(Πώς να μην) Έχω Θυμό... με τα Oscars 2019 - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

(Πώς να μην) Έχω Θυμό… με τα Oscars 2019

Έχω Θυμό... | 25-2-2019 |

Θα ξεκινήσω με ένα απλό : Ωχ Παναγία μου!

Αλλά θα μου πεις, τι να σου κάνει και η Παναγία. Μία είναι με πόσους να τα βάλει η καψερή.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ετοιμάστηκα. Έβαλα τα ζεστά μου, πήρα τα αναψυκτικά μου, πήρα τα φαγώσιμά μου, έστριψα τα τσιγάρα μου, και στήθηκα μπροστά στις οθόνες μου για να παρακολουθήσω την “Hollywood’s Biggest Night”, όπως έλεγε και ξαναέλεγε ο Ryan Seacrest.

Διάβασε εδώ το live blogging μας, από όλη την βραδιά: Oscars 2019 – Ολονύκτιο LIVE Blogging

Και η βραδιά ξεκινάει, με τους Queen επί σκηνής. Φεύγουν αυτοί, και αρχίζουν οι απονομές…

Πρώτο βραβείο της βραδιάς, στην Regina King, Β’ Γυναικείου για την ερμηνεία της στο “If Beale Street Could Talk”, και το ντοκιμαντέρ για το “Free Solo”. Φτάνεις στο πρώτο διαφημιστικό και το μόνο που έχεις πει είναι ένα Χμ… Όχι ότι δεν το άξιζε η King, για όνομα του Θεού. Όχι ότι δεν το άξιζε το “Free Solo”. Αλλά και πάλι οι αίσθηση ήταν διαφορετική. Δεν ήταν “Αχ τι καλά που κέρδισαν”. Πάμε παρακάτω.

Επιστρέφουμε από το διαφημιστικό, για να πάρει Μακιγιάζ-Κομμώσεις το “Vice”, και κοστούμια το “Black Panther”. Η αίσθηση ποια ήταν; Ότι το “Vice” θα φύγει μόνο με αυτό, και ότι το πάμε για παντοκρατορία του “Black Panther”… Και τα νεύρα μου αρχίζουν να γίνονται τσατάλια.

Επόμενο βραβείο το Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, το οποίο πάει επίσης στο “Black Panther“, και στην Hannah Beachler, την πρώτη Αφρο-Αμερικανίδα υποψήφια στην κατηγορία. Στη συνέχεια το “Roma” παίρνει το φωτογραφίας για τον Alfonso Cuaron, και το “Bohemian Rhapsody” παίρνει Ηχητικού Μοντάζ και ΜΙξάζ, και πλέον έχουμε φουλ νεύρα. Εκτόπισε δυσκολότερα project, και φυσικά η αίσθηση είναι ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα… Και δεν είναι και Σαντορίνης.

Το “Roma” παίρνει το Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ ταυτόχρονα καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται να πάρει το Καλύτερης Ταινίας. Κι αν όχι αυτό, τότε ποιο; Δεν κάναμε προβλέψεις, γιατί σίγουρα θα πέφταμε έξω.


Πρώτο Εγκεφαλικό:

DF-25953 – L-R: Joe Mazzello (John Deacon), Ben Hardy (Roger Taylor), Rami Malek (Freddie Mercury), and Gwilym Lee (Brian May) star in Twentieth Century Fox’s BOHEMIAN RHAPSODY. Photo Credit: Alex Bailey.

Και έρχεται η στιγμή που σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε όλα και να πέσουμε για ύπνο. Το Oscar για μοντάζ. Και ακούμε “…εντ δι οσκαρ γκόους του, Bohemian Rhapsody”, και κλείσαμε ραντεβού με τον γναθολόγο μας, να μας κλείσει το σαγόνι, γιατί πάθαμε βλάβη. Και άσε το “The Favourite”, και την ομολογουμένως καταπληκτική δουλειά του Μαυροψαρίδη. Άστο να πάει. Η Ακαδημία είδε το “Vice”; Πολύ αμφιβάλλω. Γιατί αν το είχε δει, τότε θα μιλούσαμε αλλιώς…

Συνέχεια με την βράβευση για Β’ Ανδρικού του Marhesalla Ali, για το “Green Book”, και του “Spider-Man: Into the Spider-Verse” για καλύτερο animation. Πήραμε μια βαθιά ανάσα, ψιλόηρεμήσαμε. Τα περιμέναμε, τα (ψιλο)ελπίζαμε. Ιστορική νίκη του Spider-Man, καθώς η Pixar χάνει για πρώτη φορά στην κατηγορία.

Κινουμένων Σχεδίων μικρού μήκους, το “Bao“, και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους το “Period. End of Sentence”. Είχαμε προβλέψει και τα δύο. Στην σκηνή μία σαφής εικόνα. 4 γυναίκες νικήτριες. Η ακαδημία χτύπησε τον φυλετικό ρατσισμό στην ρίζα της. Και αφού αποκλάψαν όλοι, δάκρυσε και η χήρα είπα εγώ. Γιατί η βραδιά ήταν ακόμα μικρή…


Δεύτερο Εγκεφαλικό:

Ας έρθουμε όμως στο επόμενο βραβείο που με έστειλε στα δέντρα. Πάλι καλά που φυσάει, και δεν έμεινα εκεί. Οπτικά Εφέ, στο “First Man”. ΠΟΥ; ΣΤΟ FIRST MAN…. Όχι στο “Avengers: Infinity War”. Όχι στο “Ready Player One”. Όχι στο “Solo: A Star Wars Story”. Στο “First Man”. Πλέον είμαστε σίγουροι ότι τα μέλη της Ακαδημίας δεν είναι και πολύ καλά.

Το μικρού μήκους πάει στο “Skin”, και ακόμα ένα ουρλιαχτό το ρίξαμε. Όχι από χαρά.

Πρωτότυπο σενάριο, next, με την ελπίδα να ακούσουμε το “The Favourite”. Ή μάλλον την βεβαιότητα. Αμ δε. “Green Book”, και έχουμε μείνει παγωτά. Πριν πείτε το οτιδήποτε, σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνουμε την ταινία έτσι. Κατ΄εμέ ήταν καταπληκτική. Αλλά σκέψου με τι είχε να κάνει: The Favourite (Deborah Davis και Tony McNamara), First Reformed (Paul Schrader), Roma (Alfonso Cuaron) και Vice (Adam McKay). Δεν θέλω να πάρω θέση. Αλλά θα πάρω. “Vice” και τα μυαλά στα κάγκελα. Δίνω τόπο στην οργή.

Διασκευασμένο σενάριο στο “BlacKkKlansman”, και στο πρώτο Oscar του Spike Lee, και στο ένα και μοναδικό βραβείο της ταινίας. Ο Samuel L. Jackson χοροπηδάει από την χαρά του, και μαζί με αυτόν κι εμείς. Έπρεπε και δικαίως. Αλλά τι να το κάνεις… Έχουμε ήδη χαλαστεί και εμείς τα δόλια.

Μουσικής Επένδυσης παίρνει το “Black Panther”, εμείς δεν μπορούμε καν να αντιδράσουμε πλέον, και πάμε για άλλα.

Α’ Ανδρικού, και Rami Malek για το “Bohemian Rhapsody”, σε μία πορεία βραβείων που δεν κόπηκε ποτέ από κανέναν. Και ξέρω ότι πολλοί θα με βρίσετε αλλά, η ερμηνεία του Bale στο “Vice” άξιζε αυτό το βραβείο όσο κανείς. Αλλά εδώ οκ, καταλαβαίνω. Μπορεί να κάνω και λάθος.


Τρίτο Εγκεφαλικό:

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω όμως, κι όχι μόνο δεν μπορώ, δεν θέλω κιόλας είναι το Α’ Γυναικείου. Αγαπώ Olivia Colman. Πιστεύω ότι στο “The Favourite” κατάφερε να κυριαρχήσει σε κάθε σκηνή. ΑΛΛΆ ΕΡΩΤΏ: Τι πρέπει να ερμηνεύσει η Glenn Close τελικά; Η ερμηνεία της στο “The Wife” ήταν συγκλονιστική. Ένα κομψοτέχνημα υποκριτικής ικανότητας. Και συγνώμη, δεν είναι θέμα προσωπικού γούστου εδώ. Δεν μπόρεσα καν να ευχαριστηθώ τον λόγο της.

Να φανταστείς το είπε και η ίδια: “Glenn δεν ήθελα να συμβεί έτσι”. Κι εμείς Olivia. Κι εμείς.

Σκηνοθεσίας παίρνει ο Cuaron, και είπαμε οκ.


Τέταρτο Εγκεφαλικό:

Καλύτερης Ταινίας του “Green Book”; Και ρωτάω: Ο λόγος; BlacKkKlansman, Black Panther, Bohemian Rhapsody, The Favourite, Roma, A Star Is Born, Vice. Θέλετε να το πάμε δια της ατόπου; Να το πάμε. Άσε το “A Star is Born” γιατί έχει ξαναγίνει. Άσε και το “Black Panther”. Όχι γιατί είναι κόμικ. Γιατί δεν ήταν και αριστούργημα, εδώ που τα λέμε.

Τι σου μένει; BlacKkKlansman, Bohemian Rhapsody, The Favourite, Roma και Vice. Όσο κι αν μου άρεσε το “Green Book”, δεν ήταν η καλύτερη ταινία από αυτές. Πάει και τελείωσε, και δεν ξέρω τι άλλο να σας πω. Πραγματικά δεν ξέρω. Δεν θες το “Roma”; Καλώς. Πήγαινε στο “The Favourite”. Ούτε αυτό το θες; Καλώς. Πήγαινε στο “BlacKkKlansman”. Ούτε αυτό; Πήγαινε στο “Vice”.

Αλλά πώς προσπέρασες αυτό για να πας στο “Green Book”, συγνώμη κιόλας, αλλά δεν μπορώ να το καταλάβω.

Έχουμε θυμό… και δεν θα μας περάσει τόσο εύκολα.

Δες επίσης όλους τους νικητές: Oscars 2019 – Καλύτερη Ταινία το Green Book, 4 για το Bohemian Rhapsody