Έχω Θυμό... με sequels, reboots, και remakes - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Έχω Θυμό… με sequels, reboots, και remakes

Έχω Θυμό... | 31-5-2018 |

Είναι 29/05/2018, 12:00 το μεσημέρι, και είμαι στο γραφείο μου. Προσπαθώ να σκεφτώ κάτι να γράψω για την στήλη “Έχω Θυμό…” και δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα. Μα τίποτα όμως! Και λέω μέσα μου “Κωνσταντίνε, δεν έχεις με κάτι να εκνευριστείς; Δεν έχει συμβεί κάτι να σε εκνευρίσει;”

Από την μία στεναχωρήθηκα γιατί λέω πώς θα συμπληρώσω την στήλη. Από την άλλη χάρηκα, γιατί λέω “ωρίμασες. είσαι ήρεμος και κουλ.” Και συνεχίζω το σερφάρισμά μου. Πέφτω σε ένα άρθρο που εξηγεί το timeline των X-Men. Αυτό ήταν. Οι μέρες της ηρεμίας μου ήταν τελειωμένες. Γιατί βλέποντας αυτό το άρθρο, το θολωμένο μου μυαλό (πω, πω, πω, πω, πω, πω, πω, πω) αρχίζει να θυμάται. Sequels, remakes και reboots. Λυπάμαι που σας το λέω, αλλά μιλάμε για νεύρα πολλά. Και μέσα σε όλα, μέσα στην εβδομάδα η Emilia Clarke, “άδειασε” με τον καλύτερο τρόπο το “Terminator Genisys”, και καλά του έκανε εδώ που τα λέμε. Και σκέφτηκα: Εδώ δεν το υποστήριξε η ίδια, που έπαιζε κιόλας; Θα το υποστηρίξω εγώ; Αμ δε!”

Πάνω στις δαιδαλώδεις σκέψεις, ανάμεσα σε καφέ και τσιγάρα, σκέφτηκα πρώτα όλα εκείνα τα sequels, τα remakes και τα reboots, που όντως μου άρεσαν. Το Terminator, ας πούμε. To Alien, Saw 2, Νονός 2, Το Τελευταίο Σπίτι στα Αριστερά. Το Quarantine. Ολόκληρο το MCU. Ευτυχώς πολλά ακόμα. Αλλά τι να το κάνεις; Η πληγή της συνέχειας και της επανέναρξης είναι παλιά και διαμπερής.

Δεν θα παραπονεθώ για τον Harry Potter. Ήταν βιβλία, και η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη. Ήξερες ότι πρέπει να περιμένεις 7 ταινίες. (8 αν υπολογίσεις τα δύο μέρη του τελευταίου κεφαλαίου). Δεν θα παραπονεθώ για τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”. Επίσης το ήξερα. Για το “Hobbit” όμως τον χαμό μου θα τον κάνω. Χρειαζόταν τρεις ταινίες; Ερωτώ και περιμένω απάντηση, κυρίως από τους δημιουργούς. Και καλά 3 ταινίες. Μα τρίωρη η καθεμία; Όχι γλυκούλη μου. Δεν γίνεται. Θα μου πεις, έγινε. Ναι, αλλά βλεπόταν;

Ξάφνου θυμήθηκα κάτι άλλο που το είδα και με πλήγωσε. Θυμάσαι το “Psycho”; Ωραία μέχρι εδώ. Θυμάσαι μήπως το remake 1998, με τους Vince Vaughn και Anne Heche; Αν ναι, σε λυπάμαι. Αν όχι, μπράβο σου. Αν το είχες ξεχάσει και στο θύμισα εγώ, σου ζητώ ταπεινά συγνώμη. Όταν το είχα δει, είχα απορήσει: Σε ποιον αυτό φάνταζε σαν καλή ιδέα; Γιατί δεν ήταν ένα απλό remake, ή ένα re-imagining. Ήταν μια αντιγραφή frame-by-frame, θέλοντας να πετύχει το ύφος του αριστουργήματος του Hitchcock. Τι κατάφερε; Να μας κάνει να βλαστημήσουμε την ώρα και την στιγμή που είπαμε ότι θα το δούμε.

Εκείνη η καημένη η Carrie; Όσο και να μου άρεσε το remake με την Julian Moore, και πάλι δεν το χρειαζόμουν. Το έχω διαβάσει. Το έχω δει. Και στην πρώτη ταινία και στην δεύτερη. Το remake με την Moretz στον ομώνυμο ρόλο ήταν η τρίτη φορά που το είδα. Enough μανούλα μου.

8 ταινίες Saw, 6 Resident Evil, Transformers που ούτε θέλω να ξέρω πόσες έχουν γίνει. Γιατί οι παραγωγοί βλέπουν μόνο λεφτά. Έβγαλε 800 μύρια; Θα κάνουμε κι άλλη. Τις κριτικές τις διάβασες καλές μου παραγωγέ; Από την άλλη βέβαια θα μου πει και ο παραγωγός, αφού τις βλέπουνε, να μην τις βγάλω; Τι να σου πω και εγώ. Ένα δίκιο το ‘χεις.

Πριν λίγα χρόνια η μόδα των reboots έφτασε σε σημείο να απορείς, με το τι γίνεται στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Βγήκε, για παράδειγμα, το Ben Hour. Προσωπικά δεν το είδα. Βασικά δεν ξέρω και κανέναν να το είδε. Αλλά η μόνη μου απορία ήταν Γιατί; Πριν από αυτό, είχε βγει η “Ολική Επαναφορά”, με τον Colin Farrel, την Jessica Biel και την Kate Bekinsale. Το είδα. Μου άρεσε κιόλας. Αλλά και πάλι είχα σκεφτεί γιατί; Όπως ας πούμε το reboot του RoboCop. Και αυτό το είδα. Και ευχάριστα πέρασε η ώρα μου. Αν με ρωτήσεις βέβαια τι έγινε στην ταινία, ούτε που θυμάμαι να σου πω. Και γιατί να θυμηθώ; Εδώ το έχουν ξεχάσει και αυτοί που το γύρισαν. Έχεις τα μέσα. Ρίχνεις τα λεφτά. Βρίσκεις και cast με ονόματα. Πόσο δύσκολο είναι να βρεις ένα καλό σενάριο;

Η (πικρή) αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας κορεσμός, και κάθε σεζόν γίνεται φτωχότερο το καλάθι της κινηματογραφικής νοικοκυράς. Αλλά πόσο ψάχνουν οι παραγωγοί; Καταλαβαίνω ότι όταν χρησιμοποιείς μία γνωστή ιστορία, που τον έχει κάνει τον χαμό της, και μπορεί να έχει και ακολούθους, τότε έχεις εξασφαλίσει ήδη ένα κοινό. Αλλά και πάλι: Την διαφήμισή σου θα την κάνεις. Τα λεφτά σου θα τα ρίξεις και εκεί.

Όσο στοίχημα θέλετε: Εκεί έξω υπάρχουν εξαιρετικές πένες. Εξαιρετικοί σεναριογράφοι, που παρακαλάνε για μία ευκαιρία. To ίδιο πράγμα θα κάνεις φίλε μου παραγωγέ. Ε δεν είναι κρίμα να γυρίζει όλο τα ίδια και τα ίδια, και να σε σιχτιρίζει κιόλας το κοινό; Αμαρτία…