν κάποια ιστορία γίνεται βαρετή να αλλάξει ήρωα και να μας δείξει μια νέα. Τελικά η πόλη είναι ο κύριος χαρακτήρας και αυτή θα πρέπει να αναπτυχθεί σαν τέτοιος.

Στο τέλος της προβολής της ταινίας στην Βενετία, για το διαγωνιστικό της 72ης Mostra, το κοινό έδειξε εκστασιασμένο. ´Ηταν μάλιστα κάπως περίεργο το γεγονός ότι μια ταινία χωρίς κάτι επαναστατικό ή έστω νέο, δέχεται τόσο θερμή υποδοχή, με αρκετούς να φωνάζουν υπέρ της σαν έφηβοι. Οι αλήθεια είναι ωστόσο ότι ταινίες σαν το 11 Minutes έχουν γίνει πολλές φορές και μάλιστα καλύτερα. To καλύτερο στην ταινία είναι σίγουρα το τέλος της, μέχρι όμως να έρθει εκείνο το 11 Minutes ήταν απλά μια καλούτσικη ταινία με κάποια από τα “επεισόδιά” της να είναι βαρετά και κάποια άλλα, όπως κυρίως η σκηνή της ξανθιάς ηθοποιού, αδέξια. Ο Skolimowski φαίνεται να παίρνει πολύ στα σοβαρά την δουλειά του στην ταινία, και κάνει καλή δουλειά σε σημείο που μπορώ να φανταστώ την ταινία να διδάσκεται για παράδειγμα σε σχολεία του σινεμά ανα τον κόσμο σε μερικά χρόνια. Ίσως όμως εκεί θα έπρεπε να ανήκει και όχι στις αίθουσες, όπου θα περιμέναμε να δούμε ένα πιο φρέσκο και λιγότερο υποκριτικό φιλμ.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές