CineFreaks Theories: Μήπως το «Blade Runner» και το «Alien» μοιράζονται το ίδιο σύμπαν; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

CineFreaks Theories: Μήπως το «Blade Runner» και το «Alien» μοιράζονται το ίδιο σύμπαν;

CineFreaks Theories, Στήλες | 8-11-2018 |

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ διανύει μια καριέρα στο Hollywood που πλέον μετράει πάνω από 40 χρόνια, 25 μεγάλου μήκους ταινίες και μεταπηδήσεις σε μπόλικα κινηματογραφικά είδη. Όμως ό,τι κι αν κάνει το όνομά του θα είναι πάντα συνδεδεμένο με τα δυο βαριά σαν Ιστορία ονόματα από το χώρο του Sci Fi που έχει δημιουργήσει: το «Alien» και το «Blade Runner». Δεν είναι και λίγο άλλωστε να έχεις σκηνοθετήσει δυο ταινίες που φιγoυράρουν σχεδόν σε κάθε λίστα που έχει φτιαχτεί με τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών.

Οι προσωπικές πινελιές του Ρίντλεϊ Σκοτ στα δυο αυτά franchise, τόσο σε επίπεδο αισθητικής όσο και σε επίπεδο προβληματισμών, έχουν διαμορφώσει με τα χρόνια μια από τις πιο γοητευτικές θεωρίες που έχουν ακουστεί ποτέ στις geek συζητήσεις όλου του κόσμου: μήπως το «Alien» και το «Blade Runner» εξελίσσονται στο ίδιο σύμπαν; Όσο «τραβηγμένο» και αν ακούγεται, υπάρχουν διάφορα στοιχεία που κάνουν την εν λόγω θεωρία να έχει τεράστια βάση.

Προτού μπούμε στο «ψητό» και εξετάσουμε μερικά από τα στοιχεία που κάνουν στερεή μια τέτοια θεωρία (και πιθανότατα να μας ξεφύγει και κάτι), ας δούμε το timeline έτσι όπως διαμορφώνεται σε περίπτωση που οι δυο ιστορικές δημιουργίες του Σκοτ εξελίσσονται στην ίδια πραγματικότητα. Το πρώτο «Blade Runner» εξελίσσεται στο (εναλλακτικό) 2019 ενώ το σίκουέλ του, που βγήκε στις αίθουσες πέρυσι στο 2049. Το «Prometheus», δηλαδή το πρίκουελ των «Alien» και χρονικά η πρώτη από τις έξι ταινίες του σύμπαντος εξελίσσεται στο 2091. Ανάμεσα στις δυο ιστορίες λοιπόν μεσολαβούν 42 χρόνια. Το «Alien 4», το τελευταίο κεφάλαιο δηλαδή της ιστορίας του «Alien», εξελίσσεται στο 2379. Με άλλα λόγια, αν δεχθούμε την θεωρία αυτή, τα δυο franchise «λένε» μια ιστορία που εκτείνεται σε 360 χρόνια.

Κεντρικό ρόλο τόσο στον έναν τίτλο όσο και στον άλλο παίζει η ιδέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της αφύπνισης των ανθρωποειδών. Και αν στο «Βlade Runner» αυτό είναι προφανές, στα «Alien» μπορεί το διαβολικό Xenomorph να κλέβει την παράσταση αλλά σε κάθε ταινία της σειράς υπάρχει ένας χαρακτήρας ανθρωποειδούς που όχι απλά δεν συμπεριφέρεται ρομποτικά αλλά αναπτύσσει ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε επίπεδο ψυχοσύνθεσης (και όχι μόνο σε επίπεδο εμφάνισης).

Θα έλεγε κανείς μάλιστα ότι ο Ρόι Μπάτι, ο εμβληματικός χαρακτήρας του πρώτου «Blade Runner»…


…και το ανθρωποειδές Ντέιβιντ που κλέβει την παράσταση στα «Prometheus» και «Alien: Covenant»…

…μοιράζονται πολύ ιδιαίτερες ομοιότητες ως προς την υπεροψία τους απέναντι στο ανθρώπινο είδος αλλά και ως προς την δίψα τους για χειραφέτηση από αυτό.

Ίσως, ο Σκοτ να θέλει να αφηγηθεί μια ιστορία όπου το μοτίβο της συνείδησης των ανθρωποειδών είναι μια κοινή συνθήκη σε κάθε περίοδο του σύμπαντός του. Αν ήταν μόνο αυτά τα στοιχεία ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχει απλά μια θεματική συγγένεια ανάμεσα στο «Blade Runner» και το «Alien», κάτι λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο «εγκέφαλος» πίσω από τους δυο τίτλους είναι ο ίδιος. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα σημάδια που αποδεικνύουν πως το «Blade Runner» και το «Alien» βρίσκονται στο ίδιο σύμπαν.

Στο πρώτο «Βlade Runner» ο κατασκευαστής των ανθρωποειδών ονομάζεται Ταϊρέλ και η εταιρία του, αυτή που είναι υπεύθυνη για την δημιουργία των ανθρωποειδών φέρει το όνομά του. Στο ιστορικό πρώτο «Alien» που έχει γυριστεί τρία χρόνια πριν το «Blade Runner», του οποίου η ιστορία εξελίσσεται στο 2122 με βάση το επίσημο timeline του franchise (δηλαδή 103 χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου «Blade Runner») φαίνεται ξεκάθαρα σε ορισμένες σκηνές πως το διαστημόπλοιο στο οποίο μεταβαίνει το πλήρωμα που έρχεται σε επαφή με το Xenomorph δουλεύει για μια εταιρεία που λέγεται Tyrell Corporation. Σε κάποια στιγμή άλλωστε, βλέπουμε την καρτέλα με τα στοιχεία του επικεφαλής του πληρώματος και διακρίνεται ξεκάθαρα το όνομα Tyrell Corporation ως εργοδότρια εταιρεία.

Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί το παρακάτω απόσπασμα από το «Αlien» (στο τέλος της δεύτερης παραγράφου της καρτέλας με τα στοιχεία του καπετάνιου βρίσκονται οι δυο μαγικές λέξεις  «Tyrell Corporation»):

Οι αναφορές στον Ταϊρέλ δεν τελειώνουν εκεί όμως όσον αφορά το σύμπαν του «Αlien». Στο «Prometheus», ο κατασκευαστής-πατέρας του ανθρωποειδούς Ντέιβιντ, αναφέρει ξανά τον Ταϊρέλ ως κάποιον που θαύμαζε πολύ και ουσιαστικά τον έχει εμπνεύσει: τα ίχνη crossover είναι μεν διακριτικά αλλά εξόφθαλμα.

Τέλος, το «Prometheus» αναπτύσσει μια θεωρία για το πως δημιουργήθηκε ζωή στην Γη. Σε αυτή τη θεωρία, υπεύθυνοι για την ζωή στην Γη είναι οι λεγόμενοι «Μηχανικοί», δηλαδή μια εξωγήινη φυλή που ήρθε στον πλανήτη πριν εκατομμύρια χρόνια και μας δημιούργησε. Η μορφή τους είναι κάπως έτσι:

Στο «Blade Runner 2049» τώρα, υπάρχει μια σκηνή που ο Ντετέκτιβ Κ. (ανθρωποειδές και ο ίδιος) ξεναγείται σε έναν χώρο κατασκευής ανθρωποειδών. Εκεί φιγουράρουν κάποιες μορφές ανθρωποειδών που μοιάζουν υπερβολικά με τους «Μηχανικούς»:

Άραγε μήπως οι νέοι κατασκευαστές ανθρωποειδών από το «Blade Runner 2049», εμμονικοί στο σχήμα περί καθ’ εικόνας και καθ’ ομοίωσης επιχείρησαν να φτιάξουν κάποια ρομπότ που έμοιαζαν στους δημιουργούς των πάντων;

Απλά easter eggs ή μήπως ενδείξεις πως οι δυο τίτλοι βρίσκονται στο ίδιο σύμπαν; Ο καθένας μπορεί να διαλέξει την θεωρία της αρεσκείας του. Αλλά όπως και να έχει, η τελευταία είναι σίγουρα η πιο γοητευτική…