Lemony Snicket's: A Series of Unfortunate Events - Γιατί "κολλήσαμε" με την σειρά του Netflix - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Lemony Snicket’s: A Series of Unfortunate Events – Γιατί “κολλήσαμε” με την σειρά του Netflix

TV | 17-4-2018 |

Υπάρχει μία στιγμή που κάθε τηλεοπτικός fan θα ζήσει. Η στιγμή που θα πει στον εαυτό του “Τι να δω τώρα;”. Οι σειρές που βλέπεις και παρακολουθείς είναι σε εξέλιξη, έχεις δει τα επεισόδια, κάποιες άλλες ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους για την σεζόν, και εκεί που ξεκίνησες τον Οκτώβρη να βλέπεις 40 σειρές, σου έμειναν 2, και η απελπισία σου χτυπάει την πόρτα.

Σε μία τέτοια στιγμή βρέθηκα λίγο πριν το Πάσχα. Βρε τι να δούμε, βρε τι να δούμε, το “How to get away with Murder” τελείωσε, το “The Americans” αργούσε ακόμα, το “Lucifer” έχει επεισόδιο όποτε το θυμάται, οπότε, στην αναζήτηση πάλι. Browse λοιπόν στο menu του Netflix. Και για ακόμα μία φορά πέφτω πάνω στο “A Series of Unfortunate Events”, το οποίο το 2017 που ξεκίνησε, όχι μόνο δεν με έπειθε να το δω, αλλά από τα πρώτα trailer η αίσθηση ήταν ότι θα δω μία αντιγραφή της ταινίας του 2004, με έναν εξαιρετικό Jim Carrey, με μία ακόμα πιο εξαιρετική Meryl Streep, με μία καταπληκτική σκηνοθεσία από τον Brad Silberling, και με μία φωτογραφία χωρίς αντίπαλο από τον πάντα μοναδικό Emmanuel Lubezki. Βλέπω λοιπόν ότι έχω και την δυνατότητα να “κατεβάσω” τα επεισόδια από την πλατφόρμα για να τα δω και off-line, και έτσι κατέβασα τα 4 πρώτα, διότι θα φεύγαμε και εκτός Αθηνών για τις γιορτές, και που να τρέχεις τώρα να βρίσκεις internet.

Γρήγορο recap: Τα αδέρφια Baudelaire έχουν το καθένα μία εξαιρετική δυνατότητα. Η Violet μπορεί να δημιουργήσει μηχανές, αν συγκεντρωθεί. Ο Klaus έχει φωτογραφική μνήμη και θυμάται ό,τι και αν διαβάσει. Και το βρέφος Sunny, έχει δόντια με τα οποία μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Επίσης μιλάει, με βρεφική διάλεκτο, και τα αδέρφια της την καταλαβαίνουν. Όταν θα πιάσει φωτιά το σπίτι τους, θα μείνουν ορφανά, και θα αποκτήσουν μία τεράστια περιουσία, την οποία όμως θα πάρουν στα χέρια τους όταν ενηλικιωθεί η Violet. Δεν μπορούν όμως να μείνουν μόνα τους. Έτσι, θα πρέπει να φιλοξενηθούν στον πιο κοντινό τους συγγενή, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλος από τον Κόμη Olaf, έναν μικροαπατεώνα και αποτυχημένο ηθοποιό, ο οποίος ψάχνει τρόπο να καρπωθεί την περιουσία τους. Έτσι θα ξεκινήσει μία σειρά από ατυχή γεγονότα, με τα αδέρφια να αλλάζουν συνεχώς κηδεμόνες.

Γνωστό από την ταινία. Τι γίνεται όμως με την σειρά; (προσοχή, ακολουθούν spoilers, οπότε you know what to do)

Η υπόθεση της ταινίας εξαντλείτε στα 4 πρώτα επεισόδια. Να σας θυμίσω. Στην αρχή τα αδέρφια μένουν με τον Olaf. Μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να παντρευτεί την ανήλικη Violet, κηδεμόνας των παιδιών ορίζεται ο Montgomery Montgomery, θείος και ερπετολόγος, ο οποίος βρίσκεται νεκρός, από δάγκωμα φιδιού. Φαινομενικά. Επόμενος κηδεμόνας, ορίζεται η θεία τους Josephine, η οποία ζει σε ένα απομονωμένο χωριό, και φοβάται τα πάντα. Θα βρει και εκείνη φρικτό θάνατο, εξαιτίας και πάλι του Olaf, και η ταινία τελειώνει εκεί, με την ελπίδα των sequel που δεν ήρθαν ποτέ.

Τα γεγονότα της ταινίας αφορούν τα 6 πρώτα επεισόδια της 1ης σεζόν. Με περισσότερη λεπτομέρεια και περισσότερα στοιχεία. Σαν κάποιος, ο οποίος δεν είχε την ευκαιρία να διαβάσει στο παρελθόν τα 13 βιβλία της σειράς, τα οποία εκδόθηκαν από το 1999 ως το 2006, πέρα από την ταινία δεν είχα ιδέα τι ακολουθεί. Βλέποντας τα 6 πρώτα επεισόδια, δεν ήξερα αν θα με κρατήσει, και αναπόφευκτα η σύγκριση με την ταινία συμβαίνει.

Πέρα από την θεματική, βλέπεις πολλά πράγματα ίδια. Παρόμοια φωτογραφία, σκηνικά και κοστούμια που νομίζεις ότι έχεις ξαναδεί, και δυστυχώς στην αρχή δεν ξέρεις αν πρέπει να συνεχίσεις. Μεγαλύτερη ομοιότητα εκείνη της  Malina Weissman, η οποία ενσαρκώνει την Violet, και μοιάζει εκπληκτικά με την Emily Browning, που κατείχε τον ίδιο ρόλο στην ταινία.

Ευτυχώς όμως οι ομοιότητες τελειώνουν εκεί.

Στον ρόλο του Κόμη, ο Neil Patrick Harris, ο οποίος φαντάζει ιδανική επιλογή, και κατέχει επίσης και τον ρόλο του executive producer. Και μπορεί να την συμμετοχή του στο “Gone Girl” να προσπάθησε να αποτινάξει από πάνω του το στίγμα του “How I Met Your Mother”, χωρίς επιτυχία, εδώ φαίνεται να περπατάει σε γνωστά μονοπάτια, προκαλώντας μία διφορούμενη αίσθηση: Από την μία δεν συγκλονίζεσαι με την ερμηνεία του. Από την άλλη σκέφτεσαι ότι δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερα από κάποιον. (Ίσως μόνο από τον Jim Carrey, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση). Ο Harris ναι μεν είναι το όνομα-κράχτης της σειράς, αλλά δεν παίζει μόνος του. Όλο το cast φαίνεται να είναι στις κατάλληλες θέσεις. Έναν από τους σημαντικότερους ρόλους παίζει ο Patrick Warburton, ο οποίος ενσαρκώνει τον ίδιο τον Lemony Snicket (Θυμηθείτε ότι στην ταινία ήταν ο Jude Law), o οποίος και εδώ κατέχει τον ρόλο του αφηγητή, αλλά σπάζοντας τον 4ο τοίχο όλο και πιο συχνά, προκαλώντας τους θεατές να σταματήσουν να βλέπουν, γιατί τίποτε ευχάριστο δεν πρόκειται να συμβεί.

Η σειρά καταφέρνει να μας δώσει περισσότερα στοιχεία για την όλη ιστορία, όπως ποιοι πραγματικά ήταν οι γονείς των παιδιών, ποιοι είναι όλοι αυτοί οι κηδεμόνες, πώς συνδέονται με την οικογένεια, και κυρίως, γιατί ο Olaf πιστεύει ότι η περιουσία του ανήκει.

Η πρώτη σεζόν ολοκληρώνεται σε 8 επεισόδια, με τα 2 τελευταία να τοποθετούν τα αδέρφια Baudelaire, σε ένα ξυλουργείο, όπου και αναγκάζονται να δουλέψουν, μέχρι να βρουν λύση στο τι θα κάνουν παρακάτω, και με τους θεατές να ξέρουν πλέον ότι πρέπει να συνεχίσουν προς την δεύτερη σεζόν.

Η συνέχεια αποτελείται από 10 επεισόδια, και πάλι με την λογική ότι κάθε θέμα ολοκληρώνεται σε δύο επεισόδια. Στην αρχή θα βρεθούν σε ένα οικοτροφείο. Στην συνέχεια θα βρεθούν υπό την προστασία ενός πάμπλουτου ζευγαριού, στο ρετιρέ μίας πολυκατοικίας 80 ορόφων, χωρίς ασανσέρ. Στην συνέχεια θα υιοθετηθούν από ένα ολόκληρο χωριό, που φοβάται τις μηχανές, για να περάσουν σε ένα νοσοκομείο, και τέλος σε ένα τσίρκο όπου κινδυνεύουν να γίνουν τροφή σε πεινασμένα λιοντάρια.

Η δεύτερη σεζόν είναι μεγαλύτερη, καλύτερη, πιο οργανωμένη, πιο ελεύθερη, διατηρώντας το ύφος και την αισθητική της πρώτης, αλλά, σαν άλλος Harry Potter, ελάχιστα πιο ενήλικη. Σε κάποια σημεία, ειδικά εκεί στο νοσοκομείο, ίσως και λίγο πιο τρομακτική. Πλέον έχεις να κάνεις με cliffhangers (τα οποία εξηγεί εξαιρετικά ο Snicket), με αρκετά στοιχεία σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στο παρασκήνιο, ποια είναι η οργάνωση VFD που ακούς από την αρχή, και πως λογικά θα κουμπώσουν όλα μεταξύ τους.

Πότε συνειδητοποίησα ότι είμαι πια fan της σειράς; Όταν μετά το τελείωμα της δεύτερης σεζόν, άρχισα να ψάχνω πότε θα έρθει η τρίτη, αν θα υπάρξει τρίτη, γιατί η δεύτερη δεν τα πήγε καλά και πότε πρέπει να την περιμένω.

Ευτυχώς το Netflix θα δημιουργήσει άλλες 2 σεζόν, με την τρίτη να βγαίνει το 2019, ανακοινώνοντας ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 4 κύκλους.

Εγώ σου προτείνω να το δεις. Τώρα. Σταμάτα όλα και ξεκίνα!

Bonus: Σε κάθε δυάδα επεισοδίων, οι τίτλοι αρχής είναι διαφορετικοί, με το τραγούδι τίτλων να ερμηνεύεται από τον ίδιο τον Neil Patrick Harris. Μερικά δείγματα:

https://www.youtube.com/watch?v=znFM7zfU8yk

Διαβάστε περισσότερα για: , ,