Έχω Θυμό... με την 2η σεζόν του "13 Reasons Why" - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Έχω Θυμό… με την 2η σεζόν του “13 Reasons Why”

Έχω Θυμό... | 21-5-2018 |

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν περάσει 8 ώρες από την στιγμή που είδα το φινάλε της δεύτερης σεζόν του “13 Reasons Why”. Και έχει σημασία, γιατί κατάφερα να αντισταθώ, και να μην γράψω αμέσως τι μου ήρθε στο μυαλό. Γιατί για μία σειρά σαν αυτή, πρέπει να αφήσεις τα πράγματα να γεννηθούν μέσα σου. Να “κάτσουν”. Για να καταλάβεις τι έχεις δει, αν άξιζε να το δεις, και κυρίως να σου φύγουν τα νεύρα.

Και θα με ρωτήσεις: Κωνσταντίνε γιατί έχεις θυμό; Και θα σου απαντήσω: Δεν ξέρω. Αλλά τον έχω. Εδώ και πολλά επεισόδια. Εδώ και αρκετές ώρες μετά. Τον έχω ακόμα.

Καθιερωμένο Spoiler Alert. Αν δεν έχεις δει τον δεύτερο κύκλο, κάντο και έλα μετά να τα πούμε, καθώς είναι δύσκολο να μιλήσεις, χωρίς να αποκαλύψεις.

Πάμε στα τεχνικά του πράγματος για να τελειώνουμε. Η δεύτερη σεζόν της σειράς που κατάφερε πέρσι να διχάσει το κοινό, επέστρεψε, χωρίς να αλλάξει τίποτα. Ούτε αφηγηματική τεχνική, ούτε ταχύτητα, ούτε ύφος, ούτε τίποτα. Άλλωστε, το Netflix, είχε μία επιτυχημένη συνταγή στα χέρια του, οπότε γιατί να αλλάξεις κάτι αν λειτουργεί; Προσωπικά μου φάνηκε ότι έπρεπε να αλλάξει. Τα προβλήματα που είχα στην πρώτη σεζόν, συνέχισα να τα έχω και τώρα. Τα επεισόδια θα έπρεπε να είναι μικρότερα. Η μία ώρα, τους ανάγκασε να “τραβήξουν” πράγματα, αλλά ούτε καν ουσιαστικά. Ο Clay, ο πρωταγωνιστής της σειράς, συνεχίζει να μην έχει ενδιαφέρον, καθώς λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος, και μόνο.

Πέρσι είχαμε 13 κασέτες, δημιούργημα της Hannah, στις οποίες περιέγραφε τους ανθρώπους και τους λόγους που την οδήγησαν στην αυτοκτονία. Φέτος, δεν έχεις Hannah, και δεν έχεις κασέτες. Οι γονείς της έχουν κάνει μήνυση στο σχολείο με την δικαιολογία ότι δεν προστάτευσαν την κόρη τους, η οποία ήταν θύμα ενδοσχολικής βίας. Η δίκη ξεκινά, και κάνουν την εμφάνισή τους φωτογραφίες polaroid, που προκαλούν και εστιάζουν σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Ότι ίσως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Ίσως η Hannah τελικά να μην ήταν και τόσο θύμα. Η Hannah είναι παρούσα σε όλη πορεία. Πώς με ρωτάς; Σαν την σκέψη του Clay. Εμμονικός πια με το να της ρίξει δίκιο, ακούει την σκέψη του και την συλλογιστική του πορεία, με την φωνή της. Cheap shot, κατ’ εμέ, και ίσως μια προσπάθεια να σε κάνουν να μην την ξεχάσεις.

Πάμε στο βαρύ πυροβολικό. Να σου τονίσω εδώ: Συνεχίζω να έχω θυμό… Συνεχίζω όμως να μην ξέρω το γιατί.

Η πρώτη σεζόν με είχε κουράσει. Άκου αγορίνα μου τις κασετούλες επιτέλους. Ο Bryce θα λάβει την τιμωρία που του αρμόζει; Παραδέχτηκε τον βιασμό της Hannah, και κανείς δεν έκανε τίποτα. Γιατί είναι ο αθληταράς του σχολείου. Το πλουσιόπαιδο που νομίζει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, και μην έρθει ποτέ προ των ευθυνών του. Θυμός για δύο πράγματα: Αφενός γιατί αυτό είναι ένα φοβερό κλισέ, αφετέρου γιατί συνεχίζει να υπάρχει.

Καθώς λοιπόν η δεύτερη σεζόν είναι σε εξέλιξη, η δίκη προχωράει, οι φίλοι της Hannah, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, και η μητέρα της (σε μία εξαιρετικά μετρημένη ερμηνεία της Kate Walsh) να έχει χάσει την Γη κάτω από τα πόδια της, μέχρι το 11ο επεισόδιο συμβαίνουν κάποια παράδοξα, που σε κάνουν να θέσεις μία πολύ συγκεκριμένη ερώτηση στην εαυτό σου: Να συνεχίσω να βλέπω;

Τα επεισόδια προχωρούν, η δίκη είναι σε εξέλιξη, η polaroid πηγαινοέρχονται, και ξαφνικά εσύ βλέπεις μία άλλη Hannah, και μία εντελώς διαφορετική εκδοχή της πρώτης σεζόν. Η Hannah παρουσιάζεται σαν μία εξ’ όλης, που τελικά την ήθελαν όλοι. Και ο Clay, και ο Bryce, και ο Zack και ο Justin, και οι πάντες. Αλλά την ήθελαν, ήταν ερωτευμένοι μαζί της, και την συμπαθούσαν και σαν άνθρωπο. Έτσι για 11 ολόκληρα επεισόδια, έχεις μία Hannah να δαιμονοποιείται στα μάτια μου. Σκέφτομαι: Είναι δυνατόν να το κάνουν αυτό σεναριάκα; Είναι δυνατόν να κατηγορείται η αυτόχειρας ότι ήταν μία τσούλα και μισή; Ένα το κρατούμενο. Θα επιστρέψουμε.

Αρχίζουμε να βλέπουμε μία άλλη οπτική του Bryce. Είναι στο γήπεδο, τον λένε βιαστή μπροστά στη μούρη του, αλλά επειδή φέρνει λεφτάκια στα σχολείο κανείς δεν λέει κουβέντα. Πάρε και σκηνή με τους γονείς του, πάρε και διάλογο με την μάνα του, που την κατηγορεί για κακή ανατροφή, και να και μία καλή δικαιολογία για τις πράξεις του. Σκέφτομαι: Είναι δυνατόν να το κάνουν αυτό σεναριακά; Είναι δυνατόν να δικαιολογούν τον βιαστή; Δύο τα κρατούμενα. Θα επιστρέψουμε.

Χωρίς πολλές φανφάρες, βλέπουμε σιγά σιγά την εξέλιξη του Tyler, ο οποίος ήταν αυτός που τραβούσε φωτογραφίες την Hannah, στον πρώτο κύκλο. Αποδέκτης και αυτός ενδοσχολικής βίας, κυρίως σε λεκτικό επίπεδο, αρχίζει να κατακλύζεται από μία επιθυμία να μπει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Και να σου και μία αγάπη για τα όπλα, και καταλαβαίνεις από το 4ο επεισόδιο, αν παρακολουθείς και λίγο ειδήσεις, ότι έχεις μπροστά σου μία προοικονομία που θα οδηγήσει σε ένα σχολικό mass shooting. Σκέφτομαι: Είναι δυνατόν να το κάνουν αυτό σεναριακά; Είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν τόσο επιφανειακά αυτό το θέμα, χωρίς καν να έχουν χτιστεί βάσεις για αυτό; Τρία τα κρατούμενα. Θα επιστρέψουμε.

Στο 11ο επεισόδιο η σειρά προσπάθησε να κάνει plot twist. Αλλά δεν της πέτυχε. Πήγε να γυρίσει τα πάντα τούμπα, και σαν να αποδυνάμωσε ό,τι έχει χτίσει από την αρχή της σεζόν. Η κοπέλα του Bryce μαθαίνει για τις πρακτικές του, αποκαλύψεις βγαίνουν στη φόρα σχετικά με την δράση της ομάδας baseball του ονομαζόμενου, εντελώς ειρωνικά τελικά, Liberty High, η Hannah δεν είναι το πορνίδιο που σου παρουσιάζουν από την αρχή, αλλά έχεις νεύρα, οπότε το twist δεν σου κάνει καμία εντύπωση.

Και περνάς στο 12ο επεισόδιο, και λες, ας πάει στο καλό του, άλλα δύο είναι θα τα δω. Και ανακαλύπτεις γιατί έχεις νεύρα.

Η δίκη φτάνει στο τέλος της. Το σχολείο φαίνεται να μην έχει ευθύνη, και η μάνα της Hannah δεν μπορεί να αντέξει το γεγονός ότι είναι μόνο εκείνη και ο άνδρας της υπεύθυνοι. Μέσα στο κρανίο σου μία φωνή ουρλιάζει, “ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ”. Κι όμως μπορεί. Γιατί ο νόμος είναι νόμος, και δεν έχει μόνο παραθυράκια, αλλά και κάτι μπαλκονόπορτες ΝΑ με το συμπάθειο. Πάμε στα κρατούμενα:

Κρατούμενο Πρώτο: Η Hannah παραμένει νεκρή. Παραμένει ατιμασμένη από έναν κύκλο “φίλων” που κανείς δεν την είδε πραγματικά ενώ όλοι την κοίταζαν. Παραμένει προδομένη από ένα σύστημα που της έμαθε ότι πρέπει να κάνει ορισμένα πράγματα για να είναι ενταγμένη. Δεν ήταν όμως έτσι. Αλλά η κοινωνία, το σχολείο και η οικογένειά της δεν της άφησαν περιθώρια. Δεν ήταν λοιπόν μία τσούλα. Ήταν μία κοπέλα που προσπαθεί να βρει τα πατήματά της. Παραπάτησε όμως. Και δεν την κράτησε κανείς.

Κρατούμενο Δεύτερο: Ο Bryce χαρούμενος για την νίκη του σχολείου, συλλαμβάνεται για τον βιασμό της Jess. Άλλο ένα από τα θύματά του. Το γεγονός ότι καμία δεν τον είχε κατηγορήσει για βιασμό, κάνει τον δικαστή να του ρίξει τρεις μήνες με αναστολή. Δεν τρέχει και τίποτα λοιπόν. Έκανε ό,τι έκανε, και κύριος γύρισε σπίτι του με την οικογένειά του. Θα αλλάξει και σχολείο, γιατί είναι και μούρης. Κανείς δεν πρόκειται να του κάνει τίποτα. Δυστυχώς όμως, και αυτό συμβαίνει.

Απαιτούμενη παρένθεση: O Clay, μετά τις αθωωτικές αποφάσεις, αποφασίζει να πάρει τα πράγματα στα χέρια του, και να δικαιώσει την Hannah, δολοφονώντας τον Bryce. Έπιασα τον εαυτό του να σκέφτεται “Και καλά θα του κάνει”. Και τρόμαξα γιατί το ένιωθα. Ξύπνησε μέσα μου η ανάγκη να τον δω νεκρό.

Κρατούμενο Τρίτο: Ο Tyler καταλαβαίνει ότι προχωράει σε άσχημα μονοπάτια, και αποφασίζει να φύγει μακριά για ένα διάστημα, να ηρεμήσει, και να αφήσει τις κακές σκέψεις. Και τα καταφέρνει. Επιστρέφει, για να γίνει δέκτης σωματικής βίας, από τους παληκαράδες του Liberty. Αποφασίζει πώς enough is enough, αρπάζει το όπλο του και κατευθύνεται προς το ανοιξιάτικο χορό του σχολείου. Σε μία σκηνή όπου μετά τον αποχαιρετισμό στην Hannah, όλοι φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την ζωή τους. Όταν φτάνει έξω από το σχολείο ο Clay καταφέρνει να του αλλάξει μυαλά, και όχι εύκολα, αλλά και να τον φυγαδεύσει με την βοήθεια των φίλων του, μακριά από την αστυνομία.

Και η σεζόν τελειώνει. Και έχω νεύρα. Πολλά νεύρα. Βασικά είμαι εξοργισμένος. Γιατί δεν κατάλαβα από την αρχή αυτό που ήθελε να μου δώσει η σειρά. Μου γύρισε έναν καθρέφτη μέσα στη μούρη και μου είπε “Κοίτα ρε… Κοίτα που έχεις καταντήσει. Να μην ακούς αυτούς που έχουν πρόβλημα. Να μην σε νοιάζει. Κουτσομπόλεψε. Έχει περισσότερο ζουμί, από το να ενδιαφερθείς. Γίνε και εσύ Bryce. Μπορείς. Αρκεί να έχεις λεφτά. Υπάρχουν τρόποι να αλλάξεις τα πράγματα. Γιατί δεν το κάνεις; Γιατί δεν μιλάς; Μίλα ρε. Μίλα. Βρες κάποιον και πες τα. Φώναξε να σε ακούσουν.” Και με έκανε να μετανιώσω, για όλες εκείνες τις φορές που είδα κάποιον στο σχολείο μου να γίνεται θύμα και δεν μίλησα. Θύμωσα με εκείνους που είδαν εμένα να γίνομαι δέκτης ενδοσχολικής βίας, και δεν είπαν τίποτα.

Και σκέφτηκα και όλους αυτούς τους Tylers, που ίσως να τους αρκούσε μία κουβέντα για να μην αιματοκυλήσουν τόσο κόσμο σε τόσα σχολεία.

Με εκνεύρισες 13 Reason Why, γιατί κοίταξα τον καθρέφτη, και δεν μου άρεσε καθόλου αυτό που είδα.

Αλλά ό,τι και να πω, η τελευταία ατάκα που ακούγεται, τα λέει όλα:

-This is Fucked Up, right?

-Yeah…

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα για: ,