Έχω Θυμό... με τις (αρνητικές) αντιδράσεις για το Game Of Thrones - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Έχω Θυμό… με τις (αρνητικές) αντιδράσεις για το Game Of Thrones

Game Of Thrones, Έχω Θυμό... | 15-5-2019 |

Λίγα 24ωρα πριν προβλήθηκε ένα από τα σκληρότερα, πιο σπαραξικάρδια και ομολογουμένως δυσάρεστα επεισόδια στην 8χρονη ιστορία του Game of Thrones.

Για όσους θέλουν να θυμηθούν τι έγινε, κάντε κλικ εδώ.

Για τους λοιπούς, που θυμούνται πολύ καλά τι συνέβη, ας αναφέρουμε επιγραμματικά ότι η Dany, τα πήρε στο κρανίο, και ενώ δεν χρειαζόταν έκαψε κόσμο και ντουνιά στο King’s Landing.

Βλέπω λοιπόν το επεισόδιο, με ένα κόμπο στο λαιμό σε όλη την διάρκεια. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Δεν πίστευα στα αυτιά μου. Γενικώς, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι βλέπω ένα τηλεοπτικό προϊόν. Αλλά για την εξέλιξη της τηλεόρασης θα μιλήσουμε άλλη φορά. Μετά από μία ώρα και 20 λεπτά το επεισόδιο ολοκληρώνεται, και μπαίνω σε μία διαδικασία να προσπαθήσω να συνέλθω. Βγαίνω για λίγο από την θέση του καθαρόαιμου τηλεθεατή, και αρχίζω να βλέπω τα πράγματα πιο σφαιρικά. Τελικά, μου άρεσε αυτό που είδα;

Περίεργη ερώτηση, η οποία χρήζει μιας ακόμα πιο περίεργης απάντησης.

Αν με ρωτάς αν μου άρεσε αναφορικά με τις συμπάθειες, τις αντιπάθειές μου, τις προσδοκίες μου, τα θέλω μου, θα σου απαντήσω, όχι. Αν με ρωτάς όμως αν μου άρεσε αναφορικά με το αντίκτυπο που είχε πάνω μου, τότε θα σου πω ότι ίσως να είναι το καλύτερο επεισόδιο τις 8ης σεζόν.

Από εκείνο το σημείο μέχρι σήμερα διαβάζω παντού ότι το κοινό είναι απογοητευμένο. Ότι τίποτα δεν δικαιολογείται και ότι οι δημιουργοί βαριούνται να γράψουν καλό σενάριο. Ότι η 8η σεζόν είναι η χειρότερη, και το κερασάκι στην τούρτα; Μαζεύουν λέει και υπογραφές για να πείσουν το HBO να ξαναγυρίσει την 8η σεζόν.

Επεξεργάζομαι λοιπόν αυτά που είδα. Και σαν άλλη αρχαία τραγωδία, προσπαθώ να καταλάβω αν οι πράξεις των ηρώων δικαιολογούνται, και αν ο καθένας έχει δίκιο από την πλευρά του. Αλλά όχι μόνο των ηρώων, αλλά και των δημιουργών. Θα προσπαθήσω να επεξεργαστώ όσα περισσότερα μπορώ, από όσα διάβασα από “αγανακτισμένους” GoTers.

Η αντίδραση της Dany, ήταν αδικαιολόγητη. 

Λυπάμαι κύριε σκηνοθέτα-σεναριογράφε του καναπέ, αλλά η αντίδρασή της έχει χτιστεί εδώ και μερικά επεισόδια. Μπορεί να μην σου άρεσε. Δεκτόν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι σεναριογράφοι απλά το σκέφτηκαν και το έκαναν.

Η ίδια είχε καταλάβει ότι ποτέ δεν θα έχει την αποδοχή που θέλει, ειδικά μετά την μάχη στο Winterfell. Από την πρώτη σεζόν, ο στόχος της είναι ο Iron Throne. Και στο παρελθόν δεν δίστασε να εξοντώσει όποιον δεν έχει πάει με τα νερά της. Μετά την αποκάλυψη ότι ο Jon είναι ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου, η ίδια βρίσκεται πολύ κοντά στο να κωλοκάτσει η ίδια. Αλλά αυτό δεν μπορεί να το δεχτεί.

Φτάνει στο King’s Landing προδομένη, έχοντας δει 2 παιδιά της (βλ. δράκους) να πεθαίνουν, με την καλύτερη της φίλη νεκρή, sorry, αποκεφαλισμένη από την Cersei, και τον Iron Throne σε απόσταση αναπνοής. Το King’s Landing παραδίνεται ευκολότερα από ότι είχαν προβλέψει αλλά δεν της φτάνει. Δεν της είναι αρκετό. “Καλύτερα να με φοβούνται, παρά να με αγαπήσουν”. Η στρατηγική της έχει αλλάξει πριν το King’s Landing.

Και ας μην ξεχνάμε ότι ολόκληρη η πόλη έχει χτιστεί από τους προγόνους της. Επίσης, ξεχνάμε ότι είναι κόρη του Mad King; Φαντασία ξεφαντασία, τα γονίδια είναι γονίδια.


Ο θάνατος της Cersei και του Jamie, ήταν βαρετός. 

Το διάβασα και αυτό. Σε καταλαβαίνω φίλε μου ότι ήθελες η Cersei να πεθάνει σαν τον Joffrey. Να την δεις εκεί να υποφέρει. Με τα δίκια σου. Σε πληροφορώ όμως ότι ο θάνατος αυτού του (αιμομικτικού) ζευγαριού ήταν ποιητικός, και ιδανικός. Βρέθηκαν στο ίδιο δωμάτιο που είχαν χωριστεί. Πέθαναν αγκαλιασμένοι, ακριβώς όπως ήθελε ο Jamie να πεθάνει. Το είχε πει σε προηγούμενη σεζόν. Δεν πανηγύρισες όπως ήθελες; Ούτε κι εγώ. Αλλά μόνο έτσι έπρεπε να πεθάνει.


Η Arya ήταν απλώς σούπερ-ντούπερ τυχερή. 

Ναι κατανοώ ότι έπαιξε ρόλο ο παράγοντας τύχη σε ό,τι την αφορούσε. Αλλά αν αναλογιστείς το πόσο σκληρά εκπαιδευμένη είναι, τότε μπορείς να καταλάβεις. Σεναριακά, η Arya λειτουργεί σαν δίαυλος επικοινωνίας, για να μας μεταφέρει κάτι το οποίο δεν αλλάζει όσο διαφορετική κι αν είναι η εποχή ή η συνθήκη. Η φρίκη του πολέμου. Το είδες στην Διάσωση του Στρατιώτη Ryan. Στο Platoon. Στο Black Hawk Down. Ο πόλεμος είναι συνώνυμος με το παράλογο. Αυτό σου έδειξε η Arya.


Οι σεναριογράφοι κουράστηκαν – βαρέθηκαν και ξεπέταξαν την σεζόν.

Αυτό πραγματικά δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει. Αν είχε συμβεί αυτό, θα είχαν δημιουργήσει μία σεζόν σαν όλες τις προηγούμενες, και θα την είχαμε δει από πέρσι.


Συμπέρασμα: Επειδή μία σειρά δεν έχει την εξέλιξη που εμείς θα θέλαμε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαξιώνουμε την δουλειά κάποιων. Αλλιώς, κάνε το εύκολο. Γράψε εσύ καλύτερο σενάριο. Δεν σε εμποδίζει κανείς. Που ξέρεις; Μπορεί να είναι και καλύτερο. Μέχρι τότε όμως, σκέψου ότι για 73 επεισόδια ως τώρα έχεις καρφωθεί στην οθόνη σου. Κάποιος λόγος θα υπάρχει.


Υ.Σ.: Δεν στο παίζω μούρη και ιστορία. Ούτε εμένα μου άρεσε το 5ο επεισόδιο. Και φυσικά θα ήθελα να γίνουν άλλα πράγματα. Αλλά σκέψου ότι επί μιάμιση ώρα, δεν μπορούσες να κουνηθείς από την θέση σου. Αυτό δεν σημαίνει καλή τηλεόραση;

Υ.Σ.2: Φαντάσου όλες οι σειρές να άκουγαν το κοινό τους. (και λέω άκουγαν, όχι σέβονταν. υπάρχει διαφορά). Ίσως το Breaking Bad να είχε καταστραφεί. Ίσως το Newsroom να μην είχε το αντίκτυπο που είχε. Βλέπε Desperate Housewives, όπου το ABC προχώρησε στην ανανέωση της σειράς μετά από πιέσεις τους κοινού, για να κλείσει με τον χειρότερο τρόπο. Όπως έγινε και με το Scandal. Με το The Good Wife.

Υ.Σ.3: Και που είσαι; Συζήτηση κάνουμε. Μη μου φανατιστείς.