Γιατί βλέπουμε επικές ταινίες το Πάσχα; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Γιατί βλέπουμε επικές ταινίες το Πάσχα;

Απόψεις | 1-4-2018 |

Είσαι από αυτούς που δουλεύουν σκληρά. Που η καθημερινότητα σου φορτώνει όλα της τα βάρη. Σε καταλαβαίνουμε φίλε και φίλη μας cinefreak, όταν ξυπνάς το πρωί και αναρωτιέσαι τι ώρα είναι, τι μέρα και τι χρονιά. Το έχεις πάθει, το έχουμε πάθει, και αν κάποιος ισχυριστεί ότι δεν το έχει πάθει λέει ψέμα φρικτό, και πρέπει να φυλακιστεί.

Και ενώ για πολλές γιορτές μέσα στο έτος έχεις μια ιδέα για το πότε έρχονται, για το Πάσχα οι ενδείξεις σου είναι λίγες και σαφέστατες. Θα δεις διαφημίσεις με παιχνίδια να χρησιμοποιούν την φράση “…τώρα και με Λαμπάδα”, και θα δεις διαφημίσεις στον ΑΝΤ1 να σε ενημερώνουν ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει ο “Ιησούς Από τη Ναζαρέτ”, και λες, άγιες μέρες έρχονται.

Αν για κάποια σατανική σύμπτωση δεν έχεις δει γνωστές αλυσίδες καταστημάτων παιχνιδιών να διαφημίζουν την πραμάτια τους, ή δεν έχεις ακούσει την φράση “…το έπος του Φράνκο Τσεφιρέλι”, τότε υπάρχει ένας τρόπος για να καταλάβεις ότι έρχεται Πάσχα. Πώς; Στην μικρή σου οθόνη θα ξεπροβάλλει πληθώρα από trailer για την Κλεοπάτρα, τον Σπάρτακο, τον Ben Hur, τον Ιάσωνα και τους Αργοναύτες, και ό,τι άλλο μπορεί να έχει σαν background χρυσοποίκιλτα παλάτια, αμμόλοφους, και σανδαλοφόρους πολεμιστές.

Και αναρωτιέσαι, γιατί; Γιατί κάθε τέτοια εποχή θυμούνται οι πάντες να κάνουν αφιέρωμα σε ότι μπορεί να φέρει το π.Χ. στην ημερομηνία; Τι το πασχαλινό μπορεί να έχει ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα; Να δεχτώ για πολλοστή φορά τον Ιησού Από τη Ναζαρέτ. Το Life Of Brian, έστω τα Πάθη του Χριστού. Απαραίτητη διευκρίνηση: σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτές οι σειρές ή ταινίες ή τηλεταινίες δεν είναι καλές. Για όνομα του Χριστού. (see what i did there?). Αλλά εξαιτίας κάποιας συνωμοσίας, πρέπει Πασχαλιάτικα να προβληθούν όλες. Ναι, οκ, δεκτόν, αλλά ΓΙΑΤΙ;

Συντάκτες του Cinefreaks, πήραν θέση:

Ο Κωνσταντίνος  θεωρεί πως δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση σε αυτό: “Είναι σαν τα ήθη και τα έθιμα του χωριού. Πώς βάζεις τα καλά σου, και πας στην Ανάσταση 12 παρά δέκα, και φεύγεις 12 και δέκα; Αυτό. Άντε και Χριστός Ανέστη.”

Ο Αντώνης επισήμανε ορθώς ότι δεν ξεκίνησε μόνο από εμάς: “Δεν είναι ελληνική εφεύρεση η προβολή αυτών των ταινιών αυτή την περίοδο. Συμβαίνει σε όλο το δυτικό κόσμο. Έχει να κάνει και με το σινεμά ως βιομηχανία. Δηλαδή όταν το Hollywood συνειδητοποίησε ότι αυτές οι ταινίες πουλάνε άρχισε να τις παράγει μαζικά από το 1950 και όλη τη δεκαετία του 1960 και στη συνέχεια την περίοδο του Πάσχα (γιατί τα Χριστούγεννα είναι άλλο το concept) αυτά βρήκαν καταφύγιο στην τηλεόραση. Η πλάκα είναι ότι μαζί τους προβάλλονται και άλλες επικές ταινίες με όχι τόσο έντονες τις χριστιανικές αναφορές τους (πχ Σπάρτακος). Κοινώς, καλός χριστιανισμός- κακοί Ρωμαίοι- ας δείξουμε και μια ταινία για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.”

Ο Πάρης το αντιμετώπισε σφαιρικά: “Οι περισσότερες εκ των επικών ταινιών εκείνης της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ καταπιάνονται και με το χριστιανισμό έμμεσα ή άμεσα, π.χ. Ben Hur, The Robe, κάποιες εξ αυτών δε ασχολούνται άμεσα και με τον Ιησού. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο βαθύτερο σκεπτικό πίσω από αυτό. Προσωπικά δεν είμαι αρκετά μεγάλος για να ξέρω πότε ξεκίνησε ως θεσμός από την ιδιωτική τηλεόραση ή και από την ΕΡΤ ακόμη πριν το ’89, όμως από ό,τι φαίνεται είναι μια λύση που έπιασε και καθιερώθηκε. Υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που αυτό αποτελεί κομμάτι του πως θα περάσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, σχεδόν εξίσου παραδοσιακό με τη νηστεία και με το γλέντι την Κυριακή του Πάσχα, πράγμα οξύμωρο αν λάβουμε υπόψιν ότι μιλάμε για προϊόντα εξωτερικού. αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δυτικής χριστιανικής ταυτότητας που καθιερώθηκε από ένα χρονικό σημείο κι έπειτα εντός του εικοστού αιώνα.”

Και πάλι όμως, κάτι μας έλειπε. Οπότε, τι κάναμε; Ρωτήσαμε εσάς; Το θεωρείτε λογικό;

Ο φίλος του Cinefreaks Χρήστος, του οποίου το blog με τίτλο I-Xasou, μπορείς να βρεις εδώ, μας απαντά: “Μήπως οι πιο πολλές επικές ταινίες έχουν να κάνουν με την θρησκεία; Έκτος της Κλεοπάτρας νομίζω όλοι οι άλλοι ένα χριστιανο-κυνήγι το έχουν.”

Από την άλλη η φίλη μας Ηλέκτρα, λέει κάτι άλλο: “Γιατί τους πιάνει όλους ένα “Όλη η δόξα όλη η χάρη άγια μέρα ξημερώνει” και τα κανάλια (μη χάσουν κι αυτά) τα βάζουν για να μας τονώσουν.”

Ο Κωνσταντίνος πάλι, θεωρεί ότι πρέπει να προβάλλονται όχι μόνο επικές ταινίες, αλλά και ταινίες επικών διαστάσεων, όπως το Pacific Rim.

Η φίλη μας, Μαρία, το μόνο που μπόρεσε να μας πει ήταν ένα λακωνικό: “Έλα μου ντε!”

Ο Παναγιώτης, οδηγήθηκε σε συμπέρασμα έπειτα από σκέψη: “Πιθανόν γιατί το Πάσχα έχει να κάνει με την απελευθέρωση των Εβραίων από τους Αιγυπτίους, εξού και οι Φαραώ και οι σκλάβοι……. Μεταγενέστερα το πήραμε και εμείς οι χριστιανοί ως την μετάβαση από το θάνατο στην Ανάσταση του Θεανθρώπου.”

Η Ζωή είχε μία πιο σαρκαστική προσέγγιση: “Ό,τι επικό θεωρείται σοβαρό απ’τα μεγάλα μυαλά. Όπως στο ραδιόφωνο παίζουν αργά τραγούδια την Μεγάλη εβδομάδα κι ας μιλάνε οι στίχοι για 10 δολοφονίες.”

Η Ευαγγελία, δεν μας έδωσε απάντηση. Αντίθετα, πήρε το μέρος μας ρωτώντας ένα: “ΓΙΑΤΙ !?!?!?”

Εσείς τι λέτε; Υπάρχει άποψη εκεί έξω πιο σφαιρική; Με χαρά την περιμένουμε…

Καλό Πάσχα, και καλή επιστροφή…