Αφιέρωμα στον σύγχρονο Ρουμάνικο Κινηματογράφο στο ΆΣΤΟΡ - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Αφιέρωμα στον σύγχρονο Ρουμάνικο Κινηματογράφο στο ΆΣΤΟΡ

Προβολές | 6-4-2017 |

Ο ρουμάνικος κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και έχει δυναμική παρουσία στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Από την Πέμπτη 6 έως και την Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου, ο κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ παρουσιάζει τις καλύτερες ρουμάνικες ταινίες της χρονιάς που μας πέρασε. Η “Αποφοίτηση” , το “Αφερίμ” και το “Όταν ξέσπασε η βία” βρέθηκε στις τοπ προτιμήσεις των Cinefreaks.

TΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17.40 Η ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ (Graduation / Bacalaureat) του Κριστιάν Μουντζιού

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Κριστιάν Μουντζιού, επιστρέφει με μια δυνατή οικουμενική σπουδή πάνω στη σχέση πατέρα και κόρης. Μια μοναδική και ασυμβίβαστη οπτική. Βραβείο σκηνοθεσίας και υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.

Ο Ρομέο είναι ένας γιατρός που ζει σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Τρανσυλβανίας και έχει μεγαλώσει την 18χρονή κόρη του με την ιδέα ότι θα φύγει να σπουδάσει στο εξωτερικό. Το σχέδιο του βρίσκεται πολύ κοντά στην επιτυχία αφού η Ελίζα έχει κερδίσει μια υποτροφία για σπουδές Ψυχολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει απλώς να περάσει τις τελικές εξετάσεις, κάτι πολύ εύκολο για μια τόσο καλή μαθήτρια. Όμως μία μέρα πριν τις εξετάσεις συμβαίνει ένα ατύχημα που θέτει σε κίνδυνο την αναχώρηση της Ελίζα. Τώρα ο Ρομέο καλείται να λάβει μία απόφαση. Υπάρχουν τρόποι να λύσει το πρόβλημα αλλά κανένας από αυτούς δεν συμβαδίζει με τις αρχές που ο ίδιος σαν πατέρας δίδαξε στην κόρη του.

20.00 ΑΦΕΡΙΜ! (AFERIM!) του Ράντου Ζούντε

Ένα βαλκανικό γουέστερν με πρωτότυπο αφηγηματικό στιλιζάρισμα, ταραντινικούς διάλογους, λαϊκή φιλοσοφία και οξεία ιστορικοπολιτική κριτική. Επίσημη Πρότασης της Ρουμανίας για το OSCAR καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016.Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Το 1835 ένας αστυνομικός και ο γιος του διασχίζουν τη ρουμανική ύπαιθρο, αναζητώντας έναν τσιγγάνο σκλάβο που κατηγορείται πως πλάνεψε τη γυναίκα του τοπικού άρχοντα. Αυτός ο δημόσιος υπάλληλος με υπερβολικό ζήλο, που θυμίζει σερίφη βγαλμένο από οπερέτα, οργώνει με το άλογό του τα άγρια Βαλκάνια και δεν χάνει ευκαιρία να μαθαίνει στο βλαστάρι του το νόημα της ζωής. Στη μικρή τους Οδύσσεια συναντούν ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων και πεποιθήσεων: Τούρκους και Ρώσους, Χριστιανούς και Εβραίους, Ρουμάνους και Ούγγρους. Όλοι τους βρίσκονται απέναντι ο ένας στον άλλο, αναπαράγοντας προκαταλήψεις που περνάνε από γενιά σε γενιά. Ακόμα και όταν βρίσκουν τον σκλάβο, η περιπέτεια τους απέχει πολύ απ’ το τέλος της…

22.00 ΟΤΑΝ ΞΕΣΠΑΣΕ Η ΒΙΑ (CAINI / DOGS) του Μπόγκταν Μίριτσα

“Σοκαριστικό φιλμ” -Le Figaro | “Κόβει την ανάσα” -Telerama
ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI – ΤΜΗΜΑ ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ, ΦΕΣΤΙΒΆΛ ΚΑΝΝΩΝ 2016.

Ο Ρομάν επιστρέφει στην περιοχή στα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας, όπου έχει κληρονομήσει γη από τον παππού του. Αν και είναι αποφασισμένος να πουλήσει αυτήν την αχανή, πλην άγονη έκταση, δέχεται μια προειδοποίηση από τον χωροφύλακα της περιοχής πως ο παππούς του ήταν ένας τοπικός αρχιμαφιόζος και πως οι άνδρες του δεν προτίθενται ν’ αφήσουν τη γη –και το λαθρεμπόριο στο οποίο επιδίδονται– χωρίς να παλέψουν.

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος: 7 ευρώ || Τετάρτη 5 ευρώ
*Το πρόγραμμα ισχύει από Πέμπτη 6/04 έως και Μ.Τετάρτη 12/04, εκτός Μ. Δευτέρα 10/04.