Εκτός Θέματος 76: Jeremy Irons - Σε ποιον χρωστάμε; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 76: Jeremy Irons – Σε ποιον χρωστάμε;

Eκτός Θέματος | 29-8-2016 |

Ο Jeremy Irons είναι από τους πιο μετρημένους και σεβαστούς ηθοποιούς στον κόσμο. Δύσκολο είναι βέβαια να παρακολουθούμε τα πάντα που λέει ο καθένας, πόσο μάλλον τα λεγόμενα του ηθοποιού σε ένα Πορτογαλικό δίκτυο κατά την επίσκεψή του στην χώρα το 2013. Σε αυτή την συνέντευξη ο Irons ρωτήθηκε για το τι ξέρει για την Πορτογαλία και για το ότι είναι υπό πτώχευση και η απάντησή του για το χρέος των χωρών σε όλο τον κόσμο καθώς και τις πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη ήταν αφοπλιστική.

Μετά από τρία χρόνια αυτή του η απάντηση έγινε viral σε πολλά δίκτυα. Ας την δούμε και από δω:

Ξέρω ότι και σεις στην Πορτογαλία, αλλά και εκεί που μένω στην Ιρλανδία, είμαστε όλοι πτωχευμένοι. Όλοι μας χρωστάμε δισεκατομμύρια δολάρια σε κάποιον, αλλά δεν έχω ιδέα σε ποιον, αλλά θα πρέπει να ναι κάποιος εκεί έξω και θα πρέπει να ναι πραγματικά εκνευρισμένος. Ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρωστάνε 300 τρισεκατομύρια δολάρια σε κάποιον, αλλά ποιος είναι αυτός. Καταλαβαίνει κανείς ποιος είναι αυτός; Είναι οι τραπεζίτες; Αλλά ποιοι είναι τελικά οι τράπεζες και οι τραπεζίτες; ” είπε για να συνεχίσει μιλώντας για την μάχη βορά-νότου της Ευρώπης και για το ότι οι Βόρειοι κατηγορούν τους Νοτίους ότι δεν δουλεύουν αρκετά:

“Νομίζω ότι όλοι μας δουλεύουμε υπερβολικά πολύ. Για την ακρίβεια μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου για να πιστέψουμε ότι πρέπει να περάσουμε όλη μας την ζωή δουλεύοντας. Ποτέ όμως ο άνθρωπος δεν ήταν έτσι. Σίγουρα όχι πριν την βιομηχανική επανάσταση. Για παράδειγμα οι Ιρλανδοί φύτευαν τις πατάτες τους τον χειμώνα, το φθινόπωρο και μετά περίμεναν και έπιναν και τραγουδούσαν μέχρι οι πατάτες να είναι έτοιμες. Αυτή ήταν η ζωή τους. Ποιο το κακό με μια τέτοια ζωή; Ποιο είναι το κακό όταν στην Ισπανία κάποιος πηγαίνει να κοιμηθεί το μεσημέρι για τρεις ώρες; Είναι πραγματικά θαυμάσιο, τόσο πολιτισμένο! Το πρόβλημα είναι ότι στον Βορρά, για παράδειγμα στην Γερμανία, την Αγγλία, όχι στην Γαλλία όπου τα πράγματα είναι χάλια, όλοι μας λένε ότι είμαστε στον πλανήτη γη για να δουλέψουμε, και δουλεύουμε όλη την βδομάδα και αν είμαστε τυχεροί έχουμε το Σάββατο ή την Κυριακή ελεύθερη, οπότε μπορούμε να πάμε να αγοράσουμε πράγματα. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό είναι το πως η ζωή θα έπρεπε να είναι. ” είπε για να γίνει στην συνέχεια επικριτικός με την Γερμανία.

“Η Γερμανία για παράδειγμα έχει δανείσει σε τόσες χώρες τόσα πολλά χρήματα. Πρέπει να είναι πολύ ηλίθιοι που το έκαναν αυτό, έτσι; Και γω πιστεύω ότι έχουν ένα πλάνο. Προσπάθησαν δύο φορές με πόλεμο χωρίς να καταφέρουν να νικήσουν και τώρα προσπαθούν να κάνουν το ίδιο οικονομικά. Είναι ένα παλιό κόλπο. Ο Shylock από τον Έμπορο της Βενετίας έκανε το ίδιο. Δανείζεις τους πάντες και μετά λες τώρα τα θέλω πίσω. Τι; Δε μπορείς να με πληρώσεις, τότε θα μου δώσεις αυτό και εκείνο, θα μου δώσεις το σπίτι σου, την ζωή σου, την χώρα σου. Νομίζω ότι θα πρέπει να τους πούμε Sorry (κάνοντας γνωστή χειρονομία…)”

Το βίντεο: