Το Netflix αντεπιτίθεται... Και το debate, δεν θα τελειώσει σύντομα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το Netflix αντεπιτίθεται… Και το debate, δεν θα τελειώσει σύντομα

Ειδήσεις | 4-3-2019 |

Εδώ και μερικά χρόνια το Netflix έχει πέσει θύμα σχολιασμού από όλη την βιομηχανία του Hollywood.

Ωστόσο οι πάντες κοιμόντουσαν ήσυχοι, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να τους απειλήσει μία πλατφόρμα τέτοιου τύπου. Τουλάχιστον κινηματογραφικά.

Και ενώ μικρά δείγματα της συζήτησης τα είχαμε από 2015, με το “Beast of No Nation”, φέτος το θέμα φούντωσε…

Μία ταινία του ήταν στο πρόθυρα του Oscar Καλύτερης Ταινίας, και ένα Ντοκιμαντέρ του κέρδισε στην κατηγορία του. Με προβολή όμως σε όλα τα βραβεία φέτος, τα “Roma” και “Period.End of Sentence.” ανοίγουν ξανά τον φάκελο “θα πρέπει οι πρωτότυπες παραγωγές μιας τηλεοπτικής πλατφόρμας, να διεκδικούν μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία;”

Τα στρατόπεδα είναι δύο: Το Netflix (και κατ’ επέκταση όποιος άλλος θελήσει να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή Hulu, Amazon, αλλά και η πλατφόρμα της Disney που ετοιμάζεται), και οι ταινίες των κινηματογραφικών στούντιο που παραδοσιακά περνάνε από τους διανομείς, στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Εν μέρει, το “Roma”, το οποίο στα Bafta πήρε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, και το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης, κάνει τους σκληροπυρηνικούς του χώρου, να ξεκινήσουν κουβέντα αναθεώρησης. Το Netflix έβγαλε την ταινία στις αίθουσες για 3 εβδομάδες, προκειμένου να μπορεί να την καταθέσει στην Ακαδημία, πριν την εντάξει στο πρόγραμμα της πλατφόρμας της.

Την ίδια στιγμή κλιμακώνει την κατάσταση ο Steven Spielberg. Ο σκηνοθέτης έχει μιλήσει εδώ και χρόνια ανοιχτά σχετικά με το θέμα λέγοντας πώς οι παραγωγές του Netflix πρέπει να διεκδικούν τηλεοπτικά βραβεία, όπως Emmy και Χρυσές Σφαίρες.

Μετά τα φετινά oscar λοιπόν, και αφού πέρασαν μέρες, το Netflix απάντησε, μέσω Twitter;

“Αγαπάμε το σινεμά. Ορίστε και άλλα πράγματα που αγαπάμε:

-Πρόσβαση σε ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, ή ζουν σε πόλεις χωρίς σινεμά

-Να υπάρχει η δυνανότητα ο καθένας, οπουδήποτε να απολαμβάνει εξόδους ταινιών την ίδια στιγμή

-Να δίνονται στους κινηματογραφιστές περισσότεροι τρόποι να μοιράζονται την τέχνη τους.

Αυτά τα πράγματα δεν είναι αμοιβαίως αποκλειστικά.”

Πολύ κινηματογραφιστές έσπευσαν να υποστηρίξουν την πλατφόρμα.

Η πρώτη εξ’ αυτών η Ava DuVernay, της οποίας το ντοκιμαντέρ “13th” ήταν πρωτότυπη παραγωγή του Netflix, όπως και το επόμενo project της, ” When They See Us”.

Η ίδια έγραψε: “Ένα από τα πράγματα που εκτιμώ στο Netflix είναι ότι μπορεί να κάνει διανομή ‘μαύρης’ δουλειάς, παντού. 190 χώρες θα μπορούν να δουν το “When They See Us. Μόνο μία ταινία που διανεμήθηκε διεθνώς. Δεν ήταν το “Selma”. Δεν ήταν το “[A] Wrinkle [In Time]”. Ήταν το “13th”. Από το Netflix. Αυτό μετράει.”

Ο ηθοποιός Bruce Campbell, του Evil Dead, μίλησε απευθείας για τον Spielberg: “Συγνώμη κε. Spielberg, το Roma δεν ήταν μία τηλεταινία. Ήταν εντυπωσιακό όσο πολλά πράγματα εκεί έξω. Οι πλατφόρμες δεν έχουν πλέον σχέση. Κάντε μία ταινία στο Netflix.”. 

Μένει να δούμε αν όντως η δύναμη τύπου Spielberg μπορεί να ανακόψει την δύναμη του Netflix, σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά κινηματογραφικά βραβεία.

Από την άλλη φαίνεται πως η πλατφόρμα έχει επιρροή και στους βετεράνους.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα κάνει πρεμιέρα το Irishman του Martin Scorsese, το οποίο ειρωνικά είδαμε το trailer του σε διαφημιστικό διάλειμμα των Oscar, και είναι πρωτότυπη παραγωγή του Netflix.

Η είδηση θέλει την ταινία σε πλήρη κινηματογραφική έξοδο. Ωστόσο θα την δούμε και στην πλατφόρμα. Πώς; Για πόσο; Κανείς δεν ξέρει.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αγαπημένοι μου… Θα περιμένουμε…