Good Omens - Είδαμε τους "Καλούς Οιωνούς" του Amazon, και πολύ καλά κάναμε - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Good Omens – Είδαμε τους “Καλούς Οιωνούς” του Amazon, και πολύ καλά κάναμε

TV, Αφιερώματα | 24-6-2019 |

Αγαπημένοι μου Cinefreaks, ζούμε μεγάλες στιγμές… Καλές και κακές. Τηλεοπτικά είμαστε στις καλές. Στις πολύ καλές…

Ήταν μόλις Μάρτιος του 2019, όταν η Amazon, δημοσιοποίησε το πρώτο trailer για την επερχόμενη κωμική της σειρά “Good Omens”, το οποίο ήταν αυτό:

Βλέποντας το trailer, πάθαμε ακριβώς ότι σκόπευε η Amazon να πάθουμε. Δηλαδή την πλάκα μας. Αλλά επειδή έχει καεί η τηλεοπτική μας γούνα ουκ ολίγες φορές, κρατήσαμε μικρό καλάθι. Τώρα που είδαμε ολόκληρη την σειρά, δεν θα έπρεπε. Γιατί όχι μόνο μας παρέδωσε όσα υποσχέθηκε, αλλά και πολλά παραπάνω.

Ακολουθούν μικρά spoilers, οπότε πριν το οτιδήποτε, δες την σειρά, και εδώ είμαστε, τα ξαναλέμε.

Η σειρά ξεκινά 11 χρόνια πριν από σήμερα, με την Κόλαση να έχει οργανώσει ολόκληρο σχέδιο με σκοπό να μεγαλώσει ο Αντίχριστος σε συγκεκριμένη οικογένεια, και έτσι 11 χρόνια μετά  να έρθει η αποκάλυψη. Το βρέφος παραδίδει στα χέρια των καλογριών του Σατανά, ο δαίμονας Crowley (David Tennant), αλλά εξαιτίας ενός λάθους, το μωρό πέφτει σε άλλα χέρια.

Τα χρόνια περνούν, και ο Crowley, παραδεχόμενος το λάθος του θα πρέπει να συνεργαστεί με τον άγγελο Aziraphale (Michael Sheen) για να επιστρέψουν τα πράγματα στην ισορροπία τους. Οι δυο τους είναι πέρα από εχθροί, και φίλοι και συνεργάτες, προσπαθώντας να διατηρήσουν τα πάντα στην σωστή σύσταση. Στον κήπο της Εδέμ ας πούμε, ο Crowley έδωσε το μήλο στην Εύα, αλλά ο Aziraphale, τους έδωσε κι ένα φλεγόμενο ξίφος όταν εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο. Αυτό βέβαια συνέβαινε παντού και πάντα. Από τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, μέχρι την Γαλλική Επανάσταση.

Τα μωρά έχουν λοιπόν παραδοθεί σε λάθος οικογένειες. Ο Warlock είναι ένα απλό παιδί, το οποίο θα μεγαλώσει με τον Αμερικάνο Πρέσβη, και η Κόλαση θεωρεί ότι αυτός είναι ο Αντίχριστος. Ο Adam από την άλλη, θα μεγαλώσει με μία συνηθισμένη οικογένεια, και είναι όντως ο Αντίχριστος.

Τι μπορεί λοιπόν να συμβεί; Τα πάντα!

Ο Παράδεισος και η Κόλαση είναι μια χαρά. Περιμένουν πώς και πώς τον πόλεμο ανάμεσα σε Αγγέλους και Δαίμονες, γιατί έτσι λένε είναι γραμμένο. Προσπαθούν λοιπόν να εξασφαλίσουν το γεγονός ότι τα πράγματα θα πάνε κατά τας γραφάς, και η προφητεία θα εκπληρωθεί. Οι 4 Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, θα καβαλήσουν της μηχανές τους και θα φτάσουν στο σημείο που πρέπει, την ώρα που πρέπει, και η εγγονή μιας μάγισσας, η οποία σαν άλλος Νοστράδαμος έγραφε προφητείες (σε αντίθεση όμως με εκείνον, οι δικές της έπεφταν πάντα μέσα), θα βρεθεί στο κέντρο αυτού του πολέμου.

Ο καλός χαμός σαν να λέμε.

Η σειρά έχει ξεπηδήσει από την πένα των Terry Pratchett και Neil Gaiman, με το όνομα του δεύτερου να είναι εκείνο που έχει η υπογραφή των “American Gods”. Οπότε ένα θεματάκι με το “θείο” το έχει, δεν μπορεί να το αρνηθεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχεις αποπειραθεί να μεταφέρει το βιβλίο στην οθόνη. Το 2001 φημολογούνταν ότι το βιβλίο, του οποίου ο πλήρης τίτλος είναι “Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch”, θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Joseph Fiennes και Christopher Lambert. Βέβαια αυτό δεν έγινε. Επόμενη φορά, ήταν το 2002 με Robin Williams και Johnny Depp. Κατόπιν αυτού, τα σχέδια για μεταφορά στον κινηματογράφο έπεσαν στο κενό. 17 χρόνια όμως αργότερα, η τηλεόραση θα έμελλε να είναι εκείνη που θα φιλοξενήσει το έργο τους, με τον Gaiman να κρατάει και τον ρόλο του showrunner.

Στα λοιπά, την αφήγηση της σειράς την κάνει ο ίδιος ο Θεός, που δεν είναι άλλος από την Frances McDormand, o Benedict Cumberbatch χαρίζει την φωνή του στον Σατανά, και η Miranda Richarson ενσαρκώνει ένα ψευτομέντιουμ. Υπέροχη.

Η σειρά δεν έχει ανανεωθεί για 2η σεζόν, ωστόσο ο Gaiman έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα επιστρέψει ως showrunner, αν ανανεωθεί… American Gods, σε επανάληψη δηλαδή…

Σε γενικές γραμμές αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι η σειρά είναι σίγουρα από τις καλύτερες που βγήκαν φέτος. Και αυτό, λέει πολλά.

Σας αφήνω με τους τίτλους αρχής… Υπέροχοι: