Κάννες 2016 - Η Critics' Week, δεν θα έχει Αμερικανικές Ταινίες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Κάννες 2016 – Η Critics’ Week, δεν θα έχει Αμερικανικές Ταινίες

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 18-4-2016 |

Με τη σημερινή ανακοίνωση των ταινιών που θα συμμετέχουν στην εβδομάδα των κριτικών στο επόμενο φεστιβάλ των Καννών, την αγαπημένη μας Critics’ Week, είχαμε μία μικρή έκπληξη.

Καμία ταινία Αμερικανικής παραγωγής δεν θα μετέχει φέτος, καθώς η διεύθυνση του φεστιβάλ θέλει να τιμήσει Ευρωπαϊκές παραγωγές, καθώς και κάποιες ταινίες από Τουρκία, Λίβανο, Καμπότζη και Σιγκαπούρη.

Η 55η Εβδομάδα Κριτικών, θα ξεκινήσει στις 12 Μαΐου, με την κωμωδία της Justine Triet, “In Bed With Victoria,” η οποία αφορά τη μάχη μιας μητέρας να ισορροπήσει την καριέρα της με την ερωτική της ζωή. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της “Εβδομάδας’, Charles Tesson, η ταινία αυτή, η οποία είναι η δεύτερη της δημιουργού, σηματοδοτεί την αλλαγή ύφους του θεσμού.

Η επιτροπή φέτος είχε δύσκολο έργο, καθώς για να καταλήξουν στην τελική δεκάδα, έπρεπε να αποφασίζουν ανάμεσα σε 1000 ταινίες. Σε ό,τι αφορά την απουσία αμερικανικών ταινιών, ο Tesson εξηγεί την απογοήτευσή του: “Μετά την προβολή ταινιών όπως τα ‘Take Shelter’ και ‘It Follows,’ υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ανεβάσει την μπάρα πολύ ψηλά για τις Αμερικανικές ταινίες, και μας ενέπνευσαν ταινίες από τη Γαλλία, τη Βόρεια Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες εξερευνούν αχαρτογράφητες περιοχές.”

Τα θέματα πάντως των ταινιών φαίνονται άκρως ενδιαφέροντα: Η ταινία του Mehmet Can Mertoglu, “Album,” αφορά τις προκαταλήψεις στην Τουρκία. Η ταινία του Vatche Boulghourjian, “Tramontane” αφορά την ιστορία ενός τυφλού άντρα, ο οποίος ψάχνει τις ρίζες του σε έναν μεταπολεμικό Λίβανο. Τέλος το film του Kesavada Rajagopal, “Yellow Bird,” μιλάει για ένα ασυνήθιστο πορτραίτο της Σιγκαπούρης, η οποία διχάζεται ανάμεσα στις Κινεζικές και Ινδικές κοινότητες.

Ο Tesson δήλωσε σχετικά με τους Γάλλους κινηματογραφιστές, κυρίως για τους Julia Ducournau με το “Raw,” Jean-Christophe Meurisse με το “Apnee” και Justine Triet με το “In Bed with Victoria”, ότι είναι πρωτοπόροι με τον τρόπο τους.

Η τελική βραδιά θα αποτελείται από 3 ταινίες μικρού μήκους, από γυναίκες ηθοποιούς στο σκηνοθετικό τους ντεμπούτο: Sandrine Kiberlain με το “Smile,” Laetitia Casta με το “En moi” και Chloe Sevigny με το “Kitty”, με την τελευταία να είναι η μόνη αμερικανίδα δημιουργούς της “Εβδομάδας”.

 

Διαβάστε περισσότερα για: