Μήπως η τηλεόραση θα αλλάξει για πάντα; TV εν μέσω Πανδημίας - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μήπως η τηλεόραση θα αλλάξει για πάντα; TV εν μέσω Πανδημίας

Ειδήσεις | 19-3-2020 |

Καθώς οι παραγωγές φτάνουν η μία μετά την άλλη στην απόλυτη παύση, η τηλεοπτική βιομηχανία, όπως και κάθε άλλη, βαδίζει σε αχαρτογράφητα μονοπάτια.

Τα δίκτυα έχουν ξεκινήσει να ανακοινώνουν τι συμβαίνει με τις εν εξελίξει παραγωγές τους, αλλά μάλλον το μέλλον της τηλεόρασης καλείται να αλλάξει για ακόμα μία φορά.

Με πάνω από 100 παραγωγές να καθυστερούν, με πάνω από 60 πιλοτικά επεισόδια να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε παραγωγική limbo, το ερχόμενο διάστημα θα πρέπει να είναι εκείνο που θα αλλάξει τα πράγματα.

Variety, Hollywood Reporter, Indiewire κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις. Ωστόσο, οι ερωτήσεις είναι περισσότερες.

Τι συμβαίνει λοιπόν με την τηλεόραση;

Ερώτημα 1: Τι πραγματικά σημαίνει η παύση εργασιών;

Το Hollywwod Reporter πιστεύει ότι υπάρχουν 2 τύποι τερματισμού λειτουργείας.

Ο πρώτος τύπος είναι αυτός που επηρεάζει τις εβδομαδιαίες σειρές, οι οποίες μπορεί να έχουν γυρίσει ένα στιγμιότυπο του ενός επεισοδίου, μαζί με ένα άλλο του επόμενου, καταλήγοντας να έχουν μισάωρα και εικοσάλεπτα, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό. Οι σειρές που πρόκειται ή έχει ήδη αποφασιστεί να ανανεωθούν, ίσως να μην έχουν πρόβλημα, καθώς θα μπορούν να επανέλθουν στη σεζόν 2020-2021. Με το κοινό όμως τι γίνεται; Οι σειρές που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, δεν πρόκειται να δώσουν στο κοινό ολοκληρωμένες ιστορίες, και όσες δεν έχουν πάρει το πράσινο φως της συνέχειας, τότε το μέλλον τους, ακόμα και για τις streaming υπηρεσίες μάλλον διαγράφεται δυσοίωνο.

Ο δεύτερος τύπος είναι εκείνος που αφορά κυρίως διαδικτυακές υπηρεσίες, που ωστόσο δεν θα επηρεαστούν πολύ. Βλέπε το Fargo ας πούμε, το οποίο άλλαξε την πρεμιέρα του, καθώς 2 από τα δέκα επεισόδια δεν έχουν γυριστεί, οπότε για εκείνους τα πράγματα ίσως να είναι ευκολότερα.


Ερώτημα 2: Μπορούν όμως όλες αυτές οι σειρές να ενεργοποιήσουν εκ νέου τις παραγωγές τους;

Το να ξεκινήσει μία παραγωγή εκ νέου, δεν είναι όσο εύκολο ακούγεται. Δεδομένου του προγραμματισμού των δικτύων, συνεργεία, στούντιο, τεχνικοί μπορούν να κλείσουν ημερομηνίες μήνες ή και χρόνια νωρίτερα. Το ίδιο ισχύει για σκηνοθέτες, σεναριογράφους, και ηθοποιούς, οι οποίοι κλείνουν δουλειές ανεξάρτητα παύσεων.

Πολλές από τις μελλοντικές παραγωγές, μπορεί να καθυστερήσουν να πραγματοποιηθούν ακόμη και χρόνια, μέχρις ότου οι εμπλεκόμενοι που έχουν υπογράψει μπορούν να επανέλθουν. Μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, μόνο για όσους δεν έχουν υπογράψει.

Το Indiewire μίλησε με στούντιο και ιατρικό προσωπικό για το ποια θα ήταν η καλύτερη λύση. Με δεδομένο ότι υπάρχει απαγόρευση στις συγκεντρώσεις πολλών ανθρώπων, τα studio σκέφτονται να προσλάβουν περισσότερο κόσμο, να αυξήσουν τις βάρδιες, με μειωμένο προσωπικό.


Ερώτημα 3: Τι συμβαίνει όμως κατά την διάρκεια της παύσης;

Αυτό που πρέπει να αποφασιστεί τώρα είναι πόσο πολύ μπορούν τα studios να κρατήσουν σε παύση τις παραγωγές πριν αποφασίσουν αν θα αλλάξουν ημερομηνίες, ή τις ακυρώσουν εντελώς. Η καθυστέρηση φέρνει έξοδα, και όσο συνεχιστεί τόσο τα έξοδα θα αυξάνονται.

Πολλές από τις παραγωγές θα δουν τα έξοδα τους να φτάνουν σε επίπεδα που δεν πρόκειται να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν.


Ερώτημα 4: Η μοίρα των πιλοτικών:

Ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν τόσο εύκολα. Όπως το γεγονός ότι κάθε χρόνο έχουμε γύρω στις 60 σειρές που προσπαθούν να βρουν τη θέση τους στους νέους προγραμματισμούς των δικτύων. Η διαφορά όμως είναι ότι πολλές από αυτές τις προσπάθειες τώρα έχουν ξεκινήσει να δημιουργούνται. Με την περίοδο μετά την 10η Μαΐου να είναι παραδοσιακά η περίοδος που ξεκινούν τα δίκτυα να προμοτάρουν τις νέες σειρές σε διαφημιστές, το ερώτημα είναι άλλο: Τι ακριβώς θα διαφημίσουν; Καθώς το πρόγραμμα καθυστερεί, μπορεί να δούμε πολλές νέες σειρές να μην βρίσκουν τον δρόμο τους ούτε για το δωμάτιο των διαφημιστών.


Ερώτημα 5: Μήπως θα αλλάξουν και οι σεζόν, όπως τις ξέρουμε;

Αν οι παραγωγές ενεργοποιηθούν μέχρι τέλους της Άνοιξης, τότε οι πρεμιέρες που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβρη, ίσως τελικά να γίνουν πραγματικότητα. Αν όμως όχι;

Αν όχι, αυτό που ακούγεται είναι ότι ο Ιανουάριος, θα γίνει ο νέος Σεπτέμβρης, και ήδη πολλά δίκτυα, που είχαν προτείνει στο παρελθόν να αλλάξει η μορφή της σεζόν, σε καθαρά ημερολογιακή σεζόν, βλέπουν την ιδεά τους να έχει πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο, αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι ότι αν συνεχιστεί η καραντίνα παραπάνω από το Μάιο, το μέλλον της τηλεόρασης θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα μας απασχολεί.