Έχω Θυμό… με το (παράνομο) κοινό που παραπονιέται - Part 2 - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Έχω Θυμό… με το (παράνομο) κοινό που παραπονιέται – Part 2

Έχω Θυμό... | 13-11-2018 |

Και πάνω που ελπίζεις ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα, έρχεται μία απόφαση και σου κλείνει όλα τα τορεντάδιακα και όλα τα στριμάδικα, και που θα δεις εσύ τώρα Riverdale.

Σε παλιότερο άρθρο του “Έχω Θυμό…” είχα ασχοληθεί με εκείνους που παραπονιούνται γιατί τα δίκτυα τα τηλεοπτικά, τους κόβουν τις σειρές. Τώρα όμως, και για ακόμα μία φορά η μάστιγα συνεχίζεται, καθώς υπογράφηκε πια ο νόμος, και έτσι οι παροχείς του internet δεν μπορούν να προβάλλουν στους συνδρομητές τους site, τα οποία διανέμουν παράνομα οπτικοακουστικό υλικό. Και η μαγική λέξη είναι μία: ΠΑΡΑΝΟΜΑ…

Διότι δεν ξέρω φίλε μου ποιος σου πέρασε την ιδέα, αλλά η αλήθεια είναι ορισμένα ιντερνετικά του δικαιώματα, δεν είναι δικαιώματα. Είναι γκαβατζώματα.

Αλλά ας μιλήσουμε λίγο σφαιρικά, γιατί μας πάει πολύ με τον χαρακτήρα που έχουμε.

Δεν βγάζω την ουρά μου απ’ έξω. Και εγώ έχω κατεβάσει, και έχω παρακολουθήσει και ταινίες online, και ένα σκασμό άλλα πράγματα. Από την εποχή του Limewire και της Dial Up σύνδεσης, το παράνομο downloading είναι γεγονός. Κάποια στιγμή μπήκε στην ζωή μας και το torrent, και τότε λύθηκαν τα προβλήματά μας. Από τραγούδια, ταινίες μέχρι προγράμματα υπολογιστών και pc games, τα downloading έχουν πάρει φωτιά.

Κλείνει κάποια στιγμή πριν από λίγα χρόνια το ThePirateBay, και τότε έκλαιγαν τα κινηματογραφικά αλάνια, που θα έμεναν χαρμάνια, και δωσ’ του επαναστάσεις πληκτρολογίου. Βέβαια ξεπήδησαν άλλα τόσα, οπότε σε 6 μήνες είχαμε ξεχάσει τα πάντα, ζούσαμε εμείς καλά, και τα τορεντάδικα καλύτερα.

Και πας την προηγούμενη εβδομάδα να μπεις για να δεις επόμενο επεισόδιο του Walking Dead, και διαπιστώνεις ότι σου έχουν μπλοκάρει το site. Ε ρε μάνα μου. Ποιος είδε τον tv-buff και δεν τον φοβήθηκε. Τα social media πήραν φωτιά. Και σαν δεν ντρέπονται, και τι πράγματα είναι αυτά, και το internet πρέπει να είναι ελεύθερο, και που θα δω εγώ τώρα την Sabrina.

Χρόνια τώρα η αντιπαράθεση έχει ένα και μόνο επιχείρημα. Την αναλογία ποιότητας τιμής. Και ναι είναι άδικο να σκάσεις το 20ευρο για να πάρεις το νέο CD της Σακίρας, και να αξίζουν μόνο 1-2 κομμάτια. Συμφωνώ. Είναι άδικο να σκάς το 10ευρο για να δεις μια ταινία και να είναι μάπα. Και εδώ συμφωνώ. Κρίμα, και άδικο και παράπονο μεγάλο. Και όταν την έχεις πατήσει 30 φορές (ίσως και παραπάνω), τότε προσέχεις περισσότερο.

Φίλε μου τζαμπατζή, σου έχω νέα. Το άλλοθι που χρησιμοποιείς έχει τρύπες.

Το internet πότε δεν ήταν ελεύθερο. Πάντα πλήρωνες για να μπεις στην μεγαλύτερη πηγή πληροφοριών. Από το dial-up μέχρι τις οπτικές ίνες, το internet δεν είναι δωρεάν. Εκτός αν κλέβεις το wifi του γείτονα, που και πάλι κάποιος το πληρώνει και αυτό το ριμαδιασμένο.

Πάμε όμως στο φλέγον ζήτημα.

Δεν είναι δικαίωμά σου να κατεβάζεις ταινίες και σειρές. Δεν είναι δικαίωμά σου να παρακολουθείς online προγράμματα. Εκτός αν θεωρείς ότι ο Spielberg, o Lucas, ο Cuaron, το HBO και το NBC, είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και παρέχουν υπηρεσίες για τις οποίες δεν πρέπει να πληρώσεις. Με την ίδια λογική, έχεις το δικαίωμα να οδηγείς. Μπες σε μία αντιπροσωπεία της Mercedes, πάρε μία SLK, δεν θα την αγοράσεις εννοείται, και ξεκίνα τα δρομολόγια. Είναι παράνομο; Τι λες καλέ; Αφού όλοι έχουμε δικαίωμα στην οδήγηση. Στα καπάκια, πήγαινε σε έναν βενζινά να απαιτήσεις να σου βάλει τζάμπα 100 οκτάνια. Γιατί; Έχεις δικαιώματα και πρέπει να τα διεκδικήσεις.

Το ότι έχεις συνηθίσει τόσα χρόνια να παρακολουθείς τα πάντα τζάμπα, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι και σωστό.

Δεν θέλω να στο παίξω μούρη και ιστορία. Να ξηγιόμαστε. Σε βγάζει από την βολή σου η όλη κατάσταση και αυτό δεν το λες καλό. Πόσα να πληρώσεις και εσύ και εγώ και όλοι μας. Αλλά ηρέμησε. Και μην εύχεσαι καρκίνους και θανάτους, σε αυτούς που προσπαθούν να καταστρέψουν τις παράνομες συνήθειές σου. Χαλάρωσε και ψάξε τις νέες διευθύνσεις. Έχουν βγει ήδη…