10η Μέρα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

10η Μέρα

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Μια εξαιρετικά επίκαιρη ταινία που βασίζεται σε πραγματική ιστορία και αναδεικνύει το κρίσιμο θέμα των μεταναστών στην Ελλάδα, από τη ματιά αυτή τη φορά ενός Αφγανού, είναι η νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου.

Ο Αλί, ένας Αφγανός μουσουλμάνος, ζει στην Αθήνα.  Προσπαθεί να κατακτήσει το δυτικό όνειρο ενώ περιβάλλεται από τις μνήμες της πατρίδας του, το ταξίδι του ως την Ευρώπη και τους «εφιάλτες» του. Ζει μια μοναχική και μονότονη ζωή στο υπόγειο διαμέρισμα του. Κοιμάται, τρώει λιτά και προσεύχεται. Μόνη διασκέδασή του είναι το άθλημα του kick boxing, ενώ για να επιβιώσει, συλλέγει απορρίμματα μετάλλων από κάδους σκουπιδιών. Είναι θρησκευόμενος -αλλά όχι φανατικός- και «δίπλα» του κατανοούμε ότι το Ισλάμ δεν είναι πάντοτε το στερεότυπο που οι δυτικοί έχουν κατά νου.

Όπως έχει πει ο ίδιος ο σκηνοθέτης η 10η Μέρα είναι μια ταινία, που γυρίστηκε ύστερα από μια αποτυχημένη – για οικονομικούς λόγους – προσπάθεια να γυριστεί μια άλλη. Πολλά πλάνα από το Αφγανιστάν και ειδικότερα την βίαιη και σκληρή θρησκευτική τελετή της Ασούρα έμειναν στο αρχείο. Κι ύστερα ήρθε η συνάντηση και η αφήγηση της ιστορίας ενός Αφγανού στην Ελλάδα, του Αλί.

Αυτή η αφήγηση πραγματικών γεγονότων είναι ουσιαστικά η ταινία του Βασίλη Μαζωμένου, εμπλουτισμένη με στοιχεία μυθοπλασίας και ντυμένη με εικόνες και ήχους από το Αφγανιστάν. Στην 10η Μέρα οι διάλογοι απουσιάζουν και ακούμε μόνο την φωνή του Αλί και μονολόγους. Θα έλεγε κανείς πως δεν παρακολουθεί ταινία μυθοπλασίας, άλλα ένα ντοκιμαντέρ. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος του σκηνοθέτη: να μοιραστεί μια ιστορία, να περάσει στο σινεμά εικόνες της σύγχρονης ελληνικής και όχι μόνο πραγματικότητας, αγγίζοντας ευαίσθητα θέματα όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η μετανάστευση. Αρκετός ο λόγος, όπως και οι δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες γυρίστηκε, για να συγχωρήσεις τον ίσως πολύ αργό ρυθμό σε κάποια σημεία, τα μονότονα πλάνα και τις όχι και τόσο καλές ερμηνείες, από δυο πρωταγωνιστές όμως, που ας μην ξεχνάμε δεν είναι ηθοποιοί. Μικρά αρνητικά σε μια ταινία όμως με πολύ καλή, ιδιαίτερη σκηνοθεσία και εξαιρετική φωτογραφία. Έτσι κι αλλιώς η ουσία είναι άλλη, άλλος ο στόχος, που θέλει να πετύχει η 10η Μέρα και ως προς αυτό το καταφέρνει με το παραπάνω.

Η ταινία, μια ανεξάρτητη παραγωγή, χρειάστηκε πολύ καιρό για να γυριστεί υπό δύσκολες συνθήκες, στην Ελλάδα και το Αφγανιστάν.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές