Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πλησιάζει! - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πλησιάζει!

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 18-2-2019 |

”Προσπερνάμε ανθρώπους στο δρόμο, αντικείμενα, αδέσποτα. Σαν όλα να είναι κρυμμένα. Τα ντοκιμαντέρ μάς αποκαλύπτουν τις κρυφές ιστορίες, τις αθέατες πτυχές ανθρώπων και καταστάσεων. Μάς φανερώνουν όσα δεν βλέπουμε με την πρώτη ματιά.” έιναι το motto του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα έχουν πάρει μέρος 10 ταινίες από πολλά υποσχόμενα νέους δημιουργούς, και στον νικητή θα δωθεί αυτόματα μια θέση στη λίστα επιλογής της κατηγορίας Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το θέμα που τους δώθηκε φέτος είναι η φράση του Ευαγγελίου ” Μή μου άπτου”.

Σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει, ο κινηματογράφος καταγράφει ανελλιπώς τις ανθρώπινες διαδρομές και αφηγήσεις, ιστορίες υπέρβασης και αποτυχίας, καλλιτεχνικές αναζητήσεις και μουσικές περιπλανήσεις. Όλα αυτά αποτυπώνονται στα έργα των σκηνοθετών με σκοπό να τεκμηριώσουν τη γκάμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτή η προσπάθεια φαίνεται περισσότερο στα ντοκιμαντέρ που καταπιάνονται με τη πολιτική δράση, ιστορική περισυλλογή, τη δημόσια διοίκηση και την ισορροπία μεταξύ του φυσικού και πολιτιστικού βιότοπου.

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ αποτελείται από 178 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, 49 μικρού μήκους, από 48 χώρες  οι οποίες θα παρουσιαστούν στις αίθουσες του Ολύμπιον και του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού “Χρήστος Τσακίρης” του δήμου Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο του δήμου Συκεών. Επίσης το ΦΝΘ θα εισάγει νέο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR / Virtual Reality.

Φέτος, το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα κάνει πρεμιέρα τη 1η Μαρτίου με το ντοκιμαντέρ Marianne & Leonard: Λόγια αγάπης του Nick Broomfield, όπου θα αφηγείται τον μεγάλο έρωτα του Leonard Coen με την μούσα του Marianne Ihlen, έως τις 10 Μαρτίου 2019 όπου η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί με ένα πάρτι μασκέ στην Αποθήκη Γ.