10+1 λόγοι για να πας στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (όσο ακόμα προλαβαίνεις) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

10+1 λόγοι για να πας στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (όσο ακόμα προλαβαίνεις)

Top-10, Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 5-3-2019 |

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης άνοιξε την αυλαία του τη Παρασκευή 01 Mαρτίου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αργά για να περάσεις μια βόλτα από το Ολύμπιον ή το Λιμάνι. Ορίστε 10+1 λόγοι που πρέπει να το επισκεφτείς.

1. ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Αποτελείται από 10 ταινίες από όλο τον κόσμο, μεταξύ τους και 2 ελληνικές. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ με πιο ουσιαστικό περιεχόμενο, και όλες γύρω από τον ίδιο άξονα με τη φράση «Μη μου άπτου.» Ο νικητής του τμήματος μπαίνει αυτόματα στη λίστα επιλογής μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της Αμερικανικής Ακαδημίας.


2. LEONARD COHEN

O μεγάλος έρωτας του Λέοναρντ Κόεν με τη μούσα του Μαριάν Ιλέν, δεν είναι κρυφό ότι έδωσε στο κόσμο τραγούδια για μια σχέση ζωής. Το ντοκιμαντέρ του Νικ Μπρούφιλντ «Marianne & Leonard: Words of Love», που προβλήθηκε στο φεστιβάλ Sundance, άνοιξε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αλλά υπάρχει ακόμα μια προβολή του που δεν πρέπει να χάσεις τη Τετάρτη 06 Μαρτίου στις 23:00 στη αίθουσα Frida Liappa.


3. TA ZΩΑ

Το φετινό motto του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, εμπνέεται από το δοκίμιο του Τζον Μπέρτζερ «Γιατί να Κοιτάζουμε τα Ζώα;». Τη Τρίτη 5 Μαρτίου στις 12:00 στην Αποθήκη Γ, μια μεγάλη, ανοιχτή συζήτηση θα διοργανωθεί, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και καλλιτεχνών. (Επίσης εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στη Τελετή Έναρξης δεν έλειπε η Μόλι, η σκυλίτσα του Γιώργου Μαυρίδη, η οποία όλως τυχαίως γαύγιζε στον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη…)


4. ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ

Για κάθε φεστιβάλ που έρχεται, όλο και πιο πολύ αυξάνεται και η ελληνική παραγωγή που προσπαθεί να καταγράψει και να ευαισθητοποιήσει με τη δική της φωνή. 31 μικρού μήκους και 50 μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, ανάμεσα τους και το «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου που έκανε τη παγκόσμια πρεμιέρα του στην 69η Berlinale.


5. VR

8 ταινίες βαθιά βουτηγμένες στην εικονική πραγματικότητα προβάλλονται στο καινούργιο τομέα του φεστιβάλ. Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


6. ΣΙΝΕΜΑ

Το τμήμα «Από Οθόνη σε Οθόνη» αφορά ντοκιμαντέρ τα οποία ασχολούνται με το σινεμά. Αυτά που ακόμα προλαβαίνεις να δεις, είναι:
LOVE EXPRESS – H ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΛΕΡΙΑΝ ΜΠΟΡΟΒΤΖΙΚ,
Η ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΡΟΥΜΠΙΝ ΚΑΙ Η ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ UNDERGROUND ΣΚΗΝΗ,
ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ,
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ ΚΛΙΦΤ,
ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΕΙΛ.


7. AGORA

Τη Τρίτη 5 Μαρτίου στις 17:30 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας η Παολίνα Τέρβο, από τη πλατφόρμα Lyfta, μιλάει με θέμα «Τα μέσα του ντοκιμαντέρ στην υπηρεσία των πολιτών του κόσμου». Την ίδια ημέρα στις 17:15 στην Αποθήκη Γ, θα παρουσιαστεί το οπτικοακουστικό έργο «Τhe City and the City» του Σύλλα Τζουμέρκα και του Χρήστου Πασσαλή για του Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Τη Τετάρτη 6 Μαρτίου και ώρα 17:15 στην Αποθήκη Γ, θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα «Ας μιλήσουμε για Programming», ενώ τη Πέμπτη 7 Μαρτίου στις 17:15 το θέμα «Το μέλλον των ντοκιμαντέρ στην εποχή μας».


8. ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Πέντε μεσημεριανές προβολές επιτρέπουν στους μικρούς σινεφίλ ( και μακάρι στο μέλλον cinefreaks) να βλέπουν ντοκιμαντέρ. Και να μαθαίνουν τι είναι η τεκμηρίωση. Με ταινίες από όλο το κόσμο. Κάποιες από αυτές είναι το «Οι Θεοί του Μολενμπέεκ» όπου αφηγείται την ιστορία της συνοικίας του Μολενμπέεκ στις Βρυξέλλες, η οποία βαπτίστηκε “Η γειτονιά των Τζιχαντιστών”, αφού πολλοί δράστες από τις επιθέσεις στο Παρίσι είχαν τη βάση τους εκεί. Επίσης το «Εφευρέτες του Αύριο», όπου 6 μαθητές, από όλο το κόσμο προσπαθούν να λύσουν περιβαλλοντικά προβλήματα, με πρωτότυπες εφευρέσεις.


9) ΤΑ ΠΑΡΤΙ

Πάρε χαρτί, μολύβι και σημείωσε:
Τετάρτη 6 Μαρτίου Αgora Doc Market Party Jameson στο Stereo
Πέμπτη 7 Μαρτίου Πάρτι Προσωπικού & Εθελοντών στο Bulldogs and the Beast
Παρασκευή 8 Μαρτίου Greek Party by Jameson στο Coo
Kυριακή 10 Μαρτίου Πάρτι Λήξης/Μασκέ στο Ύψιλον


10. ΟΙ ΜΠΙΡΕΣ

Κάθε μέρα από τις 18:00 μέχρι τις 19:00, το φεστιβάλ κερνάει μπίρες στο Agora Doc Market Happy Hour και στο Who’s Talking στην Αποθήκη Γ, στον 1ο όροφο.

11. TIP: Σε περίπτωση που δεν βρεις διαθέσιμο εισιτήριο για κάποιο ντοκιμαντέρ που θέλεις να δεις, μπορείς να έρθεις μισή ώρα πριν τη προβολή του. Μπορεί να υπάρξουν ακυρώσεις σε κάποια εισιτήρια.

Διαβάστε περισσότερα για: