Έχω Θυμό... με τα oscars 2019 - Part 2 - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Έχω Θυμό… με τα oscars 2019 – Part 2

Έχω Θυμό... | 13-2-2019 |

Πριν από ενάμιση μήνα υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι το 2019 θα με βρει πιο ήρεμο… Θα αφήνω τα πράγματα να κυλούν, θα ζω το σήμερα, θα ζω την στιγμή. Μαύρη η ώρα και η στιγμή. Διότι το 2019 δεν μας τα λέει πολύ καλά, ήδη. Και να φανταστείς, είναι ακόμα Φλεβάρης.

Πριν από λίγο καιρό, έγραψα ένα “Έχω Θυμό…” σχετικά με τα Oscar.

Διάβασε το εδώ: Έχω Θυμό… με τα oscars 2019. Μήπως να μην γινόταν καν η τελετή;

Και πάνω που έλεγα “ας πάει και το παλιάμπελο, δεν νοιάζομαι σταλιά”, έρχεται η Ακαδημία και μου ανακοινώνει ποιες κατηγορίες δεν θα προβληθούν live, με τα βραβεία τους να δίνονται κατά την διάρκεια των διαφημιστικών.

Φωτογραφίας, Μοντάζ, Ταινία Μικρού Μήκους, και Μαλλιά-Μακιγιάζ.

Αγαπημένε και αγαπημένη Cinefreak δεν θα σου κρυφτώ. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου η ταινία μικρού μήκους. Μα καθόλου όμως. Και ξέρεις γιατί; Γιατί πέρα ελαχίστων εξαιρέσεων τα τελευταία χρόνια, ποτέ δεν είχα την δυνατότητα να τις δω όλες. Οπότε, δεν μπορώ να έχω άποψη.

Μαλλιά και Μακιγιάζ; Χμ… Πηγαινοέρχομαι. Η κατηγορία θα με ενδιέφερε αν είχα υποψηφίους που η βράβευσή τους παίζεται στο νήμα. Φέτος ξέρω ότι θα το πάρει το “Mary Queen Of Scots”, και με μόνο 3 υποψηφίους στην κατηγορία (μετά από απόφαση του αντίστοιχου σωματείου), τι να περιμένω; Ντέρμπι;

Αλλά φωτογραφία και Μοντάζ; Μία ερώτηση θα κάνω μόνο: Ακαδημία, την παλεύεις;

Θα μπορούσα να γράφω και να βρίζω ώρες, αλλά θα δανειστώ τα λόγια ανθρώπων που ξέρουν καλύτερα:

Guillermo Del Toro: “Αν μου επιτρέπετε: Δεν θεωρώ ότι μπορώ να προτείνω ποιες κατηγορίες θα λάβουν χώρα κατά την διάρκεια των διαφημίσεων την βραδιά των, αλλά, παρακαλώ: Φωτογραφία και Μοντάζ είναι η καρδιά της τέχνης μας. Δεν μας έχουν κληροδοτηθεί από την θεατρική παράδοση ή από την λογοτεχνική παράδοση: είναι το ίδιο το σινεμά.”

Emmanuel Lubezki, (διευθυντής φωτογραφίας, νικητής για τα “Gravity”, “Birdman” και “The Revenant”): “Φωτογραφία και Μοντάζ, είναι πιθανότατα τα στοιχειώδη σωματίδια, οι αρχέγονες συνιστώσες του σινεμά. Είναι μία ατυχής απόφαση.”

Alfonso Cuaron, (υποψήφιος ο ίδιος και στις δύο κατηγορίες): “Στην ιστορία του σινεμά, αριστουργήματα έχουν υπάρξει χωρίς ήχο, χωρίς χρώμα, χωρίς ιστορία, χωρίς ηθοποιούς, και χωρίς μουσική. Ούτε μία ταινία δεν έχει υπάρξει χωρίς φωτογραφία και μοντάζ.”

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Σκέψου τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που δεν έβλεπες εκείνη την βραδιά τις απονομές για Ντοκιμαντέρ, Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους, Ταινίας Μικρού Μήκους, Μιξάζ, Ηχητικού Μοντάζ.

Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ ότι αυτές οι κατηγορίες δεν είναι σημαντικές. Αλλά φίλε και φίλη θεατή, θέλω να αναρωτηθείς: Σε νοιάζει; Μην μου πεις ναι, γιατί δεν θα σε πιστέψω. Μακάρι να κάνω λάθος.

Το έχουμε ξαναπεί. Λύση υπάρχει. Δανείζομαι το εδάφιο από το προηγούμενο άρθρο:

Λύση Νο1: Γίνε το κινηματογραφικό Super Bowl.

Πώς το Super Bowl έχει γίνει show με τα όλα του; Α να γεια σου. Μέχρι και οι διαφημίσεις του έχουν ενδιαφέρον. 4 ώρες; Ναι 4 ώρες. Αλλά έχεις ένα σκασμό ενδιαφέροντα να περιμένεις. Μα τον αγώνα, μα το halftime show, μα τα trailers, μα τις διαφημίσεις τίγκα στον επώνυμο; Τι να πρωτοπείς.

Και σκέψου ότι το ABC ανήκει στην Disney, που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε ένα trailer για το επόμενο Avengers, ή για το Toy Story, ή ακόμα και για το Lion King, ξέρω ‘γω! Έτσι κάνεις το κοινό να περιμένει. Αλλά όχι. Εμείς σου λέει επί 16 διαφημιστικά διαλείμματα θέλουμε να βλέπουμε ασφαλιστικές εταιρείες και πάνες για την ακράτεια.

Λύση Νο2: Χαλάρωσε το λίγο, και σπάσε πλάκα με τα μούτρα σου.

Τι να σου πω Ακαδημία μου. Τι να σου πω! Θα σου πω να δεις τις παρουσιάσεις των Golden Globes της τελευταίας 7ετίας για να δεις πώς γίνεται. Σε κυνηγάνε σκάνδαλα; Μίλα για αυτά. Μη μου τα καλύπτεις.