ReCinema: a Neverending Open Air Festival - Ο νέος κινηματογραφικός θεσμός της Αθήνας - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

ReCinema: a Neverending Open Air Festival – Ο νέος κινηματογραφικός θεσμός της Αθήνας

Ειδήσεις | 9-5-2018 |

Το καλοκαίρι πλησιάζει και η Αθήνα θα γεμίσει με προβολές ταινιών όπως κάθε χρόνο. Και όπως κάθε χρόνο νέες προσπάθειες θα ξεπηδούν σε κάθε γωνία της πόλης για να γεμίσουν τον πρόγραμμα των σινεφίλ. Φέτος, μια τέτοια θα είναι ο χώρος «Re-Cinema», που θα λειτουργεί από τον Μάη ως τον Οκτώβρη και που φιλοδοξεί να γίνει ένας θεσμός στην κινηματογραφική πόλη της Αθήνας.

Το δελτίο Τύπου της εν λόγω προσπάθειας:

«Η όλη ιδέα ότι μια ταινία βλέπεται μονάχα μια φορά βασίζεται στη παραδοσιακή αντίληψή μας για τις ταινίες ως εφήμερη διασκέδαση και όχι ως οπτικά έργα τέχνης».

Stanley Kubrick

Αυτό ακριβώς προσπαθούμε. Να ξαναβλέπουμε ταινίες. Δίχως τάσεις νοσταλγίας μα περισσότερο ως μια αναγκαία συνέχεια. Ταινίες σύγχρονες, αληθινές, ταινίες όμορφες. «Ταινίες πολιτικές γιατί απλά είναι ωραίες» όπως έλεγε ο Wim Wenders. Rewind σε ό,τι μας άρεσε τα τελευταία χρόνια προσεγγίζοντας το και πάλι σήμερα σαν να είναι η πρώτη φορά. Και ίσως έτσι να είναι.

Ταινίες που αγαπήσαμε ή και που αμελήσαμε. Ταινίες που ποτέ τους δεν προβλήθηκαν στην πόλη ή γρήγορα τυλίχτηκαν στις μπομπίνες τους. Άγνωστα (ή και μη) ντοκιμαντέρ που οργώνουν το μυαλό και την ψυχή μας. Ταινίες αμερικάνικες, ευρωπαϊκές, ταινίες δημιουργών. Ταινίες που έχουν μάλλον ένα κοινό: την δύναμη να επικοινωνούν πραγματικά μαζί μας… αυτό είναι το «ReCinema: a Neverending Open Air Festival». Ένα rewind στο σινεμά (και όχι μόνο) των ημερών μας.

Γιατί Neverending…

Από τα μέσα Μάη και σταθερά κάθε Δευτέρα και Πέμπτη θα προβάλλεται σε υψηλή ποιότητα και θα προλογίζεται μια (;) ταινία που επιλέγει με προσοχή η ομάδα Bande Apart. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ικανοποιούμαστε έτσι απλά. Το «ReCinema» αποσκοπεί να έχει το στοιχείο μιας απείθαρχης συνέχειας. Να αποτελεί ένα καθημερινό χώρο όπου το σινεμά και η τέχνη γενικότερα προβάλλεται και συζητιέται. Ένα πλήρες φεστιβάλ τακτικό μα και άτακτο ταυτόχρονα:
εμβόλιμες ειδικές προβολές, θεματικά αφιερώματα, διοργανώσεις ταινιών μικρού μήκους, φεστιβάλ ντοκιμαντέρ σε πρώτη προβολή στην πόλη, φωτογραφικές εκθέσεις και παρουσιάσεις άλλων μορφών τέχνης και ιδιαίτερα καλλιτεχνικά project.

Από το Μάη ως τον Οκτώβρη επιδιώκουμε να καλύψουμε σε ένα χώρο στο κέντρο της πρωτεύουσας κάθε ευκαιρία να έρθει σε επαφή η γειτονιά (και όχι μόνο) με την σύγχρονη τέχνη. Το «ReCinema» είναι ένα «ατελείωτο» λοιπόν καλλιτεχνικό φεστιβάλ που έχει ως βάση τον κινηματογράφο αλλά περιδιαβαίνει ελεύθερα πριν επιστρέψει και πάλι σε αυτόν. Ένα «ατελείωτο» φεστιβάλ γιατί η τέχνη δεν μπορεί να δεχτεί καμιά οριοθέτηση και καμία υποβάθμιση.

Γιατί Open Air…

Διότι είναι καλοκαίρι. Διότι είναι το κέντρο της πόλης. Διότι είναι μια ιστορική γειτονιά. Διότι σε μια μεγάλη ταράτσα δημιουργημένη εξαρχής με πραγματικό μεράκι και κατάλληλα διαμορφωμένη (με καφέ μπαρ και… 5 τετραγωνικά οθόνη προβολής) το σινεμά μετατρέπεται και πάλι σε απόλαυση.
Παρέα με γνωστούς και άγνωστους φίλους, παρέα με τον ουρανό και την ενέργεια της γειτονιάς, το σινεμά παύει να αποτελεί μια μοναχική «σκοτεινή» υπόθεση μπροστά σε PC, streaming και τηλεοράσεις αλλά μια κοινωνική δραστηριότητα και μια ολοκληρωμένη ευχαρίστηση. Από τον Μάη ως τον Οκτώβρη επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε μια συνήθεια ανεξάρτητου θερινού σινεμά, μια συνήθεια όμορφη.

Δεν κάνουμε ίσως κάτι πρωτότυπο αλλά σίγουρα προσδοκούμε να δημιουργήσουμε κάτι το αυθεντικό. Ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα που θα καλύπτει την ανάγκη για τέχνη φθηνή αλλά δίχως φθήνια. Τέχνη μακριά από τις κλινικές γκαλερί και τις εμπορικές κινηματογραφικές αίθουσες. Τέχνη που να αποτελεί πηγή έμπνευσης. Όπου ο κινηματογράφος θα είναι και πάλι προσιτός. Τέχνη από εμάς, για εμάς. Τέχνη σημείο συνάντησης ανθρώπων και δημιουργίας.

Προβάλλουμε ταινίες. Παρουσιάζουμε την τέχνη τους.

Δευτέρα και Πέμπτη στις 21.00
Μάιος – Οκτώβριος 2018

Στην ταράτσα του «Αυτοδιαχειριζόμενου χώρου 2510»
Θεμιστοκλέους 52, Εξάρχεια

*Αναζητήστε το αναλυτικό πρόγραμμα, τις έκτακτες προβολές και τις παράλληλες εκδηλώσεις μας στις αφίσες στους δρόμους καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook:

ReCinema
**Στο χώρο λειτουργεί καφέ-μπαρ με φθηνές τιμές | Ως στήριξη για τα λειτουργικά έξοδα του χώρου υπάρχει μια ελάχιστη συνεισφορά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα | Κάποιες εκδηλώσεις γίνονται δωρεάν

Το «ReCinema: A Neverending Open Air Festival» το οργανώνει και το διαχειρίζεται η ομάδα Bande Apart & ο Αυτοδιαχειρζόμενος Χώρος 2510
Στηρίξτε μας! Στηρίξτε τα εγχειρήματα!

Επικοινωνία: bande.apart.gr@gmail.com