Ken Loach και Paul Laverty: Η κρίση, η Χρυσή Αυγή και ο χορός - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ken Loach και Paul Laverty: Η κρίση, η Χρυσή Αυγή και ο χορός

Συνεντεύξεις | 22-5-2014 |

Μόλις έκανε πρεμιέρα το πολύ καλό Jimmy’s Hall του Ken Loach στις Κάννες. Ο Loach καθώς και ο σεναριογράφος του Paul Laverty, μονοπώλησαν την συνέντευξη, η οποία όπως και κάθε συνέντευξη Ken Loach, είναι ενδιαφέρουσα και για το κινηματογραφικό του θέματος αλλά και για το πολιτικοκοινωνικό. 

Το Jimmy’s Hall είναι η  νέα και πιθανώς τελευταία ταινία του μεγάλου Ken Loach, μας παρουσιάζει την ιστορία του Jimmy Gralton, ενός πολιτικού ακτιβιστή της Ιρλανδίας του 1920 και του 30.

O Gralton είναι ο οργανωτής μίας αίθουσας χορού, μέσα από την οποία πέρα από χορό διακυρείτει τις απόψεις του, τις οποίες η Καθολική εκκλησία απορρίπτει θέλοντας να επεμβαίνει ακόμη και στα μικρά πράγματα της ζωής των ανθρώπων, όπως και ο χορός. Ο Gralton θα συγκρουστεί με την εκκλησία και με το κράτος σε τέτοιο βαθμό που θα οδηγηθεί σε βίαιες συγκρούσεις το 1933 αλλά μέχρι και την απέλασή του από την χώρα και την μετακόμισή του στις ΗΠΑ.

Δείτε την συνέντευξη του Ken Loach:

Ο Ken Loach είπε ότι μάλλον δεν θα είναι τελευταία του ταινία το Jimmy’s Hall, καθώς είπα πως κατά τη διάρκεια της παραγωγής της ταινίας ένιωσε μεγάλη κούραση, τώρα όμως νιώθει να έχει την δύναμη για τουλάχιστον άλλη μια ταινία.

Όσον αφορά τον Jimmy της ταινίας: “Η αίθουσα του Jimmy είναι ένας ελεύθερος χώρος που οι νέοι πηγαίνουν να χορέψουν, συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, και αυτό ήταν η απειλή στις δυνάμεις της συντήρησης. Ο Jimmy πραγματικά μάχεται για να κρατήσει το Hallo ανοιχτό. Το Hall είναι ένα μέρος ελεύθερο, όπου ο καθένας μπορεί να είναι ότι θέλει να είναι. Ο καθένας κάνει ότι τον ενδιαφέρει, είτε είναι sports, είτε ποίηση, είτε χορό, είτε ανταλλαγή ιδεών και από κει και στον πολιτικό ακτιβισμό. “

Ο Paul Laverty που είναι ο σεναριογράφος της ταινίας και εκείνος που πρότεινε το συγκεκριμένο θέμα στον Loach συμπλήρωσε: “Ο Jimmy είχε πραγματικά ελεύθερο πνεύμα και ταυτόχρονα χαρισματικός χαρακτήρας. Ήθελε να χτήσει αυτόν τον χώρο για τους ανθρώπους να συναντιούνται να χορεύουν και να μιλούν, είναι όμως στην πραγματικότητα η ζωή ολόκληρης της κοινωνίας. Έχει μόλις γυρίσει από τις ΗΠΑ, έχει ζήσει την μεγάλη κρίση των 20’s και επιστρέφει πίσω σε εκείνη τη σάλα χορού.

Οι συντελεστές της ταινίας σχολίασαν ότι το Hall χτίστηκε κανονικά για τις ανάγκες της ταινίας. “Το Hall το χτίσαμε και παρατηρήσαμε καταρχήν πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις μια τέτοια κατασκευή από το μηδέν και πόση δουλειά και χρόνο θα χρειαζόταν αυτό για τους ανθρώπους της εποχής. Σημαντική ήταν η βοήθεια των ανθρώπων της περιοχής όπου χτίσαμε και γυρίσαμε την ταινία, καθώς το ενδιαφέρον τους ήταν μεγάλο.

Για την πολιτική του σήμερα και τον νεοφιλευθερισμό: “(Στην σύγχρονη πολιτική) υπάρχει μόνο μία πολιτική ιδέα που θεωρείται αποδεκτή, και με βάση αυτήν πορεύονται οι ελεύθερες αγορές και συνεχίζει να πραγματοποιείται η νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Αυτό είναι ο μόνος τρόπος, είναι σαν το θεό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την οργάνωση της κοινωνίας, και οτιδήποτε το αντικρούει αυτό, θεωρείται αμαρτία, σαν μια ιδέα τραβηγμένη από τα άκρα. Παρότι βρισκόμαστε σε μία πολύ καλλιεργημένη κοινωνία, με πολλά προηγμένα μέσα επικοινωνίας στην διάθεσή μας, όποιος προκαλέσει και αντικρούσει αυτή την ιδέα είναι σαν να προκαλεί τον θεό και να λέει αυτό που δεν λέγεται. Το μεγάλο ζήτημα της εποχής μας είναι να υπάρξει μία φωνή, ένας χώρος που να εκφράσει το διαφορετικό και θα προστατέψει τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Το να βρούμε αυτόν τον χώρο που ο Jimmy Gralton αντιπροσώπευε και να δώσουμε το δικαίωμα σε αυτό τον εναλλακτικό χώρο να έχει φωνή.”

Ο σεναριογράφος και Paul Laverty αλλά αργότερα και ο ίδιος ο Loach, αναφέρθηκαν και στην Ελλάδα και την Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι υπάρχουν και σήμερα πολλά δείγματα φασισμού. Συγκεκριμένα ο Laverty ανέφερε οτι οι συγχρονοι Jimmy Gralton βρισκονται στην Ελλάδα του σήμερα όπου δάσκαλοι διδασκουν γλωσσα στις κινησεις μεταναστων με κινδυνο της ζωής τους απο τους τραμπουκους της Χρυσης αυγης. 

Οσον αφορα το μεγαλο ερώτημα για το αν το σινεμα μπορει να αλλαξει τον κόσμο ο Loach είπε: “Στο σινεμά προσπαθουμε να περάσουμε ιδέες και οπτικές με τον ιδιο τρόπο που το κανει μια στήλη σε μια εφημεριδα. Αν οι ταινίες ειχαν τοσο μεγαλη επίδραση, τότε ο κοσμος θα πίστευε ότι οι ΗΠΑ ειναι το σπίτι της δημοκρατίας και της ελευθερίας και ο κυριος προασπιστης τους στον κόσμο. Άρα μαλλον θα πρέπει ναελπιζουμε για το αντίθετο: οι ταινίες να μην εχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο. Εμείς αυτό που κάνουμε ειναι να ρωταμε ερωτησεις να προκαλούμε, αλλα η τελευταια λέξη ανήκει στο κοινό. Μπορεί να αφήσει το μηνυμα σην αιθουσα η να το παρει εξω από αυτην. Υπάρχει παντως ελπίδα.

Τέλος όσον αφορά την χρήση φιλμ ο Loach μοιράστηκε με το κοινό την αγάπη του για το φιλμ και δεν έδειξε διατεθειμένος να πάει περάσει σε ψηφιακά μέσα, ενώ ανέφερε και ότι κάποια ταινία που χρησιμοποιούσαν τους τέλειωσε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων και λόγω της δυσκολίας στις παραγγελίες, ζήτησαν από το κοινό με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί που τους έστειλαν το υλικό που χρειαζόταν.

Mη χάσετε την ανασκόπηση της ένατης μέρας του Φεστιβάλ με όλες τις κριτικές μας και την ειδική μας σελίδα με όλα τα νέα και κριτικές από τις Κάννες.

Διαβάστε περισσότερα για: