Τι ήθελε να πει ο ποιητής... στο "The Haunting of Hill House" - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τι ήθελε να πει ο ποιητής… στο “The Haunting of Hill House”

Τι ήθελε να πει ο ποιητής... | 6-11-2018 |

Και όπως και όλα τα πράγματα πια στην εποχή της ψηφιακής ενημέρωσης και τεχνολογίας, έτσι και εδώ νομίζουμε ότι ξέρουμε τα πάντα για το αναπάντεχο hit του Netflix, “The Haunting of Hill House”. Φαινομενικά μιλάμε για ένα κλασικό ghost house, που επηρεάζει όσους μπαίνουν σε αυτό. Κι όμως… Υπάρχουν και άλλα…

Και το ερώτημα είναι ένα: Τελικά, τι ήθελε να πει ο ποιητής, στο “The Haunting of Hill House”;

Ο κόσμος της σειράς φαντάζει παραδοσιακός σε ό,τι αφορά την τηλεόραση και τους τρόπους της. Η σειρά του αγαπημένου πλέον, Mike Flanagan, είναι βασισμένη (αλλά όχι πιστή μεταφορά) της νουβέλας του 1959, δια χειρός Shirley Jackson. Το βασικό στοιχείο, και του βιβλίου αλλά και της τηλεοπτικής του μεταφοράς είναι ο πυρήνας. Και τι εννοώ; Καλά τα φαντάσματα, καλά τα jump scares (και ευτυχώς η σειρά έχει ελάχιστα), αλλά ο πραγματικός τρόμος αφορά το προσωπικό και οικογενειακό τραύμα, από το οποίο κανείς τους δεν μπορεί να ξεφύγει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, με την πάροδο των χρόνων, έκαστο μέλος της οικογένειας βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην τρομακτική του ψυχολογία, η οποία προσωποποιείται με τα φαντάσματα που υπάρχουν ολόγυρα.

Τα μέλη της οικογένειας παρουσιάζουν ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο, το οποίο η σειρά το παρουσιάζει τόσο ομαλά που σχεδόν περνάει απαρατήρητο. Οι πάντες προσπαθούν να φτιάξουν την κατάσταση ολόγυρα τους, με τον καθέναν τους να έχει βρει την ασφαλιστική του δικλείδα. Σε αυτό έχει βοηθήσει ο Hugh, με την ατάκα κοσμοθεωρία του “I Will Fix This”. Η βαθιά πεποίθηση ότι μπορεί να φτιάξει τα πάντα, είναι ένα από τα σκληρότερα φαντάσματα της οικογενείας.  Με αρχή εκείνον, και τα 7 μέλη της προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κάθε παράνοια που έρχεται κατά πάνω τους, προσπαθώντας λογικά να διορθώσουν ό,τι μπορούν. Όλοι τους βλέπουν φαντάσματα. Η διαφορά τους όμως είναι άλλη, και έγκειται στο τι επιλέγουν να κάνουν με αυτή την γνώση. Το φυσικό τους σπίτι είναι στοιχειωμένο. Αλλά και το μεταφορικό (δηλαδή ο εαυτός τους) δεν στερείται φαντασμάτων. Κάποια στιγμή λοιπόν, τα “φαντάσματα” θα τους αναγκάσουν να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους. Κι αν το Hill House είναι η προσωποποίηση ενός τέρατος που τρέφεται με τους κατοίκους του, η οικογένεια Crain είναι ένας αντίστοιχος οργανισμός που επιβιώνει σαν παράσιτο, που το ένα μέλος χρειάζεται το άλλο, όπως έγραψε και η αρθρογράφος της Guardian, Arielle Bernstein. 

Η δομική ιδέα της σειράς είναι βασισμένη στο “Η κόλαση είναι οι άλλοι”, όπως είπε ο Ζαν-Πολ Σαρτρ. Βέβαια η σειρά επιχειρεί να δείξει ότι τελικά, και η οικογένεια μπορεί να είναι μία κόλαση, στην οποία πάντα όλοι επιστρέφουμε. Ο Hugh, χρόνια μετά την αυτοκτονία και την απόπειρα δολοφονίας των ίδιων των παιδιών της, συνεχίζει να περιγράφει την σχέση με την γυναίκα του σαν ευγενική και ισορροπημένη, θεωρώντας ότι και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Steve εκμεταλλεύεται το οικογενειακό δράμα γράφοντας βιβλία, ενώ την ίδια στιγμή έχει, κρυφά από την γυναίκα του, υποβληθεί σε αγγειεκτομή, προκειμένου να μην μεταβιβάσει κανένα από τα γονίδιά του. Η Shirley βλέπει τον γάμο της σαν επιχείρηση, πράγμα το οποίο όμως έκαναν και οι γονείς της. Η Theo έχει την ικανότητα να αγγίζει και να καταλαβαίνει τι νιώθει κάποιος, και εξαιτίας αυτού φοράει γάντια, για να αποδείξει ότι μπορεί να ζήσει χωρίς να αισθάνεται. Ο Luke κάνει χρήση ηρωίνης, για να μπορεί να “χάνεται”, και η Nell θα οδηγηθεί στην ίδια της την αυτοκτονία για να γλυτώσει από τους τρόμους που αντιμετωπίζει.

Ποιος όμως είναι ο αληθινός τρόμος της σειράς; Τι είναι αυτό που τελικά φτάνει να μας τρομάξει περισσότερο από όλα;

Το παρελθόν, και το πώς αφήνουμε τα πράγματα που μας στοιχειώνουν να το κάνουν, γιατί το να τα αντιμετωπίσουμε είναι ακόμα πιο τρομακτικό.

Ουσιαστικά μιλάμε για μία νέα εκδοχή του πώς μπορεί να παρουσιαστεί ένα οικογενειακό δράμα, αλλά ευτυχώς δεν είναι μόνο αυτό. Πρόκειται για μία κοντινή ματιά στην ψυχική υγεία. Ο Steve ξεκινά την σειρά περιγράφοντας το σπίτι σαν έναν ζωντανό οργανισμό. Κατ’ επέκταση είναι σαν να περιγράφει τον καθένα ξεχωριστά.

Το τέλος είναι αισιόδοξο. Μετά την αποκάλυψη ότι όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν μπει και έχουν ζήσει στο Red Room, ο Steve περιμένει το πρώτο του παιδί. Η Shirley αποφασίζει να σώσει τον γάμο της. Η Theo θα δεχτεί να συνεχίσει την ζωή της με την νέα της σχέση, μακριά από την Shirley. Ο Luke θα γιορτάσει 2 χρόνια απεξάρτησης.

Ο πραγματικός τρόμος, η πραγματική τρέλα, το πραγματικό εμπόδιο είναι η οικογένεια. Κι όμως ο Flanagan δεν την δαιμονοποιεί. Την παρουσιάζει σαν την μόνη λύση απέναντι στην παράνοια. Αλλά και την μόνη αιτία για να οδηγηθείς στην παράνοια.

Η αλήθεια είναι ότι το “The Haunting of Hill House” κατάφερε κάτι που σπάνια πετυχαίνει. Να κάνει διαφορετικά είδη κοινού να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα. Εκείνοι που θέλουν φαντάσματα, στοιχειωμένα σπίτια, και twist endings. Εκείνους που βλέπουν κάτω από το κείμενο. Και εκείνους που θέλουν καλή τηλεόραση. Μην σας φαίνεται περίεργο… Μπορεί αυτοί να μην συγκλίνουν.

Σας αφήνω με ένα καταπληκτικό βίντεο, που δείχνει όλα τα φαντάσματα που μπορεί να μην είδατε:

Διαβάστε περισσότερα για: ,