Έχω Θυμό... έκτακτα και λογικά - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Έχω Θυμό… έκτακτα και λογικά

Eκτός Θέματος, Έχω Θυμό... | 24-7-2018 |

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η δουλειά μας αφορά τον κινηματογράφο και την διασκέδαση. Αλλά πως μπορείς να ασχοληθείς με κάτι τέτοιο όταν γύρω σου συμβαίνει το αδιανόητο;

Κοντεύουν 48 ώρες από την στιγμή που άρχισε να καίγεται το σύμπαν. Μπορεί να μην ήταν το δικό μου, να μην ήταν το δικό σου, αλλά για κάποιους ήταν ολόκληρο το σύμπαν… Δεν θα ρίξω ευθύνες σε κανέναν. Δεν είναι δική μου δουλειά. Και δεν πρέπει και να το κάνω. Ούτε εγώ, Ούτε εσύ, Ούτε κανείς. Δεν είναι η ώρα τώρα. Θέλω να μιλήσω για κάτι που είδα. Για κάτι που παρατήρησα, για κάτι που με χαροποίησε μέσα στην θλίψη όλων μας.

Είδα αναρτήσεις σε social media για διακοπές και μπάνια και cocktail να διαγράφονται, από εκείνους που τις ανέβασαν. Είδα κόσμο να σηκώνεται από τις καρέκλες του και τα air condition του και να τρέξει να βοηθήσει. Είδα πολίτες να δραστηριοποιούνται με όποιον τρόπο μπορούσαν. Φαρμακεία να προσφέρουν υλικά. Σούπερ μάρκετ να ανοίγουν τις πόρτες τους όχι μόνο για να προσφέρουν φαγητά και νερά, αλλά και στέγη. Είδα αλυσίδες με καφέ να προσφέρουν δωρεάν ολόκληρο stock. Είδα εταιρείες ταξί να μεταφέρουν δωρεάν ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Νοσηλευτές και γιατρούς να τρέχουν σε νοσοκομεία και ιατρεία. Φιλόζωους να προσφέρουν τα σπίτια τους. Ανθρώπους να προσφέρουν δωρεάν τα διαμερίσματα τους για να μείνουν οι πληγέντες. Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να ανοίγουν τις πόρτες τους.

Είδα ανθρώπους στα ΜΜΜ σοκαρισμένους. Θλιμμένους. Με το κεφάλι κάτω. Είδα κόσμο καρφωμένο στα κινητά του να παρακολουθεί τα γεγονότα και να κλαίει.

Είδα εθελοντές και αισθάνθηκα περήφανος που είμαι άνθρωπος και μαλάκας που δεν τους έχω υποστηρίξει. Ποτέ.

Είδα όμως και άλλα… Εξού και έχω θυμό… Είδα παπάδες να βγαίνουν και να λένε καλά να πάθουμε. Είδα πολιτικούς να εκμεταλλεύονται την κατάσταση για προσωπικό όφελος. Είδα δημοσιογράφους να κανιβαλίζουν νεκρούς. Είδα οδηγούς να οδηγούν στην ΛΕΑ και να μην αφήνουν τα ελάχιστα πυροσβεστικά οχήματα να περάσουν. Είδα αναρτήσεις στα social media με θεωρίες συνωμοσίας. Είδα ανθρώπους να κουνάνε το δάχτυλο στην πρώτη ευκαιρία.

Δεν θέλω να δω αλλά. Γιατί υπάρχουν και πράγματα που δεν είδα. Δεν είδα ναό να ανοίγει για να φιλοξενήσει πιστούς. Δεν είδα ΜΚΟ να τρέχει να βοηθήσει. Δεν είδα. Αν είδατε εσείς τότε ζητώ συγγνώμη από καρδιάς. Και το παίρνω πίσω.

Αγαπημένοι μου Cinefreaks… Ψυχραιμία, κουράγιο, συλλυπητήρια σε εκείνους που θρηνούν.

Και μια συμβουλή… Όταν μπορείτε βγάλτε τον σκασμό… θα έρθει η ώρα να μιλήσετε… να μιλήσουμε… Μέχρι τότε σιωπή… Κουράγιο.

Γιατί όπως ειπώθηκε και στην ταινία του Αγγελόπουλου,
-τι είναι το αύριο;
-μια αιωνιότητα, και μια μέρα