Ο Alfonso Cuaron, θα γράψει ιστορία στα Oscar; Κι αν ναι, γιατί;

Απόψεις, Αφιερώματα, Βραβεία, Πρόσωπα | 22-2-2019 |
Ο Alfonso Cuaron έχει μπει δυναμικά στην κούρσα των Oscar. Φέτος με το “Roma” έγραψε, σκηνοθέτησε, είναι ο διευθυντής φωτογραφίας, είναι υπεύθυνος μοντάζ και παραγωγός, και διεκδικεί το αγαλματίδιο για 4 από τους 5 αυτούς ρόλους!
Αξίζει ο Μεξικανός με την πολύ μικρή φιλμογραφία να μπει στη λίστα των σκηνοθετών με δυο Oscar σκηνοθεσίας; Θυμίζω ότι πήρε Oscar το 2014 για το “Gravity”.
Για να καταλάβετε πόσο ιστορική θα είναι η δεύτερη βράβευσή του με Oscar σκηνοθεσίας: Μόνο 15 σκηνοθέτες έχουν δυο αγαλματίδια και ενεργοί ακόμα είναι μόνο οι Steven Spielberg, Alejandro Gonzalez Inarritu, Oliver Stone και ο 90χρονος Clint Eastwood. Για την ιστορία μόνο δυο σκηνοθέτες έχουν τρία αγαλματίδια. Ο Frank Capra και ο William Wyler, της χρυσής εποχής του Hollywood, 1930-1960.
Όπως ανέφερα η φιλμογραφία του είναι περιορισμένη και ποικιλόμορφη. Έχει σκηνοθετήσει κωμωδία, παιδική ταινία, ταινία Harry Potter (μια κατηγορία από μόνη της καθώς πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο εισπρακτικά…), δραματική, επιστημονικής φαντασίας (δυο φορές) και δραματική (και αυτοβιογραφική) εποχής.
Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 στο Μεξικό με τη κωμωδία “Love in the time of hysteria”. Συνεχίζει στο Hollywood με την παιδική ταινία “A little princess” και οι δυο με αρκετά καλές κριτικές.
Η πρώτη του μεγάλη παγκόσμια επιτυχία ήταν η διασκευή του μυθιστορήματος του Charles Dickens “Great Expectations”, με τους Gwyneth Paltrow, Ethan Hawke, Anne Bancroft, Chris Cooper, Hank Azaria και τον Robert De Niro σε μικρό ρόλο αλλά με μεγάλα κέφια! Η μεταφορά του κλασικού βιβλίου του Dickens, που διαδραματίζεται στη βικτωριανή Αγγλία του 19ου αιώνα, στη σύγχρονη Νέα Υόρκη μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε.
Συνεχίζει το 2001 με μια μεξικάνικη ταινία, το “And your mother, too”, η οποία σημείωσε επιτυχία στην Ελλάδα, κάνοντας τον να αποκτήσει following, σε όλη την υφήλιο. Παίρνει την πρώτη υποψηφιότητά του για Oscar πρωτότυπου σεναρίου.
Συνεχίσει σε τελείως άλλο είδος ταινίας. Το 2004 αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει την τρίτη ταινία του Harry Potter, το “Harry Potter and the prisoner of Azkaban”. Αφήνει το στίγμα του στη σειρά, καθώς από τις αρκετά παιδικές δυο πρώτες ταινίες η τρίτη αλλάζει ύψος. Γίνεται σκοτεινή, ενήλικη, ανεβάζοντας τον αριθμό των ακολούθων.
Το 2006 σκηνοθετεί το “Children of men” και λαμβάνει τη δεύτερη υποψηφιότητα για Oscar σεναρίου, αυτή τη φορά διασκευασμένου. Πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας με δυνατό cast: Clive Owen, Julianne Moore, Michael Caine, Chiwetel Ejiofor. Διαδραματίζεται στο 2027, όταν για κάποιο άγνωστο λόγο οι άνθρωποι πλέον δε γεννούν παιδιά εδώ και 18 χρόνια. Σε αυτόν τον δυστοπικό κόσμο που κυριαρχεί το χάος και η αναρχία. Η ανακάλυψη μιας νεαρής εγκύου, θα αλλάξει τα πάντα.
Επίσης το 2006 σκηνοθέτησε μαζί με άλλους 21 (!!!) σκηνοθέτες το “Paris, je t’aime”.
Η επόμενη του ταινία είναι μετά από 7 χρόνια. 2013 και ο θρίαμβος του, ονόματι ”Gravity”, που κέρδισε Oscar καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και editing. Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας με Sandra Bullock, George Clooney και Ed Harris, μικρή σε διάρκεια, λιγότερο από μιάμιση ώρα, και απλή στην πλοκή της. Δυο αστροναύτες μετά από μια βλάβη στο διαστημόπλοιο τους συνεργάζονται προκειμένου να επιβιώσουν. Εντυπωσιακή στα ειδικά εφέ της, αλλά κατά τα αλλά για έμενα υπερβολικά υπερεκτιμημένη. Σε καμία περίπτωση δεν άξιζε το θρίαμβο των δυο μεγαλύτερων Oscar. Αλλά ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας (του) γράφτηκε.
Επόμενη του ταινία το “Roma”. Μεγάλη αλλαγή στο ύφος, αφού πρόκειται για μια δραματική, κοινωνική ταινία. Στο Μεξικό του 1970 βλέπουμε τη ζωή μιας οικογένειας της μεσαίας προς ανώτερης τάξης, μέσα από τα μάτια της οικιακής βοηθού. Είναι μια βαθιά προσωπική ταινία. Ο Cuaron έχει ανασύρει προσωπικές του μνήμες από την παιδική του ηλικία και έχει ανασυνθέσει την εποχή και τη γειτονιά στη οποία μεγάλωσε. Όπως προανέφερα έγραψε το σενάριο, σκηνοθέτησε, είναι διευθυντής φωτογραφίας και παραγωγός. Διεκδικεί 4 Oscar, δικαίως πιστεύω.
Το “Roma” με συγκίνησε. Σε μια συγκεκριμένη σκηνή του με συγκλόνισε. Η πρωταγωνίστρια, Yalitza Aparicio, η οποία είναι υποψήφια για Oscar πρώτου γυναικείου ρόλου, δεν ήταν ηθοποιός! Την ανακάλυψε ο Cuaron και της πρότεινε να παίξει στην ταινία του! Για να μας ταξιδέψει στο Μεξικό του 1970 έχει επιλέξει να κάνει την ταινία ασπρόμαυρη, με μια ιδιαίτερη όμως τεχνική στη κινηματογράφιση, με το φως στην ταινία να είναι εκτυφλωτικό! Η ιστορία είναι λιτή και ρεαλιστική. Βλέπουμε τις κοινωνικές σχέσεις της εποχής και τις πολιτικές αναταραχές, μέσα από τη ζωή μιας οικιακής βοηθού και της οικογένειας στην οποία εργάζεται.
Πρόβλεψη για το αν θα κερδίσει το μεγάλο βραβείο σκηνοθεσίας δε μπορώ να κάνω. Μπορώ να πω όμως ότι αν το κερδίσει θα το δικαιούται 100%.
Διάβασε την κριτική μας, και δες το trailer για το “Roma”, κάνοντας κλικ εδώ.