Big Little Lies - Season 2: Γυναικεία ενδυνάμωση και Υποκριτικό μεγαλείο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Big Little Lies – Season 2: Γυναικεία ενδυνάμωση και Υποκριτικό μεγαλείο

TV, Αφιερώματα | 19-6-2019 |

Το Big Little Lies δεν είναι μία σειρά στοίχημα του ΗΒΟ. Δεν είναι μία σειρά που ξεπήδησε από την “ανάγκη” του Hollywood για ξεκάθαρη γυναικεία εκπροσώπηση σε κάθε μέσο. Δεν είναι μία σειρά που ήρθε για να “περάσει”.

Για να διορθώσω την παραπάνω πρόταση: Το Big Little Lies είναι μία σειρά που ήρθε να “περάσει” και να σαρώσει. Είναι μία σειρά που ξεπήδησε από την “ανάγκη” του Hollywood για ξεκάθαρη γυναικεία εκπροσώπηση. Και επίσης είναι μία σειρά στοίχημα. Όχι μόνο για το HBO, αλλά κυρίως για την Reese Witherspoon, που πλέον θεωρεί χρέος της να προάγει και να φέρνει στο προσκήνιο ιστορίες από γυναίκες, που μιλούν για γυναίκες, αλλά τελικά μας αφορούν όλους.

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το δεύτερο επεισόδιο έχει ολοκληρωθεί. Έχει προβληθεί, και κατάφερε να μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Για έναν πολύ σημαντικό λόγο. Γιατί κατάφερε χρησιμοποιώντας 6 καταπληκτικές ηθοποιούς να μας κάνει να κολλήσουμε στον δέκτη μας.

Η πρώτη από την (μέχρι στιγμής) 2η σεζόν έχει μία αλλαγή αφηγήματος που μας κάνει να απορούμε αν έχει χαθεί το ύφος που έφτιαξε η σειρά πέρσι.

Στην 1η σεζόν είδαμε 5 γυναίκες να ξεπερνούν τις διαφορές τους, να συμμαχούν στα δύσκολα, και με πράξεις να υποστηρίζουν η μία την άλλη. Γυναίκες με δυνάμεις, και αδυναμίες. Με το παρελθόν τους να τους στοιχειώνει, και το παρόν τους να καραδοκεί να τις καταστρέψει. Η Celeste (Nicole Kidman) ζει σε μία βίαιη σχέση. Η Madeline (Reese Witherspoon) προσπαθεί να διατηρήσει την εικόνα της power housewife. Η Bonnie (Zoe Kravitz) χρησιμοποιεί την yoga σαν διέξοδο από τον περίγυρό της. Η Renata (Laura Dern) επιδεικνύει τον πλούτο της. Η Jane (Shailene Woodley) προσπαθεί να ξεφύγει από το παρελθόν της, και συγκεκριμένα να ξεπεράσει τον βιασμό της, που είχε ως αποτέλεσμα την εγκυμοσύνη της.

5 γυναίκες που με τα κοινωνικά πρότυπα είναι προβληματικές. Κατάπτυστες. Που θα έπρεπε να ντρέπονται. Που είναι θύματα. Που είναι άκυρες. Αλλά όχι άκαιρες.

Και ξέρεις γιατί; Γιατί αυτές οι γυναίκες υπάρχουν. Μπορεί να ξεπήδησαν από την πένα της Liane Moriarty. Αλλά υπάρχουν και ζουν εκτός βιβλίου. Και αυτό ίσως είναι το πιο συγκλονιστικό. Ότι όσο κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι η σειρά είναι ένα προϊόν φαντασίας, υπάρχει μία τέτοια γυναίκα που κατακεραυνώνει αυτόν τον ισχυρισμό.

Η σειρά στην πρώτη της σεζόν δεν κρίνει. Δεν κουνάει το δάχτυλο ηθικολογικά, προσπαθώντας να διορθώσει αυτές τις συμπεριφορές. Και φυσικά, δεν σου κάνει μάθημα κι εσένα ηθικής και σωστού ή λάθους.

Στο τέλος της πρώτης σεζόν της αγαπάς όλες. Θες το καλύτερο για αυτές. Και ναι, ίσως και να δικαιολογείς την πράξη που της έφερε κοντά. (την οποία προς αποφυγή spoilers, δεν θα αναφέρω).

Στην δεύτερη όμως σεζόν τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Προς το χειρότερο για εκείνες, προς το καλύτερο για τους θεατές.

Αρχικά, έχουμε μία καταπληκτική προσθήκη, αυτήν της Meryl Streep, που ενσαρκώνει την πεθερά της Nicole Kidman. Και εδώ συμβαίνει το πρώτο παράδοξο. Η Streep δεν ανεβάζει την σειρά. Ούτε την πάει παραπέρα σε ποιότητα ή αίσθηση. Φαίνεται να συμμετέχει με σεμνότητα σε κάτι ήδη μεγάλο. Και αυτό δηλώνει πολλά. Για τη σειρά, για το σενάριο, για την ίδια, αλλά και για το υπόλοιπο cast.

Έπειτα έχουμε μία σημαντική αλλαγή. Οι ηρωίδες μας έχουν “σπάσει”, και τα κομμάτια τους σκορπίζονται παντού. Η μία μετά την άλλη βρίσκουν εμπόδια, και φαίνεται ότι το μόνο που τις κρατάει είναι η σχέση μεταξύ τους.

Το Big Little Lies ανήκει πια στο roaster του HBO με τις καλύτερες σειρές του. Για όλους τους σωστούς λόγους. Αν δεν το έχεις δει, ξεκίνησέ το.

Υ.Σ.: Η Shailene Woodley είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της. Ένα Emmy της αξίζει και με το παραπάνω.