Συνέντευξη: Η Emily Watson μας μίλησε με αφορμή το “The Happy Prince”

Συνεντεύξεις | 2-11-2018 |
Στην περασμένη Berlinale είχαμε την χαρά να συναντήσουμε και να μιλήσουμε με την Emily Watson, μία από τις πιο καλές low profile ηθοποιούς, με αφορμή την ταινία της “The Happy Prince” του Rupert Everett , η οποία εξιστορεί τα γεγονότα των τελευταίων ημερών του Oscar Wilde. Χαμογελαστή, ακομπλεξάριστη και με πολύ καλή διάθεση απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις.
Στην ταινία μαζί με την Watson, παίζουν οι Colin Firth και Rupert Everett, με την ταινία να είναι ένα όνειρο ζωής για τον τελευταίο. Δείτε τι μας είπε.
Υπήρχαν δύσκολες στιγμές στην καριέρα σας, που θα θέλατε ίσως να διαγράψετε από την μνήμη σας;
Όταν πρωτοξεκίνησα. Προσπάθησα να μπω σε δραματική σχολή. Δεν τα κατάφερα μια-δυο φορές, έγινα σερβιτόρα και ήμουν θλιμμένη, αλλά ήρθε η πρώτη μου δουλειά στο θέατρο, και μετά έκανα την πρώτη μου ταινία, και μετά είχα μία σταθερή και ενδιαφέρουσα πορεία από τότε. Αλλά δεν είμαι ένα καλό παράδειγμα για το πως πάνε τα πράγματα.
Κινηματογράφος, θέατρο, τηλεόραση. Έχετε κάποια προτίμηση;
Δεν έχω κάνει αρκετό θέατρο για να είμαι ειλικρινής, από την στιγμή που μπήκα στον κινηματογράφο. Έχω κάνει μία παράσταση μόνο, την οποία και απόλαυσα, αλλά σε τρώει με έναν τρόπο. Είναι πολύ δύσκολο όταν έχεις παιδιά. Πρέπει να κάνεις 8 παραστάσεις την εβδομάδα, 2 το Σάββατο, και καταλήγεις να μην είσαι ποτέ εκεί. Είναι δύσκολο. Όσο μεγαλώνω η τηλεόραση έχει γίνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Υπάρχουν πιο ενδιαφέροντες ρόλοι για γυναίκες στην ηλικία μου, στην τηλεόραση, από ότι στον κινηματογράφο. Αισθάνομαι τυχερή, που είμαι τώρα σε αυτήν την ηλικία.
Βλέπετε ποτέ ξανά παλαιότερες ταινίες σας;
Όχι, δεν το κάνω αυτό. Είναι στις προτεραιότητές μου όταν πεθάνω. (γέλια)
Τα παιδιά σας έχουν αρχίσει να βλέπουν ταινίες σας;
Έχουν δει τις “Μικρές Κυρίες”, ένα χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα που υπήρχε στην τηλεόραση, τα 20 πρώτα λεπτά του “War Horse”, αλλά όλα τα υπόλοιπα… (γέλια)
Τι λένε όταν σας βλέπουν στην οθόνη;
Το έχουν συνηθίζει νομίζω, γιατί έχουν βρεθεί σε γυρίσματα πολλές φορές. Ο Dylan, ο γιος μου, παίζει στο “Happy Friends”, είναι εκείνο το μικρό ξανθό αγόρι. Δεν ξέρω αν τον ενδιαφέρει, αλλά ήταν μια καλή ευκαιρία να είναι μαζί μου.
Θα θέλατε να σας ακολουθήσουν στην υποκριτική σας καριέρα;
Όχι. Είναι ένα πολύ πολύ δύσκολο μονοπάτι. Νομίζω ότι ήμουν η εξαίρεση. Υπάρχουν άνθρωποι που πετυχαίνουν αλλά για κάποιους άλλους είναι πολύ πολύ δύσκολο, απογοητευτικό. Δεν θα τους σταματήσω αν αυτό θέλουν, και θα τους στηρίξω, αλλά δεν ξέρω. Δεν μπορείς να αποφασίσεις το μέλλον τους.
Ο χαρακτήρας σας στην ταινία, αντιπροσωπεύει την οικογένεια. Πόσο σημαντική είναι η οικογένεια για εσάς, ειδικά τώρα με αυτούς τους ρυθμούς της ζωής;
Πολύ σημαντική. Προσπαθώ να προστατέψω την οικογένειά μου με κάθε τρόπο. Είναι μία δυσκολία. Είμαι προνομιούχα δυσκολία. Αλλά δεν παύει να είναι δυσκολία. Να είσαι μητέρα, και να είσαι σπίτι, και να λείπεις, και να είσαι αυτός που είσαι. Είναι πολύ σημαντική για εμένα. Κάνω επιλογές, στις οποίες η οικογένειά μου περνάει πρώτη. Πρέπει να ισορροπήσω τα πάντα.
Είναι δύσκολο να βάλετε τον εαυτό σας στην θέση της Constance Wilde, αλλά αν βρισκόσασταν σε μία ανάλογη κατάσταση, θα μπορούσατε να πείτε πώς θα αντιδρούσατε;
Είναι πολύ δύσκολο να μπεις σε αυτή την λογική. Υπάρχουν επίπεδα υποκρισίας και σκληρότητας και κριτικής. Το γεγονός ότι εκείνη έπρεπε να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της στην εξορία, πράγμα που την σκότωσε. Το θέμα ότι ίσως να είχε καρκίνο. Υπήρχε ένα μυστήριο σε ό,τι την αφορούσε. Από την στιγμή που ο Oscar μπήκε στην φυλακή, κανείς δεν της μιλούσε. Ούτε οι φίλοι της. Ήταν εντελώς αποκομμένη. Και έπρεπε να ελευθερώσει μία χώρα, πράγμα ανήκουστο. Ο παππούς μου ήταν ζωντανός τότε. Γεννήθηκε 1898, πριν πεθάνει ο Oscar Wilde. Δεν αποτελεί μια εγγύς ανάμνηση, αλλά κάποια που θα μπορούσα σχεδόν να αγγίξω. Αν ο Oscar και η Constance ήταν ζωντανοί τώρα, σίγουρα θα είχαν πάρει διαζύγιο και θα μεγάλωναν μαζί τα παιδιά τους. Η ίδια είναι πολύ ενδιαφέρουσα για εμένα, γιατί είναι Ιρλανδή πρώτα από όλα. Δεν μου είναι τυπικό. Είμαι μία βρετανίδα, στρυφνή, επικριτική, με αφορά οι κοινωνία, οι κανόνες, η συμπεριφορά. Ήταν μία νέα, ζωντανή παρουσία. Ήταν εξαίρετοι μαζί. Ήταν το golden couple. Ήταν οι posh and becks του καλλιτεχνικού κόσμου.
Συγνώμη, οι posh and… τι;
David Beckman και Posh Spice (γέλια). Ήταν το απόλυτο ζευγάρι της περιόδου τους. Και όταν έκαναν παιδιά, η σχέση του γκρεμίστηκε. Εκείνος ξεκίνησε ένα ταξίδι προς την ομοφυλοφιλία. Εκείνη δεν γνώριζε τίποτε για αυτόν τον κόσμο. Προς το τέλος της σχέσης ένα φίλος της την ρώτησε “Ξέρεις τι συμβαίνει;”. Και εκείνη δεν είχε ιδέα τι είναι ομοφυλοφιλία. Η ίδια κατέρρευσε. Αλλά τον αγαπούσε. Ήταν πιστή. Είχε μία συναισθηματική πυγμή που αγαπώ.
Ο Rupert Everett σας σκέφτηκε κατευθείαν για τον ρόλο;
Έγραψε τον ρόλο με έμένα στο μυαλό του, ναι. Τον γνωρίζω εδώ και χρόνια, και έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές. Πρέπει να το πω. Βλέποντας την ταινία χθες βράδυ, αν δεν ήξερες ότι την έχει σκηνοθετήσει και την έχει γράψει, το καταλαβαίνεις. Κάνει μία καταπληκτική ερμηνεία, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει και έχει γράψει κιόλας. Και να κάνεις και τα τρία αυτά πράγματα με τόση συνέπεια και ευκολία. Τι άνθρωπος, πραγματικά. Τι άνθρωπος. Και επίσης, το κάνει με έναν από τους δικούς του ήρωες. Τον σημαντικότερο της ζωής του. Τον Oscar Wilde. Ο ίδιος ο Rupert είναι ένα gay icon της γενιάς του. Έκανε coming out στο Hollywood, όταν κανείς δεν το τολμούσε. Είναι ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων που τον αφορούν. Είναι θαρραλέος και όμορφος. Αυτή η ταινία είναι γεμάτοι με ανθρώπους που βρίσκονται εκεί επειδή αγαπούν τον Rupert.
Του πήρε σχεδόν 9 χρόνια για να πραγματοποιήσει την ταινία. Βρισκόσασταν εκεί σε όλη αυτή την διάρκεια;
Πηγαινοερχόμουν. Ήταν να γίνει κάποια στιγμή που εγώ δεν ήμουν διαθέσιμη. Αλλά ήμουν εμπλεκόμενη συνεχώς. Κάναμε μία ταινία κάποια χρόνια πριν, και σκεφτόμουν “Θα το σταματήσει εδώ, θα τα παρατήσει”. Αλλά να που είμαστε εδώ.
Χθες ο ίδιος δήλωσε ότι ο Wilde πάλεψε για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Σήμερα η ομοφυλοφιλία διώκεται ποινικά σε πάνω από 70 χώρες. Τι πιστεύετε για αυτό;
Πιστεύω ότι είναι θλιβερό που τέτοιες καταστάσεις υφίστανται ακόμα. Η εξέλιξη του Oscar Wilde, του Rupert, του πόσο η κοινωνία έχει αλλάξει, το ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για αυτό, μας δίνει ελπίδα για όλα εκείνα τα μέρη. Τα πράγματα εξελίσσονται και αλλάζουν. Επειδή υπάρχει μεγάλη πολιτική πολικότητα, και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που σε άλλες περιπτώσεις θα υπνοβατούσαν, τώρα είναι ξύπνιοι και λένε “Αυτό δεν είναι σωστό, αυτό δεν είναι δίκαιο. Ας το αλλάξουμε.” Κάνει τους μικρούς ακτιβιστές να λένε ότι πρέπει να παλέψουν για να το αλλάξουν όλα αυτό.
Έχετε σκεφτεί ποτέ να γράψετε ή να σκηνοθετήσετε;
Το έχω σκεφτεί. Αλλά δεν έχω αρκετό χώρο στην καπελοθήκη μου για ακόμα έναν ρόλο στην ζωή μου.
Αν όμως το κάνατε αυτό, ποιος θα ήταν ο δικός ήρωας για να ασχοληθείτε με την βιογραφία του; Ο Everett είχε τον Wilde. Ποιος θα ήταν ο δικός σας;
Δεν ξέρω. Δεν ξέρω. Δεν ξέρω πώς να απαντήσω σε αυτό. Ενστικτωδώς είμαι ένας καλός υπηρέτης της ιστορίας. Έχω μία πολύ ευλαβική φύση και είμαι πολύ καλή σε αυτό, πράγμα που με κάνει καλή ηθοποιό. Αλλά δεν είμαι απαραίτητα και μία καλή ηγετική φιγούρα.
Μάθαμε από τον Stellan Skarsgard ότι θα ξαναδουλέψετε μαζί στο Chernobyl (την νέα σειρά του HBO).
Ναι ισχύει, είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Είδα σε ένα όνειρο πρόσφατα ότι θα έπρεπε να ξαναγυρίσουμε ολόκληρο το “Breaking the Waves” (ταινία του 1996 του Lars Von Trier). Τον κάλεσα στα 50α μου γενέθλια και μου απάντησε “Αν είσαι εσύ 50 εγώ πρέπει να είμαι νεκρός”.
Πώς αισθάνεσαι που είσαι 50 ετών;
Περίφημα μπορώ να πω. Είναι μία ανακούφιση. Μια στιγμή ελευθερίας, να είσαι 50, να είσαι ο εαυτός σου και να μην νοιάζεσαι τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα, κάποιες από τις ερωτήσεις της ζωής να έχουν ήδη απαντηθεί, και να προχωράς.
Κρατήσατε επαφές με τον Stellan. Έχετε κρατήσει και επαφές με τον Lars (Von Trier);
Περιστασιακά. Αλλά όχι πολλά πράγματα.
Τι πιστεύετε για τα δημοσιεύματα σχετικά με την Bjork και τον Trier; (σ.σ.: Η Bjork μίλησε πρόσφατα για σεξουαλική παρενόχλησή της από τον σκηνοθέτη)
Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είχα μία θαυμάσια εμπειρία γυρίζοντας ταινία μαζί του. Με αντιμετώπισε με σεβασμό. Δεν μπορώ να μιλήσω για κάποιον άλλον. Είναι και οι δύο άνθρωποι που τους σέβομαι σαν καλλιτέχνες, δεν γνωρίζω τι μπορεί να έχει συμβεί και δεν μπορώ να σχολιάσω παραπάνω.
Η γνώμη σας για το κίνημα του #MeToo;
Πιστεύω ότι είναι καταπληκτικό. Πιστεύω ότι έχει δυναμική. Πιστεύω ότι όταν οι γυναίκες ενωθούν μπορούν να αλλάξουν τόσα πολλά. Υπάρχει μια δύναμη και μία αδελφοσύνη. Πρέπει να προχωρήσουμε με στοργή και προσοχή. Η ανθρωπότητα έχει αγωνιστεί για δημοκρατία και νομοθεσία, προκειμένου να δημιουργήσει συνθήκες τόσο προσεκτικά και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να τοποθετήσουμε το θέμα σε ένα βασίλειο ασφάλειας και νομικής κάλυψης. Να το απομακρύνουμε από την περιοχή των media. Δεν ξέρω αν σας αφορά (μιλώντας για τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην αίθουσα). Κυρίως από τα social media. Χρειάζεται πλέον σωστή κατασκευή. Δεν ελέγχονται. Όσοι είναι μέσα σε αυτά συνεχώς, σίγουρα είναι φτάνουν στα άκρα.
Πιστεύεται ότι πρέπει να ελεγχθούν;
Είναι πολύ δύσκολο. Όταν εκρήξεις σαν αυτές συμβαίνουν, τότε σίγουρα οδηγούμαστε σε εκρήξεις. Χρειαζόμαστε σοφές φωνές και σοφούς ηγέτες, για να φτάσουμε σε ένα ανοιχτό και ασφαλές σημείο. Για να φτάσουμε στο σημείο που πρέπει. Να δώσουμε φωνή σε αυτούς που δεν είχαν. Αλλά και να προστατευτούν οι φήμες και οι άνθρωποι.
Είχατε ποτέ άβολες εμπειρίες σε γυρίσματα;
Όχι. Ήμουν τυχερή, γιατί πάντα με αντιμετώπιζαν με σεβασμό. Μεγάλωσα σαν να ήμουν σε θρησκευτική αίρεση. Μου έδωσαν ένα πολύ δυνατό ραντάρ για τις μαλακίες (γέλια) και για τον αντρικό έλεγχο. Απλώς αισθάνομαι τυχερή για αυτό.
Μετάφραση/Απόδοση: Κωνσταντίνος Καραγάνης