Top 10 - Γυναίκες στον πρωταγωνιστικό ρόλο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Top 10 – Γυναίκες στον πρωταγωνιστικό ρόλο

Top-10 | 8-3-2018 |

Ναι οκ δεκτόν, δεν είναι ό,τι πιο πρωτότυπο μπορείτε να διαβάσετε σήμερα για την Ημέρα της Γυναίκας. Αλλά εμείς εδώ στο Cinefreaks, κάνουμε τα πράγματα λίγο ανορθόδοξα.

Αρχικά να ευχηθούμε σε όλες εσάς εκεί έξω, χρόνια πολλά, και να συνεχίσετε να είστε μοναδικές.

Ο κινηματογράφος πάλι, έχει μία περίεργη σχέση με την γυναίκα. Από την μία τις λατρεύει, από την άλλη δεν ανοίγει εύκολα τις πόρτες. Η ιστορία έχει αποδείξει όμως, ότι υπάρχουν ταινίες με γυναίκα ή γυναίκες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους που έχουν καταφέρει να γράψουν ιστορία.

Δυσκολευτήκαμε πολύ να φτιάξουμε αυτή τη λίστα. Πρέπει να βάλω κι αυτήν. Πρέπει να βάλω και την άλλη. Μα πώς γίνεται να λείπει αυτή; Ερωτήσεις που μας ταλάνισαν καθώς ανακαλύψαμε ότι είναι πολύ περισσότερες από όσες αρχικά μας ήρθαν στο μυαλό. Μετά από πολύ κόπο και βάσανο, ιδού οι 10 καλύτερες ταινίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες για το Cinefreaks. Περιμένουμε να μας πείτε τις δικές σας. Οι ταινίες παρουσιάζονται με τυχαία σειρά, γιατί στάθηκε αδύνατον να κάνουμε κατάταξη:

1. Κλαμπ Χωρισμένων Γυναικών – The First Wives Club (1996)

Τρεις γυναίκες και παλιές συμμαθήτριες θα ανακαλύψουν ότι έχουν κάτι κοινό: Οι άντρες τους τους παράτησαν για νεαρότερες γυναίκες. Θα αποφασίσουν να δημιουργήσουν έναν σύλλογο που θα βοηθάει γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες. Αλλά θα σας τα πω σαν τηλεγράφημα: Diane Keaton. STOP.  Goldie Hawn. STOP. Bette Midler. STOP. Και ένα από τα καλύτερα τραγούδια στην ιστορία:


2. Gravity (2013)

H Ryan Stone μετά από ένα ατύχημα μένει μόνη της. Με την μόνη διαφορά ότι το ατύχημα συμβαίνει στο διάστημα. Και όταν λέμε μένει μόνη της, εννοούμε ΜΟΝΗ της. Στο διάστημα. Στην οσκαρική ταινία του Alfonso Cuaron, η Sandra Bullock αποτελεί την ενσάρκωση του “πρέπει να παλέψω να μείνω ζωντανή”. Εμείς στην θέση της πάντως, δεν θα την είχαμε βγάλει καθαρή, σας το λέω:


3. Kill Bill (2003)

H Beatrice έχει πλέον μόνο μία αποστολή στη ζωή της. Να σκοτώσει τον Bill. Αλλά πριν φτάσει σε αυτόν, πρέπει να σκοτώσει όλους εκείνους που κατέστρεψαν τη ζωή της και το γάμο της. Πάρε την κατάνα σου λοιπόν, και περιπάτει… Εμείς μαζί σου αγαπημένη:


4. Salt (2010)

Η Evelyn Salt θα πρέπει να σώσει το τομάρι της, όταν ένας κυριούλης θα αποκαλύψει στην υπηρεσία της ότι η ίδια είναι κατάσκοπος από την Ρωσία. Οι λόγοι που μπήκε σε αυτή τη λίστα είναι 2. Αφενός γιατί η Agelina αποδεικνύει ότι μία ταινία δράσης μπορεί να έχει γυναίκα πρωταγωνίστρια, και αφετέρου γιατί όταν έμαθε ότι για πρωταγωνιστής προοριζόταν ο Tom Cruise, είπε Basta φίλε μου, και έκανε αγώνα για να αλλάξει ο κεντρικός ρόλος. Και μπράβο της:


5. Atomic Blonde (2017)

Μία πράκτορας της ΜΙ6 θα σταλεί στο Βερολίνο, μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, για να ανακαλύψει τι συνέβη με την δολοφονία ενός άλλου πράκτορα, αλλά και να βρει στοιχεία για εκείνους που το παίζουν το πρακτοριλίκι σε διπλό ταμπλό. Και ερωτώ: υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Charlize; Εδώ μας τρίβει στα μούτρα ότι άντρας πρωταγωνιστής δεν χρειάζεται για να παρουσιάσεις μία περιπέτεια:


6. Θέλμα και Λουίς – Thelma & Louise (1991)

Δύο φίλες θα τα παρατήσουν όλα για να ζήσουν την περιπέτεια, και θα καταλήξουν να τους κηνυγάει η αστυνομία. Τι να πούμε τώρα για αυτήν την ταινία, που δεν έχει ήδη ειπωθεί; Για αυτό και δεν θα πούμε τίποτα:


7. Erin Brocovich (2000)

Μητέρα 3 παιδιών. Διόρθωση: Μόνη μητέρα τριών παιδιών. Θα κάνει τα πάντα προκειμένου από γραμματέας ενός δικηγορικού γραφείου, να ηγηθεί μιας δικαστικής διαμάχης που θα βοηθήσει τα εκατοντάδες θύματα μιας πολυεθνικής. Μία αληθινή ιστορία, και μία απόδειξη πως αν μια γυναίκα βάλει κάτι στο μυαλό της, θα το πετύχει. Μία εύκολη επιλογή για το όσκαρ της Julia Roberts:


8. Alien (1979)

O Ridley Scott αποφασίζει να δημιουργήσει ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Και ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον οποιονδήποτε για πρωταγωνιστή, αποφασίζει να δημιουργήσει μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στην ιστορία του κινηματογράφου, την Ellen Ripley. Και μιλάμε για το ’79. Όπου οι λέξεις “γυναίκα” και “περιπέτεια” δεν υπήρχαν μαζί σε προτάσεις. H Sigourney Weaver θα είναι για πάντα η γυναίκα που είπε σε εξωγήινο (επίσης γυναίκα): Απομακρύνσου από αυτήν, μωρή σκύλα (οκ, αυτό είναι από το 2, αλλά είναι αγαπημένη μας ατάκα):


9. Wonder Woman (2017)

Η Gal Gadot έφτασε από το πουθενά, να είναι το όνομα στο οποίο χρωστάμε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 2017. Θα μου πεις στο comic η γυναικεία παρουσία μιλάει από μόνη της, με την μόνη διαφορά ότι το Hollywood μέχρι στιγμής ξέρει πολύ καλά πώς να παίρνει μία γυναικεία παρουσία και να την παρουσιάζει μόνο σε ό,τι αφορά το σεξ. Εδώ όμως, φαίνεται η ψυχή πίσω από την ηρωίδα, και αυτό είναι που μετράει περισσότερο:


10. Million Dollar Baby (2004)

Το μόνο που θα πω για την ταινία που χάρισε το δεύτερο όσκαρ στη Hilary Swank, είναι ότι μιλάμε για μία ταινία που αφορά το box, μια γυναίκα που θέλει να γίνει επαγγελματίας αθλήτρια ενός καθαρά ανδροκρατούμενου αθλήματος, και ότι είναι μία ταινία που οι άντρες θεατές, ξέρεις όλοι εμείς που έχουμε δει το Rocky 900 φορές, λάτρεψαν. Αυτό μιλάει από μόνο του:


Περιμένουμε να μας πείτε, τις δικές σας αγαπημένες…