Oι γιορτές δεν είναι μόνο για παιδιά: 5 «ενήλικες» χριστουγεννιάτικες ταινίες για να λιώσουμε αυτές τις μέρες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Oι γιορτές δεν είναι μόνο για παιδιά: 5 «ενήλικες» χριστουγεννιάτικες ταινίες για να λιώσουμε αυτές τις μέρες

Αφιερώματα | 26-12-2018 |

Χριστούγεννα. Χουχούλιασμα στον καναπέ και ανοιχτή τηλεόραση. Θες να δεις και μια ταινία που να αντιστοιχεί στο κλίμα των ημερών, να δεις ένα χριστουγεννιάτικο φιλμ που να είναι εναρμονισμένο στις γιορτινές μέρες που διανύουμε. Παρ’ όλα αυτά -μεταξύ μας- αυτές οι ταινίες είναι βαρετές. Σε κάνουν να νιώσεις μια μικρή αγαλλίαση για λίγο με την ατμόσφαιρά τους αλλά αν δεν είσαι πιτσιρίκι δεν παίζει να την παλέψεις και πάρα πολύ μαζί τους. Εκτός και αν…

Εκτός και αν δεις μια αληθινά ενήλικη χριστουγεννιάτικη ταινία. Μια ταινία, η πλοκή της οποίας θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα Χριστούγεννα αλλά δεν θα απευθύνεται σε άτομα ηλικιακής κατηγορίας που περιμένουν τον Άγιο Βασίλη. Υπάρχουν τέτοιες χριστουγεννιάτικες ταινίες όμως; Φυσικά! Και μάλιστα μπόλικες. Και το Cinefreaks είναι εδώ για να σου προτείνει μερικές.

Μάτια Ερμητικά Κλειστά

Η τελευταία ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, μια σκοτεινή σπουδή πάνω στην θεσμό του γάμου και την ψυχολογία των μακροχρόνιων σχέσεων, είναι μια δημιουργία μέσα στους συμβολισμούς και τον σουρεαλισμό και το γεγονός ότι όλα αυτά τα τραγελαφικά που βλέπουμε συντελούνται σε μια χριστουγεννιάτικη Νέα Υόρκη αναβαθμίζει καθοριστικά το ιδιαίτερο ύφος της ταινίας.

Gremlins

Πρόσεχε να μην βραχεί. Και φυσικά, μην το ταΐσεις μετά τα μεσάνυχτα. Και τότε μπορεί να την γλυτώσεις και το αλλόκοτο αλλά γλυκούλι πλασματάκι που έχεις στο σπίτι σου δεν θα μετουσιωθεί στον πιο δολοφονικό εφιάλτη που θα μπορούσες να φανταστείς και μάλιστα μέσα στα Χριστούγεννα! Το καλτ κωμικό θρίλερ των 80s που έκανε ανθυγιεινή συνήθεια την αγορά κατοικιδίων για χριστουγεννιάτικα δώρα είναι -μην ξεχνιόμαστε- μια χριστουγεννιάτικη ιστορία.

Batman Returns

Κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή superhero ταινία, το «Batman Returns» του Τιμ Μπάρτον είναι μια σκοτεινή αλληγορία για την μοναξιά, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς και τον ρατσισμό της κανονικότητας πάνω στους «μη κανονικούς» με χριστουγεννιάτικο φόντο! Προφανώς, η Γκόθαμ Σίτι δεν τυχαίνει απλά να φοράει τα γιορτινά της όσο εξελίσσεται το υπερηρωικό παραμύθι του Μπάρτον: η λογική της αντίθεσης εδώ παίζει πολύ μεγάλο και με το σπαθί του το «Batman Returns» γίνεται μια από τις πιο αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ταινίες όλων των εποχών.

Die Hard

Όσο μεγάλη και αν είναι η αντίστοιχη διχογνωμία στο διαδίκτυο, η απάντηση είναι προφανής: είναι δεδομένο πως το «Die Hard» είναι μια χριστουγεννιάτικη ταινία. Μια από τις περιπέτειες που υπήρξαν σήμα κατατεθέν για τα τέλη των 80s και την δεκαετία του ’90, μπορεί να μην καταπιάνεται με το πνεύμα των Χριστουγέννων αλλά όσα βλέπουμε διεξάγονται σε μια χριστουγεννιάτικη Νέα Υόρκη (και δεν υπάρχει τίποτα πιο ατμοσφαιρικό από αυτό) ενώ συν τοις άλλοις, η εικόνα του Μπρους Γουίλις να προσπαθεί, σαν άλλος Άγιος Βασίλης, να συρθεί μέσα σε ένα κλειστό σωλήνα έχει αρχίσει με τα χρόνια να γίνεται πιο κλασική και από αυτή του καλοσυνάτου Αγίου μέσα στην καμινάδα.

In Bruges

Ποιος δεν θα ήθελε να περάσει Χριστούγεννα στην Μπριζ; Όποιος γνωρίζει πόσο ατμοσφαιρική είναι η συγκεκριμένη πόλη την συγκεκριμένη εποχή του χρόνου δεν παίζει να απαντούσε αρνητικά. Εκτός και αν έχουμε να κάνουμε με δυο πληρωμένους δολοφόνους που δεν αντέχει ο ένας τον άλλο, δυο τύπους εκ των οποίων ο ένας έχει αυτοκτονικές τάσεις και πρέπει να ανέχονται ο ένας την παρουσία του άλλου χωρίς καν να ξέρουν ποια είναι η αποστολή τους εκεί στο Βέλγιο! Εύκολα μια από τις πιο ενήλικες και απολαυστικές χριστουγεννιάτικες ταινίες ever.