Έχω Θυμό... με τις αναληθείς αναπαραγωγές - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Έχω Θυμό… με τις αναληθείς αναπαραγωγές

Έχω Θυμό... | 21-10-2019 |

Αγαπημένο μου Cinefrικιό. Η εβδομάδα μου δεν ξεκίνησε καλά. Στο λέω να το ξέρεις. Και ξέρεις ποιος φταίει για αυτό; Θα σου πω σε λίγο, γιατί θέλω αναγνώσεις και κλικς και λάικς και σέαρς, και όλο το πακέτο. Οπότε ας σε παιδέψω λίγο πριν το twist.

Τελειώνω τις δουλειές μου χθες Κυριακή αργά, (να φανταστείς μία τη νύχτα εγώ είμαι ακόμα στους δρόμους), και καθώς επιστρέφω σπίτι μου, κάθομαι στο γραφείο μου, ανοίγω τον υπολογιστή μου, και welcome… Αρχίζω να βλέπω posts, και αναρτήσεις, και δημοσιεύσεις, και αναδημοσιεύσεις, και σχόλια, και βρισίδια, και καντήλια, και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, κι αρχίζω να αναφωνώ σαν άλλος Κωνσταντίνος Κατακουζηνός, “Πήραν την πόλη, πήραν τη. Πήραν τη Σαλονίκη”.

Διαπιστώνω λοιπόν ότι ο κακός χαμός έχει γίνει για τον Joker. Και πάλι. Αλλά αυτή τη φορά όχι για όσα διαδραματίζονταν στο πανί, αλλά κάτω από αυτό.

Γιατί όταν το πρώτο που διαβάζεις είναι “Μπάτσοι σε κινηματογράφο για συλλήψεις την ώρα της προβολής του Joker”, λες “Ώπα κάτι παίχτηκε”. Ανοίγω το άρθρο, κανείς δεν θυμάται την πηγή, και διαβάζω ότι 20 αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. μπήκαν με όπλα σε κινηματογράφο και συνέλαβαν γονείς και ανήλικα παιδιά. Διαπιστώνω ότι δεν αναφέρεται πουθενά η ώρα του συμβάντος, ο εν λόγω κινηματογράφος, και γενικά το γιατί έγινε ντου από παντού. Πριν πω “Fake News” σαν άλλος Donald Trump, και πριν πατήσω “πίσω” βλέπω ότι το συγκεκριμένο άρθρο έχει γίνει share 84 φορές, και από κάτω τα σχόλια εύχονται καρκίνο και θάνατο προς πάσα κατεύθυνση.

Λέω από μέσα μου “Κωστάκη, ψυχραιμία”. Συνεχίζω. Άλλος χρήστης παρακάτω. Άλλη πηγή. Μην φανταστείς κάποιο έγκυρο site ή μέσο. Για όνομα του όποιου Θεού πιστεύεις. Είναι δυνατόν; Διαβάζεις ότι έγιναν μέχρι και προσαγωγές, ό,τι τίγκαρε η ΓΑΔΑ από αγανακτισμένους κινηματογραφόφιλους ανήλικους, με τους γονείς να φωνάζουν και να βρίζουν έξω από το κτίριο στις 12 το βράδυ. Εγώ πάντως που πέρασα έξω από την ΓΑΔΑ εκείνη την ώρα, ψυχή δεν είδα. Αλλά ποιος με υπολογίζει εμένα; Και γιατί να το κάνει άλλωστε.

Ωστόσο, επειδή έκανε νύστα κάποια στιγμή, πήγα και ξεράθηκα στον ύπνο.

Ξυπνάω που λες, Δευτέρα που είναι. Ανοίγω κινητό, να δούμε καμιά μαλακία να μας φύγει η τσίμπλα από το μάτι. Που έπρεπε να τα βγάλω και τα δύο πρωί πρωί. Γιατί όταν σου λέω φίλε μου και φίλη μου ότι η εβδομάδα δεν ξεκίνησε καλά, ξέρω τι λέω.

Αρχίζω να βλέπω κι άλλες αναρτήσεις, κι άλλες αναπαραγωγές των ίδιων ηλίθιων ειδήσεων από “έγκυρα” site, όπως τα batsoi_gourounia_dolofonoi@blogspot.com, o_theos_meth_imon@panagiakanala.gr, και λοιπά. Και από κάτω, οι πάντες να προβάλλουν την αποψάρα τους. Γιατί ως γνωστόν, ανάμεσα στην είδηση και στην άποψη, περισσότερη σημασία έχει να πούμε την γνώμη μας, παρά να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη.

Λέω, “στάκα φίλε μου”. Ψάξε λίγο. Όπως κι έκανα. Μεταφέρω την είδηση όπως εκείνη μεταδόθηκε ή γράφτηκε από site που σέβονται τον εαυτό τους, και ξέρουν ότι η αξιοπιστία της είδησης έχει μεγαλύτερη σημασία από την είδηση (αν δεν ξέρεις ποια είναι αυτά, στείλε μου μήνυμα να στα πω):

Γράφει ο Μανώλης Κρανάκης του “FLIX”:

Στην πρώτη περίπτωση, στο Mall στο Μαρούσι, αστυνομικοί φέρεται ότι μπήκαν στον κινηματογράφο σε μεσημεριανή προβολή της ταινίας και πραγματοποίησαν έλεγχο, ενώ προχώρησαν και στη σύλληψη του υπευθύνου του κινηματογράφου, για τον οποίο σχηματίστηκε δικογραφία. Αυτός αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν εντολής εισαγγελέα. Οι καταγγελίες αναφέρουν οι αστυνομικοί φέρονται να οδήγησαν στο τμήμα ανήλικους θεατές, τους οποίους και κράτησαν για αρκετές ώρες, μαζί με τους γονείς τους, γεγονός όπως που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Στη δεύτερη περίπτωση, στον κινηματογράφο Αελλώ, οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο σε απογευματινή προβολή, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την αξιωμτικό υπηρεσίας του Α.Τ. Θήρας ότι η Αμεση Δράση δέχθηκε καταγγελία ότι την ταινία παρακολουθούσαν πολλοί ανήλικοι και ότι ειδοποίησε το τμήμα της οδού Θήρας. Ομως, επειδή το τμήμα αυτό δεν είχε στη διάθεσή του περιπολικό, εστάλη περιπολικό απ’ το τμήμα της οδού Πατησίων με δύο αστυνομικούς. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι αστυνομικοί διερεύνησαν το περιστατικό, χωρίς να προχωρήσουν σε καμιά προσαγωγή.

Από την ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδεται η πληροφορία που κυκλοφόρησε ότι στον κινηματογράφο Αελλώ μπήκαν οπλισμένοι άνδρες των ΕΚΑΜ ή ότι και στις δύο περιπτώσεις του Σαββάτου και της Κυριακής έγιναν συλλήψεις ανήλικων και γονεών.

Και στις δύο περιπτώσεις, αυτή του Village στο Mall Αμαρουσίου και αυτή του Αελλώ, οι καταγγελίες φέρεται να έγιναν από δύο γυναίκες υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, πράγμα που επιβεβαιώνει ο αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στο Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγκεκριμένος αξιωματικός, και στις δύο περιπτώσεις τηλεφώνησαν δύο διαφορετικές γυναίκες, προκειμένου να καταγγείλουν την είσοδο ανηλίκων στους κινηματογράφους, οι οποίες παρέμειναν στο σημείο και κατηύθυναν τους αστυνομικούς των τοπικών τμημάτων που πήγαν, ως όφειλαν, για να ελέγξουν την καταγγελία. Πάντα με την υπόδειξη των δύο γυναικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους ανήλικους, τους οποίους, όπως προβλέπεται, παρέδωσαν στους γονείς τους, τους οποίους ειδοποίησαν να πάνε επιτόπου και στη συνέχεια οδήγησαν τους υπευθύνους στα αστυνομικά τμήματα.

Ο ίδιος αξιωματικός τόνισε ότι οι αστυνομικοί που παρενέβησαν στους κινηματογράφους, έχουν κρατήσει τα πλήρη στοιχεία των γυναικών που προέβησαν στις καταγγελίες και τους υπέδειξαν τους ανηλίκους, τα οποία εφόσον ζητηθούν μπορούν να δοθούν στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να λυθεί οποιαδήποτε ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με ανακοίνωσή του, διέψευσε πως έδωσε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Γράφει ο Τάσος Μελεμενίδης του περιοδικού “Σινεμά”: 

Σύμφωνα με την επικρατούσα εκδοχή, άνδρες της αστυνομίας εισέβαλαν στην απογευματινή προβολή της ταινίας για έλεγχο της τήρησης της καταλληλότητας, όχι αυτοβούλως, αλλά μετά από καταγγελία δύο κυρίων που δήλωναν «υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού». Σχετικά γρήγορα, το υπουργείο έβγαλε ανακοίνωση δηλώνοντας άγνοια για το θέμα:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες.»

Την ίδια στιγμή δόθηκαν πληροφορίες και για δεύτερη «εισβολή», που συνέβη νωρίτερα, το Σάββατο στο Mall του Αμαρουσίου, κάτι που έχει επιβεβαιώσει η αστυνομία ξεκαθαρίζοντας πάλι πως ο έλεγχος έγινε μετά από καταγγελία. Εκεί μάλιστα υπήρξαν πληροφορίες, που παραμένουν ανεπιβεαίωτες ως τώρα, για πολύωρες κρατήσεις παιδιών που βρέθηκαν ασυνόδευτα στην αίθουσα αλλά και προσωρινή κράτηση του υπεύθυνου της αίθουσας. Ως αργά το βράδυ το θέμα διογκώθηκε στα ελληνικά social media, με τη συνηθισμένη λογική του «γράφω ανάλογα με το πού ανήκω», ενώ πριν λίγο η Υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε από πλευράς ΥΠΠΟΑ το θέμα με την εμφάνισή της στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», όπου χαρακτήρισε «σωστή» την αντίδραση του κόσμου για το «ανοίκειο αυτό θέαμα» και ανέφερε πως ταυτοποιηθήκαν οι 2 γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες και οι οποίες λειτούργησαν αυτοβούλως, και μάλλον από υπερβάλλοντα ζήλο, χωρίς να τηρήσουν την εσωτερική ιεραρχία του υπουργείου.

Αναλυτικά:

«Ρώτησα όλη την ιεραρχία, κανείς δεν είχε ιδέα. Σε συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη πήρα τα στοιχεία τους, είναι πράγματα υπάλληλοι του υπουργείου. Κινήθηκαν αυτοβούλως προφανώς χωρίς να έχουν ενημερώσει και χωρίς να έχουν καμία εντολή, κι εγώ αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους» είπε χαρακτηριστικά.Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΠΟ δεν είχε δώσει καμία εντολή και αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες αυτές δεν ενημέρωσαν, υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες και γι’ αυτό θα κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για την τιμωρία τους».

Ανέφερε επίσης πως και οι δύο είναι μέλη της Επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών, η οποία όμως είναι γνωμοδοτική και οι δύο υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα ελέγχου αλλά αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, δηλαδή στον γνωμοδοτικό τους ρόλο. «Έλεγχος δηλαδή σημαίνει ότι μπορούν να διαπιστώσουν εάν ένας αιθουσάρχης προβαίνει σε κάποια παράβαση. Σε καμία περίπτωση όμως δε σημαίνει ότι μπορούν να ζητήσουν κατασταλτικά μέτρα. Οι δύο κυρίες δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία. Από τη στιγμή που κινήθηκαν με υπαλληλική ιδιότητα, όφειλαν να έχουν ενημερώσει την ιεραρχία του υπουργείου.

Το υπουργείο Πολιτισμού κι εγώ προσωπικά καταδικάζουμε απερίφραστα, δεν το ξέραμε, θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο. Θα κινηθεί αυτομάτως όλη η διαδικασία που προβλέπει ο υπαλληλικός κώδικας για την τιμωρία τους.»


Ωστόσο, πριν από μερικές ώρες, προέκυψε κι αυτό, όπως μεταδίδει το ethnos.gr:

Διαφορετική εκδοχή σε σχέση με την επίσημη θέση του υπουργείου Πολιτισμού υιοθέτησε στην κατάθεση που έδωσε στις Αρχές η υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού που κίνησε τη διαδικασία για τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. σε αίθουσες όπου προβαλλόταν η ταινία «Τζόκερ».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, η υπάλληλος του υπουργείου περιέγραψε αναλυτικά τη διαδοχή των γεγονότων. Όπως είπε, όλα ξεκίνησαν όταν πολίτες κατήγγειλαν ότι ανήλικοι παρακολουθούν σε διάφορα σινεμά της Αττικής την ταινία «Τζόκερ», της οποίας η προβολή απαγορεύεται σε παιδιά.

Στη συνέχεια, όπως υποστήριξε η υπάλληλος, το Τμήμα στο οποίο ανήκει ήρθε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε το «πράσινο φως» για να γίνουν έλεγχοι. Μάλιστα, όλα έγιναν σε συνεννόηση με την προϊσταμένη της.

Έτσι, η ίδια αποφάσισε να πάει σε δύο κινηματογράφους, στο Μαρούσι και στα Πατήσια, και να κάνει ελέγχους. Αρχικά πήγε στο The Mall του Αμαρουσίου και διαπίστωσε ότι ανήλικοι αγοράζουν εισιτήρια για τον «Τζόκερ». Ειδοποίησε, λοιπόν, την Αστυνομία, αφού πρώτα ο εισαγγελέας είχε δώσει τη σχετική προφορική εντολή. Περιπολικό του τοπικού Τμήματος -και όχι πάνοπλοι άντρες όπως αναφέρθηκε- έφτασε στο σινεμά.

Άνοιξαν τα φώτα της αίθουσας και προσήχθησαν στο Τοπικό Τμήμα συνολικά εφτά ασυνόδευτα ανήλικα αλλά και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου. Η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία για τους γονείς των ανηλίκων αλλά και για τον υπεύθυνο του σινεμά.

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι η υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ανήκει στην επιτροπή γνωμοδοτικών επιτροπών για την καταλληλότητα των κινηματογραφικών έργων, μετέβη και η ίδια στο Τοπικό Τμήμα μαζί με τους προσαχθέντες, γεγονός που δείχνει ότι η διαδικασία ήταν οργανωμένη και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του τμήματός της και του εισαγγελέα.

Την επόμενη ημέρα υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού μετέβη σε σινεμά στα Πατήσια και κίνησε ξανά την ίδια διαδικασία. Στα Πατήσια βρέθηκαν οκτώ ασυνόδευτα ανήλικα και ακόμα τέσσερα, τα οποία παρακολουθούσαν την ταινία με τους γονείς τους. Και σε αυτή την περίπτωση αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος έφτασαν στην αίθουσα, μόνο που αυτήν τη φορά δεν έγιναν προσαγωγές αλλά απλή καταγραφή.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει μια εμφανής διαφοροποίηση σε σχέση με τη θέση του υπουργείου Πολιτισμού, που υποστηρίζει ότι το υπουργείο δεν γνώριζε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στα σινεμά.


Πρέπει να πάρουμε θέση; Όχι απαραίτητα. Αλλά θα το κάνουμε, γιατί παιδιά είμαστε κι εμείς και ζηλεύουμε:

Από την στιγμή που η ταινία έχει ηλικιακό όριο, αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται, ξεκινώντας από το σπίτι, και φτάνοντας στο ταμείο του κινηματογράφου. Φταίει η μανούλα κι ο πατερούλης; Δεν ξέρω. Φταίει ο ταμίας του σινεμά; Ίσως κι όχι. Φταίνε οι ιδιοκτήτες που δεν εφαρμόζουν του ελέγχους που πρέπει. Ίσως περισσότερο. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας.

Το πρόβλημα συνεχίζει να είναι η ηλίθια αναπαραγωγή. Σταμάτα αγαπημένο μου cinefriκιο να αναπαράγεις ό,τι σκατά βρεθεί στο wall σου. Κι επίσης, σταμάτα να σχολιάζεις άσχετα πράγματα.

Παράδειγμα: στο αντίστοιχο άρθρο για το συγκεκριμένο θέμα στην Lifo, ένας έγραψε από κάτω: Δεν επιτρέπεται τα 15χρονα να δουν το Joker, αλλά μπορούν να αλλάξουν φύλο.

Τι να του εξηγήσεις τώρα αυτουνού; Ό,τι δεν έχει έχει καταλάβει κανένα από τα δύο ζητήματα; Και να του το πεις θα καταλάβει;

Δύο σειρές πιο κάτω, ο άλλος βρήκε την ευκαιρία να το παίξει κριτικός: “Και σιγά την ταινία. Κλασική αμερικανιά.” Εδώ σήκωσα τα χέρια ψηλά, είπα παραδίνομαι, και τώρα προσπαθώ να τελειώσω γρήγορα αυτό το κείμενο γιατί με περιμένουν οι γιατροί μου στο ψυχιατρείο, και δεν θέλω να τους στήσω, σπουδαγμένους ανθρώπους.

Να ξέρεις πάντως, το ψάρι δεν βρωμάει από το κεφάλι. Από το κεφάλι παίρνει κατεύθυνση. Από όπου και να το μυρίσεις, την ίδια μπόχα έχει.

Για αυτό σε αφήνω με την φράση του κυρίου Μελεμενίδη, που είναι φράση κοσμοθεωρία:  Ως αργά το βράδυ το θέμα διογκώθηκε στα ελληνικά social media, με τη συνηθισμένη λογική του «γράφω ανάλογα με το πού ανήκω».

Άντε και καλά μυαλά.