Έχω Θυμό... με το series finale του Scandal - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Έχω Θυμό… με το series finale του Scandal

Έχω Θυμό... | 24-4-2018 |

Από καιρό ήθελα να δημιουργήσω αυτή την στήλη στο Cinefreaks. Αλλά θες που μεγαλώνω; Θες που με λες πιο ώριμο; Θες ο καιρός που άρχισε να καλυτερεύει; Είχα καιρό να θυμώσω με κάτι που είδα. Ναι, πολλά ακόμα με ενοχλούν. Ναι, πολλούς θα ήθελα να εξαφανίσω, αλλά όπως το σκέφτομαι έτσι και μου φεύγει. Που λέτε, είχα καιρό να θυμώσω, ή όπως λένε και στο χωριό μου, να τα πάρω στο κρανίο. Αυτό σταμάτησε χθες, όταν είδα το τελευταίο επεισόδιο του Scandal. Και δεν μιλάω για το τελευταίο της σεζόν. Μιλάω για το τελευταίο γενικώς. Και ναι, διαπίστωσα πως μπορώ ακόμα να νευριάζω, και επίσης πως η πίεση μου μπορεί να ξεπεράσει το 10. Η μικρή.

Προσοχή, ακολουθούν spoilers. Μικρά ή μεγάλα δεν μπορώ να σας πω, γιατί την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο γράφων έχει θυμό, και αγάπησε αυτή την σειρά όσο λίγες.

Το Scandal λοιπόν μετά από 7 χρόνια έριξε αυλαία. Η σειρά του ABC, σε σύλληψη και παραγωγή της, κατά τα άλλα αγαπημένης, Shonda Rhimes, ήταν μία σειρά ορόσημο. Η Rhimes βάζει μπροστά από την κάμερα μία μαύρη πρωταγωνίστρια, η οποία δεν είναι μόνο αυτό. Είναι μία διαχειρίστρια δύσκολων καταστάσεων στην Ουάσιγκτον, οι οποίες αν έβγαιναν στην δημοσιότητα, θα μετατρέπονταν σε σκάνδαλα. Σε αυτό την βοηθούν οι υπάλληλοί της, ή όπως ονομάζονται, οι Μονομάχοι της. Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η ερωμένη του Προέδρου της Αμερικής, του Λευκού προέδρου της Αμερικής, η οποία είχε βάλει το χεράκι της, στο να μαγειρευτούν τα αποτελέσματα των εκλογών, ώστε να βγει πρόεδρος της Αμερικής. Σε αυτό, μπλεγμένοι η γυναίκα του Mellie, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και φίλος του, Cyrus, ένας επιχειρηματίας, που χάκεψε τα μηχανήματα, και that’s all.

(Photo by Craig Sjodin/Lori Epstein/ABC via Getty Images)

Εκείνη στο γραφειάκι της, εκείνος στο οβάλ δικό του, η γυναίκα του η κερατού, να περιμένει την σειρά της, και ένας σκασμός σκάνδαλα έτοιμα να βγουν προς τα έξω, και πάντα η Olivia, δηλαδή η πάντα μοναδική Kerry Washigton, να προλαβαίνει τις φωτιές. Συμπεριφέρεται σαν να της ανήκει όλος και ο κόσμος. Και της άνηκε. Μα βουλευτές, μα πρόεδροι, μα τσατσάδες, όλοι τρεχάλα στην Olivia. Και εκείνη όμως, κιουρία. Να σε βοηθήσει με το θέμα σου. Να σου βρει την λύση. Μπορεί να μην σου άρεσε πάντα, αλλά αν η Olivia έλεγε πως είναι η σωστή, ήταν όντως η σωστή.

Όσο περνούσαν λοιπόν τα χρόνια και τα επεισόδια, το πράγμα σοβάρευε. Και πολύ μάλιστα. Ο Cyrus είναι αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και openly gay, παντρεύεται έναν δημοσιογράφο και αποκτούν παιδί. Διότι η Rhimes αυτό κάνει. Παίρνει την πραγματικότητα, και στην τρίβει στα μούτρα. Και καλά κάνει. Γιατί η ομοφυλοφιλία του χαρακτήρα παρουσιάστηκε σαν ακόμα μία πτυχή ενός χαρακτήρα, και όχι κάτι που θα τον καθορίσει στην πορεία της σειράς. Όπως θα έπρεπε να είναι και στην ζωή δηλαδή. Ο Huck, ένας από τους μονομάχους, ζει μακριά από το παιδί του, γιατί η ζωή του είναι τέτοια, που για να τον προφυλάξει πρέπει να μείνει μακριά του. Όπως θα έπρεπε κάθε γονιός να είναι. Και άλλα πολλά.

Μέσα σε όλα αυτά, εμφανίζεται η B613, μία μυστική οργάνωση, η οποία κρυφά από την κυβέρνηση, λειτουργεί προς χάρη της κυβέρνησης, κάνοντας όλη την βρώμικη δουλειά. Εξοντώνοντας εχθρούς, ξεπαστρέφοντας απειλές για την δημοκρατία, και άλλα τέτοια αλτρουιστικά. Διοικητής της οργάνωσης ο Rowan, ο πατέρας της Olivia.

Ουσιαστικά, όλη η σειρά αφορά την εξουσία, και το πόσο μπορεί να σε καταστρέψει. Κανείς δεν το ξέρει αυτό καλύτερα από την ίδια την Olivia. Όσο πλησιάζει στο οβάλ γραφείο, τόσο διψάει για ακόμα περισσότερα. Φτάνει να οδηγήσει την Mellie και εκείνη στο οβάλ, κάνοντάς την, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ. Αλλά ξέρει πώς εκείνη κινεί τα νήματα, και η Mellie δεν είναι τίποτε παραπάνω από πιόνι της. Γίνεται η ίδια η κεφαλή της Β613. Και στο φινάλε της 6ης σεζόν βλέπεις μία Olivia, που θες να μπεις στην οθόνη, να την πιάσεις από τους ώμους, να την ταρακουνήσεις, και να της φωνάξεις ΣΥΝΕΘΛΕ. Η σειρά έχει καταφέρει να αλλάξει πορεία σε όλους τους χαρακτήρες της, χωρίς να ξέρεις πια τι σε περιμένει. Δηλαδή, ό,τι καλύτερο για έναν τηλεθεατή.

Φτάνουμε λοιπόν στο προηγούμενο καλοκαίρι, και στην ανακοίνωση του ABC, ότι η σειρά θα ολοκληρωθεί στον 7ο κύκλο. Στεναχώρια; Τσουρομάδημα; You name it! Τα περάσαμε όλα τα στάδια. Και η σεζόν ξεκινά. Ο ορισμός του Roller Coaster. Να συμβαίνουν πολλά, και να μην ξέρεις από που σου έρχονται. Η Olivia συνεχίζει να μανιπιουλάρει τους πάντες, αλλά για πρώτη φορά να βλέπεις ότι έχει στόχο και σκοπό, με τον οποίο μάλλον συμφωνείς. Οι πάντες στρέφονται εναντίον της, και συμφωνείς και με αυτούς. Θες να καταστραφεί, αλλά δεν ξέρεις πώς. Βασικά, δεν θέλεις. 17 επεισόδια αργότερα, η απορία μας ήταν πολύ συγκεκριμένη: Πώς στο κέρατο θα τελειώσει αυτή η αριστουργηματική σειρά; Βλέπεις μια Olivia να πείθει τους πάντες να βγάλουν τα πάντα στην φόρα. Έχει ξυπνήσει ο ήρωας μέσα τους, και εσύ πανηγυρίζεις. Γιατί θέλεις να κερδίσει το καλό. Μέσα σε όλα έχεις δει και μία Olivia να αλλάζει και να βοηθάει την Annalise Keating, τον χαρακτήρα δηλαδή της Viola Davis στο How to get away with Murder, σε ένα από τα εξυπνότερα crossovers στην τηλεοπτική ιστορία.

Φτάνουμε λοιπόν στο 18ο και τελευταίο επεισόδιο. Περιμένεις να συμβούν τα πάντα. Αντ’ αυτού, το φινάλε ήταν τόσο πρόχειρο, και τόσο απογοητευτικό, που θα έκανε το φινάλε του A Good Wife, να φαντάζει ιδανικό. Οι πάντες βρίσκονται μπροστά από την δικαιοσύνη, ομολογούν τα πάντα, ο πατέρας της Olivia ομολογεί ότι αυτός ήταν ο δημιουργός της Β613, ο βοηθός του, και πρώην γκόμενος της Olivia, Jake σε μια κρίση καλοσύνης, (καλό καθίκι και του λόγου του) πληρώνει την νύφη και φυλακίζεται, και ο Cyrus, ενώ έχει χακάρει το ίδιο του το αεροπλάνο για να κατηγορήσει την Mellie, έχει κάνει ό,τι συνωμοσία μπορεί να γίνει, υπογράφει την παραίτησή του, και φεύγει κύριος. Αλλά ο θυμός μας πηγάζει από αλλού. Και έχει και αιτία: David Rosen.

Ο David είναι ο εισαγγελέας, ο οποίος από την αρχή μέχρι το τέλος της σειράς, ήταν ο πιο σταθερός χαρακτήρας ever. Βγήκε κάποιες φορές από τον δρόμο του, αλλά στα πλαίσια που συμβαίνει σε όλους μας. Στο τελευταίο επεισόδιο είναι εκείνος που κινεί την διαδικασία να φέρει τον Cyrus και τον Jake αντιμέτωπους με την δικαιοσύνη. Ο Jake τον επισκέπτεται σε ένα γκαράζ, και φυσικά απειλεί να τον σκοτώσει. Ο David όμως, σε μία κρίση θάρρους, του απαντά (με μία ατάκα που το φινάλε της θα μείνει στην ιστορία): “Δεν θα τρέξω, δεν θα με πυροβολήσεις στην πλάτη. Έχω ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπάνε. Εσύ; Εγώ θα λείψω σε κάποιους. Εσύ; Όχι δεν θα γυρίσω την πλάτη μου. Δεν είμαι το πουτανάκι σου. Είμαι το πουτανάκι της Αμερικής. Και δεν θα σου κάνω την χάρη”.

Και φεύγει κύριος, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να πιστέψει τι έκανε. Στο καπάκι, τον καλεί ο Cyrus, για να του προσφέρει την ομολογία του. Τον δηλητηριάζει, και ο David πεθαίνει. Ο θάνατός του, έχει διπλή σημασία. Αποδεικνύει ότι ο Cyrus, και καθένας σαν αυτόν εκεί έξω, συνειδητοποιεί τις αποφάσεις του όταν είναι πια πολύ αργά, και κυρίως όταν πρέπει να λερώσει τα χέρια του, και ότι, όπως λέει και η σύντροφός του και έτερη μονομάχος, Abby, ότι ο μόνος καλός άνθρωπος πέθανε.

Έχουμε και λέμε: Οι πάντες γλυτώνουν. Κανείς δεν φυλακίζεται, εκτός από τον Jake, ο οποίος χρησιμοποιεί την φυλακή σαν το τελευταίο προπύργιο για να σώσει τον εαυτό του, από τον εαυτό του. Η Olivia χαρούμενη, περπατεί χοροπηδώντας, φεύγοντας από το White House. Ο Fitz, ο πρώην πρόεδρας, την συναντά, και το μέλλον τους αβέβαιο. Η Quinn με τον Charlie (καλοί δολοφόνοι και αυτοί!), παίρνουν το παιδάκι τους, και μια χαρά. Ακόμα και ο Rowan, την γλυτώνει. Ο Cyrus υπογράφει την παραίτησή του, και συνειδητοποιεί πως το κυνήγι της προεδρίας ήταν μάταιο. Και εσύ σαν θεατής, δεν μπορείς να προσέξεις τίποτα, γιατί ο θάνατος του David, σου φαίνεται αναίτιος, άτοπος, και χρονικά αχρείαστος. Κανείς δεν επωφελήθηκε από αυτόν. Και δεν ήταν καν ποιητικός, για να πεις, οκ συμβολίζει αυτό. Ακόμα και το πορτραίτο της Olivia στην αίθουσα των πινάκων με τους ανθρώπους που έχουν επηρεάσει θετικά την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, φαντάζει λίγο.

Συμπέρασμα: Τελικά το 7 είναι ένας πολύ γρουσούζικος αριθμός. Κάθε σειρά την βλέπεις με την ελπίδα να ολοκληρωθεί όσο απογειωτικά ξεκίνησε. Θες παράδειγμα; Να σου δώσω, εύκολο είναι: Breaking Bad. Θες κι άλλο; Penny Dreadful. Ακόμα και τα Φιλαράκια.

Αλλά όχι. Αυτό ήταν ένα φινάλε Scandal-ο. Για τους λάθος λόγους.