Εκτός Θέματος: Το ελληνικό σινεμά στο πλευρό του Δημήτρη Ινδαρέ και κατά της αστυνομικής βίας - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος: Το ελληνικό σινεμά στο πλευρό του Δημήτρη Ινδαρέ και κατά της αστυνομικής βίας

Eκτός Θέματος | 19-12-2019 |

Σύσσωμο το Ελληνικό σινεμά τέθηκε σήμερα στο πλευρό του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, μετά την χτεσινή κακοποίση του και της οικογένειάς του από την αστυνομία, απλά επειδή το σπίτι του είναι δίπλα στην κατάληψη στο Κουκάκι όπου επιχειρούσε η αστυνομία.

Η Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της, καθώς η εκκένωση του υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι στάθηκε αφορμή για την εισβολή στο σπίτι του συναδέλφου σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και της οικογένειάς του, χωρίς εντολή εισαγγελέα, απλώς και μόνον επειδή το σπίτι του συνορεύει με την κατάληψη.

Επιπλέον, αποτελεί σοκαριστικό γεγονός η κακοποίηση του. Κι αυτό, με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν τη χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου της οικίας τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής.

Οσοι γνωρίζουν τον Δημήτρη Ινδαρέ, δεν μπορούν παρά να «γελάσουν» με τα δημοσιεύματα, τα «ρεπορτάζ» και τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ και του πολιτικού προϊσταμένου της, κ. Χρυσοχοϊδη, που φέρουν τον πιο φιλήσυχο και ευγενικό συνάδελφο μας να προσπαθεί να πάρει το όπλο του αστυνομικού.

Η ανησυχία μας και ο προβληματισμός μας επεκτείνεται στο συνολικότερο κλίμα των τελευταίων ημερών, που αμαυρώνει την εικόνα μιας δημοκρατικής χώρας και μας επιστρέφει σε ατμόσφαιρες άλλων δυσάρεστων εποχών, με το πρόσχημα της προστασίας του πολίτη.

Πρόκειται για σωρεία παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου που δεν συνάδουν με τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου. Είναι ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, από τα πολλά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Η ΕΣΠΕΚ καλεί τους αρμόδιους να πάρουν θέση αν τελικά στόχος τους είναι η δημιουργία διαταραγμένου, επικίνδυνα ακροδεξιού κλίματος, με το πρόσχημα της καταστολής της ανομίας.

Το ΔΣ της ΕΣΠΕΚ

Παρόμοια ανακοίνωση είχαμε και από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου:

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στο μέλος της, διακεκριμένο σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και την οικογένειά του, που έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας τα ξημερώματα της 18ης Δεκεμβρίου 2019.

Γνωρίζοντας τον συνάδελφό μας, αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις δικαιολογίες που επικαλείται η αστυνομία στην απόπειρά της να αιτιολογήσει τις πράξεις βίας των αστυνομικών οργάνων κατά του προσώπου του Δημήτρη Ινδαρέ και της οικογένειάς του.

Οι φύλακες ελέγχονται και μπορούν να είναι βέβαιοι ότι στην περίπτωση αυτή θα ελεγχθούν για τις πράξεις τους.

Η κοινότητά μας στέκεται ενωμένη τόσο στην υπεράσπιση του Δημήτρη Ινδαρέ, όσο και ενάντια σε κάθε τέτοια πράξη επαίσχυντης, παράλογης βίας.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Τα περιστατικά βίας με έντονο τον εξευτελισμό ανθρώπων ολοένα και αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, με τις διαμαρτυρίες να είναι έντονες από μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού και πολιτικού χώρου της χώρας, με τους υπευθύνους ωστόσο να μην παίρνουν θέση και πολιτικούς όπως τον Βορίδη να μιλούν για εφαρμογή του προγράμματος της κυβέρνησης.