Έχω Θυμό... με το (παράνομο) κοινό που παραπονιέται - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Έχω Θυμό… με το (παράνομο) κοινό που παραπονιέται

Έχω Θυμό... | 19-6-2018 |

Ξέρω ότι ο τίτλος από μόνος του δεν σε παραπέμπει σε κάτι συγκεκριμένο. Αλλά εδώ είμαι φίλε μου, για να σου λύσω όλες τις απορίες.

Αφορμή για το “Έχω Θυμό…” αυτής της εβδομάδας μου έδωσε το κόψιμο του τηλεοπτικού “Lucifer”, και στα καπάκια η διάσωσή του από το Netflix. Η σειρά μου αρέσει, την παρακολουθώ, και χάρηκα πολύ που κατάφερε να σωθεί. Και εδώ πρέπει να βάλω ένα τεράστιο ΑΛΛ’Α, και να συνεχίσω.

Η διαδικασία πια είναι γνωστή. Κάθε χρόνο εκατοντάδες σειρές παρουσιάζουν τα πιλοτικά τους επεισόδια. Κάποιες καταφέρνουν να προβληθούν, κάποιες άλλες πάλι, παίρνουν το δρόμο το δρομάκι και μην τις είδατε. Διότι, κακά τα ψέμματα, it’s all about the money, και όταν τα money δεν φαίνεται ότι θα έρθουν, κάθε δίκτυο, δηλαδή κάθε επιχείρηση, κάνει αυτό που νομίζει καλύτερο. Το ίδιο ισχύει και για τις ταινίες. Όσο τα ταμεία γεμίζουν, τόσο μία ταινία θα συνεχίσει την πορεία της. Τι κι αν τα Transformers δεν βλέπονταν από την δεύτερη ταινία και μετά; Τα ταμεία μίλησαν, και έτσι έχουμε χάσει το μέτρημα.

Φίλε μου θεατή όμως. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να μπεις στην θέση του παραγωγού. Αλλά σκέψου κάθε φορά που ένας παραγωγός αποφασίζει κάτι, κάτω από ποιες συνθήκες πήρε αυτή την απόφαση.

Και επανέρχομαι στο θέμα Lucifer, αλλά και στο θέμα Sense8, σαν δύο παραδείγματα σειρών που σώθηκαν, φαινομενικά, από τις αντιδράσεις του κοινού για το απρόσμενο κόψιμό τους.

Αλλά πριν οφείλω να διαχωρίσω το κοινό σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι το κοινό εκείνο που πληρώνει τις συνδρομητικές του υπηρεσίες, Netflix, Hulu, Amazon, HBO, Nova, OTE TV, αλλά πληρώνει και τα εισιτήριά του στο σινεμά. Το δεύτερο μέρος είναι εκείνο που συνεχίζει να κατεβάζει ταινίες και σειρές, αλλά και να βλέπει online σε χείριστη ποιότητα ή στην οποιαδήποτε ποιότητα μπορεί να του προσφερθεί από τον εκάστοτε ιστότοπο που φιλοξενεί παράνομα Links. Για το πρώτο μέρος δεν θα μιλήσω. Γιατί φίλε μου, σου βγάζω το καπέλο. Ξέρεις ότι οι δημιουργοί πρέπει να πληρωθούν και κάνεις το χρέος σου. Μαζί σου και μπράβο. Το δεύτερο μέρος όμως δεν πρέπει να μιλάει.

Δεν κουνάω το δάχτυλο σε κανέναν, γιατί μεγάλη μερίδα του δεύτερου μέρους, έχει καεί η γούνα του με απαίσιες σειρές, και ακόμα πιο βαρετές ταινίες. Και σου λέει με τα δίκια του, “γιατί να ξεπαραδιαστώ για να δω μία φόλα;” Σε καταλαβαίνω που το λες. Το έχω πει και εγώ.

Και επιστρέφω: Κόβεται πέρσι το Sense8. Στεναχώρια εγώ. Καημός και θρήνος. Και αρχίζω να βρίζω θεούς και δαίμονες, και το Netflix, και τη Lana Wachowski, και όποιον έβρισκα μπροστά μου. Τι να κάνεις; Είχα Θυμό… Μετά όμως άρχισα να ψάχνω λίγο παραμέσα. Και άκου τώρα τι ανακάλυψα: Ότι η παραγωγή ήθελε έναν σκασμό λεφτά. Ότι τα γυρίσματα λάμβαναν χώρα στους πραγματικούς χώρους του σεναρίου. Ότι η ακροαματικότητα της σειράς δεν ήταν ικανοποιητική. Αναρωτήθηκα λοιπόν φυσικά: Έχει γίνει ο κακός χαμός. Κόσμος έχει ξεκινήσει καμπάνιες για να σωθεί η σειρά. Αν όντως τόσος κόσμος θέλει να δει την συνέχεια, μήπως η ακροαματικότητα έπρεπε να είναι ικανοποιητική για την συνέχεια; Κάποιον λάκκο έχει η φάβα, η οποία μάλλον δεν είναι και Σαντορίνης. Μήπως μεγάλη μερίδα των fans έβλεπε την σειρά με άλλα μέσα;

Κόβεται το Lucifer πριν λίγο καιρό, με την Fox να δηλώνει ότι το δίκτυο αλλάζει ύφος και προγραμματισμό, και ότι η σειρά δεν είχε ποτέ ικανοποιητικό αριθμό στην πίτα της ακροαματικότητας. Δεν θα πάμε στο εξωτερικό. Ας μείνουμε στα δικά μας. Με όσους το συζήτησα 3 έχουν Netflix, το οποίο πρόβαλε την σειρά παράλληλα, και άλλοι 5-6 το είδαν σε συνδρομητική τηλεόραση. Οπότε φίλε μου γιατί αντιδράς με τους μαλάκες τους άσχετους που σου κόψαν την σειρά σου; Δεν ξέρω αν το ξέρεις: στα παράνομα links και torrents, δεν μπορούν να μετρήσουν ποσοστά τηλεθέασης. Αλλά πες η τηλεόραση έχει άλλα θέματα, καθώς πολλές συνδρομητικές υπηρεσίες του εξωτερικού δεν υπάρχουν εδώ, οπότε είναι δύσκολο ας πούμε να δεις “The Handmaid’s Tale” ας πούμε. Εγώ λοιπόν πώς θα το δω;

Για χάρη αυτού του άρθρου αρχίζω να περιδιαβαίνω σε ιστοσελίδες που παρέχουν online προβολές. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν τις βρήκα τυχαία. Τις ήξερα γιατί τις έχω χρησιμοποιήσει. Και βλέπω λοιπόν στα σχόλια κάτω από ένα βίντεο το εξής: “Τι θα γίνει; Πότε θα ανέβει το τελευταία επεισόδιο; Γιατί το προηγούμενο δεν είχε υπότιτλους; Κλείστε το site, είστε άχρηστοι.”

Εκεί να δεις θυμό. Βάζω το χέρι στο πληκτρολόγιο και λέω από μέσα μου, τώρα μαντάμ θα σε στολίσω σαν φράγκικο επιτάφιο. Με είχε όμως προλάβει ένας χρήστης, ο οποίος της απάντησε το εξής: “Η διεύθυνση του site σας ζητά συγνώμη για την ταλαιπωρία. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καβάτζες σαν κι εσάς, που από την μία δεν πληρώνεται για αυτό που βλέπετε, και από την άλλη βρίζετε εκείνους που δεν κάνουν γρηγορότερα παρανομίες για να μπορέσετε να δείτε Riverdale, στην ώρα σας.” Σωστός… Και λίγα της είπε… Διότι υπάρχουν λοβοτομημένοι εκεί έξω που νομίζουν ότι οι σειρές βγαίνουν μόνο σε κάποια τέτοια site. Άβυσσος…

Πάμε στα κινηματογραφικά. Μιλάω πριν από χρόνια με φίλο, σχετικά με το Gravity. Εγώ να έχω ενθουσιαστεί. Μα με τον ήχο, μα με τα εφέ, με την Sandra. Με όλα. Και ακούω ότι ούτε τα εφέ του άρεσαν, ούτε η Sandra και ο ήχος ήταν απαίσιος. Η απάντηση μου ήταν ότι ο ήχος στην αίθουσα ήταν καταπληκτικός. Και μαθαίνω ότι το είδε στον υπολογιστή του, σε online πάροχο, σε HDrip ποιότητα. Που πας μανούλα μου; Γιατί; Ο κάθε Cuaron εκεί έξω που γυρίζει ταινίες, τις γυρίζει για να τις δεις στο σινεμά. Όχι σε οθόνη 15 ιντσών, με ακουστικά από το περίπτερο. Η συζήτηση συνεχίζεται βέβαια, για καταλήξουμε στο ότι είμαι σνομπαρία, και ότι ο Cuaron είναι άχρηστος. Διότι όταν κάποιος σου δίνει κάτι τζάμπα, και δεν σου αρέσει κιόλας, φταίει αυτός που στο έδωσε, και όχι εσύ… Άβυσσος ξανά μανά…

Τι δουλειά κάνεις φίλε μου; Ας πούμε πως είσαι υδραυλικός. Πώς θα σου φαινόταν, να πας σε ένα σπίτι, να φτιάξεις τα λούκια, να μην σε πληρώσουν, και μετά να κάνουν και παράπονα ότι το λούκι, δεν είναι καν λουκ; Αχαριστία…

Για αυτό σου λέω…

Πριν λοιπόν κάνεις τα παράπονά σου φίλε μου τζαμπατζή, ξέρεις πολύ καλά ποιος είσαι, σχετικά με το ότι η αγαπημένη σου online παράνομη πλατφόρμα, δεν έχει ανεβάσει ακόμα τους Avengers σε BluRay (άκουσον άκουσον), δύο πράγματα μπορείς να κάνεις: Ή να περιμένεις νωχελικά, και να βγάλεις τον σκασμό, ή να σηκωθείς να πας σινεμά να το δεις, ή να πληρώσεις την συνδρομή σου.

Α’ στο καλό σας… Με συγχύσατε καλοκαιριάτικα…