Έχω Θυμό... με τα Spoilers - Ή αλλιώς πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να σε καταστρέψει - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Έχω Θυμό… με τα Spoilers – Ή αλλιώς πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να σε καταστρέψει

Απόψεις, Έχω Θυμό... | 10-4-2019 |

Η λέξη “spoiler” προέρχεται από την Αγγλική λέξη “spoil”. Που σημαίνει: Βλάπτω ή καταστρέφω την αξία ή ποιότητα κάποιου πράγματος ή κάποιου ανθρώπου.

Τα γνωστά σε εμάς πλέον “Spoilers” αναφέρονται στις λεπτομέρειες εκείνες που γνωστοποιούνται από διάφορους και αφορούν σκηνές ή γεγονότα από τις αγαπημένες ταινίες ή σειρές, που αν τα μάθεις πριν τα δεις, σίγουρα θα σου χαλάσουν την έκπληξη.

Θυμάμαι ένα καλοκαίρι, λόγω δουλειάς, δεν είχα προλάβει να δω μία τηλεταινία, την οποία την περίμενα πως και πως. (Και δεν θυμάμαι και ποια είναι). Την επόμενη μέρα το μεσημέρι, κάνω το τραγικό λάθος να ρωτήσω τη μάνα μου, αν την είδε. Ακολουθεί ο διάλογος:

Εγώ: Τελικά την είδες την ταινία χτες;

Η μάνα μου (τουλάχιστον μέχρι να αποδειχθεί ότι είμαι υιοθετημένος): Ναι αμέ, ωραία ήταν. Βέβαια ο (τάδε) πέθανε στο τέλος.

Και εκεί ήταν που μένεις με το βλέμμα της απορίας ότι τι έχεις φταίξει σε αυτή τη ζωή.

Πλέον Facebook, Twitter, Instagram, 9gag, ΥouTube, και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, είναι γεμάτα με spoilers, με κανέναν σεβασμό στον απλό cinefreak ή tvfreak που δεν έχει προβάλει ο καημένος να δει μία ταινία ή μία σειρά, ή θέλει ο άνθρωπος να την δει όποτε θέλει.

Αλλά όχι φίλε μου. Ποιος νομίζεις ότι είσαι και θες και τον χρόνο σου; Ζεις σε ένα παγκόσμιο social network, οπότε τι μας νοιάζει εμάς αν δούλευες εχτές και δεν είδες το τελευταίο επεισόδιο του Game Of Thrones; Και τι με νοιάζει εμένα που δεν έχεις προλάβει να δεις, ας πούμε την “Έκτη Αίσθηση”; Εγώ θα σου πω πρώτη κουβέντα ότι ο Bruce Willis είναι νεκρός από την αρχή, για να τελειώνουμε.

Τα spoilers είναι μία μάστιγα, και ευτυχώς που υπάρχουν ευσυνείδητοι που προειδοποιούν σε άρθρα και βίντεο σχετικά με ταινίες ή σειρές, και σου λένε και ένα “SPOILER ALERT“, τουλάχιστον για να σε προλάβουν.

Ακολουθούν κάποια παραδείγματα από πολλά χρόνια πριν, οπότε προσοχή. Υπάρχει περίπτωση να σας χαλάσει η έκπληξη, αλλά από την άλλη αν 20 χρόνια μετά δεν ξέρεις τι είχε το κουτί στο φινάλε του “Se7en”, ε τότε, καλά να πάθεις.

Να ένα καλό παράδειγμα. Κατά την διαφημιστική καμπάνια του “Se7en”, ο σκηνοθέτης David Fincher απαίτησε να μην εμφανίζεται πουθενά ο εγκληματίας της ταινίας, Kevin Spacey. Και όχι μόνο αυτό. Το φινάλε, ίσως είναι μέσα στα καλύτερα φινάλε στην ιστορία του σινεμά. Φαντάσου τώρα ότι είσαι πίσω στο 1995, όπου και προβλήθηκε η ταινία. Και με ρωτάς: “Το είδες το ‘Se7en’; Πως σου φάνηκε;” Και σου απαντάω: “Εντάξει η ταινία πολύ μπροστά, και στο κουτί είναι το κεφάλι της γυναίκας του Brad Pitt.” (και δεν χρησιμοποιώ το όνομα της, γιατί είμαστε στο 1995, και ένα όνομα σαν αυτό της Gwyneth Paltrow, είναι γλωσσοδέτης). Τι θα δεις εσύ μετά; Τη φωτογραφία ή τα σκηνικά;

Άλλο παράδειγμα: 2001 και “The Others”, του Alejandro Amenabar. Ghost story, Nikole Kidman στα καλύτερα της. Και πες ότι δεν το έχεις δει ακόμα. Που αν αυτό συμβαίνει, κλείσε τα όλα, και ΔΕΣ ΤΟ. Και έρχομαι να σου πω εγώ:”Πολύ ωραίο. Εξαιρετικό. Είναι όλοι νεκροί και δεν το ξέρουν.” Μετά αν εσύ θες να με τουλουμιάσεις στο ξύλο, θα φταις; Όχι σου απαντάω εγώ, και οικειοθελώς θα κάτσω να τις φάω γιατί μου αξίζει.

936265592t

Ας σου δώσω και ένα παράδειγμα τηλεοπτικό: Για 6 χρόνια από το 2004 έως το 2010, οι πάντες έβλεπαν Lost. Και τότε είχα και ένα θέμα. Περίμενα οι σειρές να ολοκληρωθούν για να τις δω, καθώς δεν μπορούσα να περιμένω επεισόδιο το επεισόδιο.

Και να ακούω από παντού: Πυκνοί Καπνοί στο νησί, και να δεις συμβαίνει αυτό, και να δεις συμβαίνει το άλλο, αλλά ήμουν σε ήρεμη κατάσταση καθώς αυτά ήταν απόψεις και ιδέες που δεν θα επηρέαζαν την δική μου κρίση. Όταν ξεκίνησε η προβολή της τελευταίας σεζόν, είπα θα την ξεκινήσω για να κάνω και catch up μέχρι να ολοκληρωθεί η σειρά. Η σειρά τελειώνει, και κάνω το λάθος να πω στην παρέα ότι ξεκίνησα να το βλέπω. Πριν καλά καλά τελειώσω τη φράση μου, πετάγεται ένας φίλος (ο οποίος βέβαια έχει εξαφανιστεί, αλλά δεν ευθύνομαι εγώ για αυτό, είναι τυχαία γεγονότα, που δεν συνδέονται μεταξύ του, κύριε αστυνομικέ μου), και λέει: “Εντάξει, σειράκλα, και αυτό με τα παράλληλα σύμπαντα, καταπληκτικό.” Και ερωτώ: Εγώ τι να δω τώρα; Ποια αποκάλυψη να περιμένω;

lost-wallpapers-hd-episode-an-island

Για αυτό μία συμβουλή αγαπημένε ενθουσιώδη κινηματογραφόφιλε και τηλεοπτικόφιλε (αν υπάρχει αυτό σαν λέξη, αν δεν υπάρχει κρατώ το coryright): Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε παρέα, ή μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο, και θες να μοιραστείς τη χαρά ή την απογοήτευσή σου για το φινάλε ή την υπόθεση μία σειράς ή ταινίας, ρώτα πρώτα. Κάποιοι θέλουν να ζήσουν στην άγνοιά τους μέχρι τη στιγμή που θα δουν κάτι με τα μάτια τους. Ή αλλιώς…

DON’T DO IT, λέμε…!!! 

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,