51 οργανισμοί και εταιρείες, ζητούν στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

51 οργανισμοί και εταιρείες, ζητούν στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ειδήσεις | 8-4-2020 |

Σε κοινή δήλωση ονόματι “The Joint Film and Audiovisual Sector Covid-19 Statement”, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, πριν την τηλεσυνδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Πολιτισμού, της οποίας το θέμα ήταν ο αντίκτυπος της πανδημίας στις δημιουργικές τέχνες, 51 οργανισμοί και εταιρείες καλούν την ΕΕ για επείγουσες ενέργειες οικονομικής ενίσχυσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπογεγραμμένη από οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης Διεθνούς Ένωσης Κινηματογράφων (International Union of Cinemas (UNIC), η κοινή δήλωση κάνει παράκληση για άμεση οικονομική βοήθεια τώρα αλλά και τους μήνες που έρχονται, προκειμένου να εξασφαλιστεί το μέλλον της βιομηχανίας την Ευρώπη, η οποία έχει πληγεί από τα μέτρα που έχουν παρθεί, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κρίση στον τομέα μας, θα υπάρξει πολύ μετά την περίοδο κοινωνικού αποκλεισμού,” σημειώνεται στο έγγραφο.

Μέσα στους οργανισμούς που υπέγραψαν είναι ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών (CEPI), η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Κινηματογραφιστών (FERA), η εταιρεία διανομής ταινιών Europa Distribution, και πολλές ακόμη.

Οι περιορισμοί που έχουν θέσει οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του ιού, οδήγησαν σε κλείσιμο των κινηματογράφων σε όλο τον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές βρίσκονται σε παύση.

Η μόνη χώρα αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό έδαφος που έχει ανακοινώσει οικονομική ενίσχυση είναι η Μεγάλη Βρετανία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει πάνω από £2,500,000, κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η δήλωση συνεχίζει: “Αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή κρίση στην δημιουργικότητα και στην κουλτούρα της Ευρώπης, και για τις επιχειρήσεις, και για τους πολίτες. Ο τομέας μας βρίσκεται στην καρδιά της πολιτιστικής, δημιουργικής και κοινωνικής ταυτότητας της Ευρώπης, και αποτελεί έναν από τους παράγοντες κλειδιά της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Οπότε, η άμεση παρέμβαση είναι σημαντική, και ίσως και στρατηγική για την ενότητά μας, από εδώ και πέρα. Χωρίς μία σαφή δέσμευση από τους Ευρωπαίους και διεθνής ηγέτες, ο κινηματογραφικός και οπτικοακουστικός τομέας, δεν θα επανέλθει από το αντίκτυπο αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Η αρνητική επίδραση δεν θα σταματήσει με την επιστροφή των φυσιολογικών κοινωνικών δραστηριοτήτων. Θα συνεχιστεί στο μέλλον, λόγω του χρόνου που χρειάζεται για την δημιουργία.”

Με δεδομένο πάντως, ότι ακόμα και το Eurogroup, δεν μπόρεσε να έρθει σε μία άμεση συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης, μέχρι νεοτέρων, το μέλλον των Ευρωπαϊκών τεχνών, μάλλον είναι δυσοίωνο. Θα περιμένουμε με αγωνία τις αποφάσεις των κρατών.