Ερωτικό μανιφέστο στην μαγεία της 7ης τέχνης.. - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ερωτικό μανιφέστο στην μαγεία της 7ης τέχνης..

Αφιερώματα | 16-9-2016 |

Δεν θεωρείται τυχαία η τέχνη της αμεσότητας και της διαφάνειας. Ο κινηματογράφος έχει την απόλυτη δύναμη που υποτάσσει άνευ όρων τον θεατή στον κόσμο που ανοίγει μπροστά του η 7η τέχνη. Το κοινό προβάλλεται στην ταινία, είναι αυθόρμητα παρόν σε αυτήν.

Ο Jacques Aumont ονομάζει τούτη την απορρόφηση της συνείδησης από το θέαμα.. “μαγεία”. Η αδυναμία δηλαδή να ξεφύγεις από την εικόνα, η αδιόρατη κίνηση προς την οθόνη ολόκληρου του είναι, ενώ βρίσκεται σε κατάσταση έντασης. Η κατάργηση του εαυτού μέσα στα θαύματα ενός κόσμου όπου και το να πεθάνεις βρίσκεται στο έσχατο όριο της επιθυμίας. Η πρόκληση αυτής της έντασης σε σχέση με την οθόνη φαίνεται να είναι ο βασικός σκοπός του σκηνοθέτη.

v

Το θέμα της προσέλκυσης της προσοχής στην ταινία αυτό καθαυτό δεν είναι κάτι καινούριο και σίγουρα δεν είναι σπάνιο. Το αξιοσημείωτο εντούτοις είναι η ένταση που του αποδίδεται εδώ: απορρόφηση, μαγεία, μετάβαση σε άλλους κόσμους και κατάργηση του εγώ στην όψη της μεγάλης οθόνης. Είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρει ο θεατής να δραπετεύσει από τα δίχτυα της σαγήνης μια σπουδαίας ταινίας.

summer1

Το σινεμά αποτελεί την έβδομη τέχνη, δίπλα στη μουσική, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, την ποίηση, το χορό και την αρχιτεκτονική. Η δημιουργία του κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε από την ανάγκη του ανθρώπου να δώσει ζωή σε στατικές εικόνες που αφηγούνταν μια ιστορία. Μάλιστα, ο κινηματογράφος ήταν μια ανθρώπινη ανάγκη που πήρε σάρκα και οστά χάρη στην αέναη φαντασία σπουδαίων καλλιτεχνών του παρελθόντος. Σήμερα έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε στη σκοτεινή αίθουσα οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους..

Διαβάστε περισσότερα για: , ,