Έχω Θυμό... με τους σεξιστές κριτικούς του καναπέ - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Έχω Θυμό… με τους σεξιστές κριτικούς του καναπέ

Έχω Θυμό... | 9-10-2018 |

Την προηγούμενη Κυριακή περιμένοντας έξω από έναν κινηματογράφο έναν φίλο, βλέπω μία παρέα να πλησιάζει την είσοδο του σινεμά, προκειμένου να δει τις προβολές και τις ώρες τους. Δεν ήμουν απέξω από Multiplex, ήμουν απέξω από έναν ιστορικό και συνοικιακό κινηματογράφο του Πειραιά.

Η παρέα αποτελούνταν από άτομα ηλικίας 35-45. Δεν παίζει ρόλο βέβαια, απλώς το αναφέρω για να έχετε εικόνα. Βλέπουν λοιπόν ότι η αίθουσα προβάλλει το “A Star Is Born”, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Bradley Cooper, με πρωταγωνίστρια την Stefani Joanne Angelina Germanotta, όπως είναι το πραγματικό όνομα της Lady Gaga. Και ακούω από έναν από την παρέα να λέει: “Σιγά μην το δω. Που πάνε να μας πλασάρουνε την άσχημη.” Και η πίεσή μου χτύπησε νούμερα ηλιακού θερμοσίφωνα.

Να ξεκαθαρίσω κάτι: Δεν την έχω συγγενή. Ούτε είμαι μέτοχος στην δισκογραφική της εταιρεία. Είμαι fan της, το λέω και το δηλώνω, αλλά μέχρι εκεί. Θα μου πεις, και τι σε νοιάζει; Γιατί εκνευρίστηκες;

Λέω να μην ασχοληθώ με το καθαρά σεξιστικό “Πάνε να μας πλασάρουνε την άσχημη”. Διότι φίλε μου, αν ψάχνει να δεις τι ταινία θα δεις, ανάλογα μα το μπούτσο και την γαλλική μυτούλα της πρωταγωνίστριας, τζάμπα ξοδεύεις τα λεφτά σου. Λέγετε pornhub, και είναι δωρεάν.

Η παρέα απομακρύνεται και έχω μείνει εκνευρισμένος, αλλά προσπαθώ να καταλάβω και να δω από όλες τις πλευρές, τι θα συνέβαινε αν αυτό ξεκινούσε μία συζήτηση. Και λέω: Δικαίωμα σου φίλε μου να βλέπεις ότι θες. Δεν σου αρέσει η Lady Gaga, και η κάθε Lady Gaga; Και καλά κάνεις. Δεν σε υποχρέωσε κανείς. Μην ακούς τα τραγούδια της, μην την παρακολουθείς στα social media, και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Σκέψου όμως το εξής: Η βιομηχανία του θεάματος είναι σαν εκείνη των ρούχων. Οι δημιουργοί βγάζουν έξω την πραμάτια τους, και περάστε κόσμε, δείτε και ας μην πάρετε. Και για να τελειώνω με το παράδειγμα Lady Gaga: Όταν ανακοινώθηκε ότι θα παίξει στο American Horror Story, από την μία ενθουσιάστηκα, από την άλλη κράτησα και μία πισινή. Λέω μπορεί και να μην τα πει. Τελικά τα είπε, και Χρυσή Σφαίρα πήρε, και υποψήφια για Emmy ήτανε, και όλα καλά, και πάει κι αυτό και πέρασε. Το να απαξιώνεις έναν καλλιτέχνη γιατί δεν σου αρέσει η εξωτερική του εμφάνιση, συγνώμη κιόλας, αλλά είσαι για μάπες. Με την ίδια λογική και ο Vincent Cassell, με την μυτόγκα σαν μελιτζάνα φλάσκα (αυτή για τον μουσακά) θα έπρεπε να πέσει από τον Πύργο του Άιφελ. Εκτός αν θεωρείς ότι για τους άντρες αυτό δεν ισχύει, οπότε, ακόμα χειρότερα.

Επιστρέφω πριν ξεφύγω εντελώς…

Δέχομαι φίλε μου ότι δεν είσαι κριτικός κινηματογράφου. Μπορεί να μην έχεις εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Να μην καταλαβαίνεις τις αφηγηματικές τεχνικές ενός σκηνοθέτη, ή την διαδικασία ενός ηθοποιού για να φτάσει στον ρόλο. Και κανείς δεν θα σε κρίνει για αυτό, γιατί δεν πρέπει κιόλας. Είσαι θεατής, είσαι η επιτυχία ή η αποτυχία μιας ταινίας στο box office, και αυτό πολλές φορές από μόνο του αρκεί. Αλλά έρχομαι να σε ρωτήσω το εξής: Η Rossi De Palma, σου αρέσει; Αν δεν θυμάσαι πια είναι δες παρακάτω:

Δεν είναι αποκρουστικά άσχημη; Θα πήγαινες μαζί της; Θα παρακολουθούσες ταινία με αυτή; Άσε κατάλαβα. Είναι άσχημη και δεν τη θες στην οθόνη σου. Δικαίωμα σου. Άσε να την βλέπουμε εμείς που την εκτιμάμε κιόλας.

Φαντάζομαι βέβαια ότι αν σου πω “Σου αρέσει η Scarlett Johansson;”, θα μου απαντήσεις ναι, αλλά μάλλον θα εστιάσεις στην μαύρη κολλητή ενδυμασία της στους Avengers. Ξέρεις κάτι; Στην ίδια ερώτηση, κάποιοι άλλοι θα σου πουν “Ναι, στα ‘Her’ και ‘Vicky, Christina, Barcelona’ ήταν υπέροχη”. Θα μιλάνε για την ερμηνεία της βέβαια, αλλά ψιλά γράμματα. Αντίστοιχα θα γίνει και κάτι ανάλογο με την Charlise Theron. Όταν μου πεις “κόμματος”, εγώ θα σου απαντήσω “σίγουρα, αλλά είναι και καταπληκτική ηθοποιός”.

Μέσα από αυτή την στήλη έχω πει πολλές φορές ότι έχεις το δικαίωμα να βλέπεις και να υποστηρίζεις ό,τι σου κάνει κέφι. Και αυτό είναι το σωστό. Ακριβώς όπως έχω και εγώ το δικαίωμα να παρακολουθώ ό,τι γουστάρω. Αλλά να μου απαξιώνεις τον οποιονδήποτε γιατί έχει στραβά κανιά, ε όχι φίλε μου… Αυτό δεν το μπορώ…