Είναι το σύστημα αξιολόγησης των ταινιών σε IMDb και Rotten Tomatoes, δυσλειτουργικό; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Είναι το σύστημα αξιολόγησης των ταινιών σε IMDb και Rotten Tomatoes, δυσλειτουργικό;

Ειδήσεις | 13-3-2018 |

Πλέον είναι ο καιρός να ασχοληθούμε με μία πληγή που συνεχίζει να υπάρχει, και που δυστυχώς δεν κάνει κανείς τίποτα για να την διορθώσει. Το επονομαζόμενο “users’ rating”, την βαθμολογία που βάζουν σε ταινίες οι χρήστες διάφορων site.

Ένα μήνα πριν την έξοδο στις αίθουσες της νέας ταινίας της Ava DuVernay, “A Wrinkle in Time,” εμφανίστηκε στο Rotten Tomatoes μία αξιολόγηση της ταινίας από έναν χρήστη ονόματι “Jonathan G” στην οποία σημείωνε: Μία σκατένια διασκευή ενός υπέροχου βιβλίου. Η αξιολόγηση εμφανίστηκε στις 5 Φεβρουαρίου, βδομάδες πριν η ταινία βγει στις αίθουσες, ή ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές προβολές της.

Και αυτή δεν ήταν καν η πιο πρόσφατη. Στις 7 Ιανουαρίου, ο χρήστης “CGF M” σημείωσε, δίνοντας στην ταινία μισό αστεράκι: “Αυτή η ταινία θα αποτύχει και δεν της αξίζει η αναγνώριση. Η πρωτότυπη νουβέλα είναι καλύτερη από αυτά που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής. Είναι ένα μεγάλο κλισέ, η υποκριτική φαίνεται ρηχή, με μόνη ερμηνεία που ήταν ΚΑΛΗ να είναι εκείνη του Chris Pine, τέλος. Τα να προσλαμβάνεις cast για λόγους διαφορετικότητας ή πολιτικής ορθότητας δεν κάνεις μια καλή ταινία, Disney. Επίσης τα εφέ, δεν φαίνονται και τόσο καλά.”

Όταν μιλάμε για σχόλια και κριτικές του κοινού, δεν υπάρχει καμία εγγύηση αν ο γράφον έχει δει όντως την ταινία. Μία ταινία όπως το “A Wrinkle in Time,” ένα μεγαλειώδες blockbuster σκηνοθετημένο από μία μαύρη, με cast που αποτελείται από ηθοποιούς διαφορετικών καταβολών, σίγουρα μπορεί να γίνει στόχος. Στο σύστημα όμως είναι δυσλειτουργικό, και ακόμα και το ίδιο το Rotten Tomatoes δεν ξέρει τι να κάνει για να το διορθώσει.

Πριν το “Black Panther”, μία ομάδα στο Facebook με τίτλο “Down With Disney’s Treatment of Franchises and its Fanboys” ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να σαμποτάρει το σκορ της ταινίας, όπως έκανε, βάσει των ισχυρισμών της ίδιας, και στο “Star Wars: The Last Jedi”. Η ομάδα δημιούργησε ένα Facebook event με τίτλο “Give Black Panther a Rotten Audience Score on Rotten Tomatoes” προγραμματισμένο να ισχύει από τις 16 Φεβρουαρίου, την ημερομηνία εξόδου της ταινίας στις ΗΠΑ.

Οι λόγοι επίθεσης σε μία ταινία; Δεν σου αρέσει η ταινία, ή το μήνυμά της, ή οι δημιουργοί της, ή τα διδάγματά της, ή οι πρωταγωνιστές της, ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Το Rotten Tomatoes ανακοίνωσε πρόσφατα ό,τι η ομάδα ασφαλείας του, παρακολουθεί στενά την πλατφόρμα, και θα προβεί σε αποκλεισμό χρηστών που διαπράττουν τέτοιες ενέργειες, το συντομότερο δυνατόν.

 

Μέρος του προβλήματος αποτελεί και ο τρόπος που παρουσιάζεται η ανατροφοδότηση του κοινού. Μέσα στην ίδια σελίδα μίας ταινίας μπορείς να δεις το πόσο οι χρήστες επιθυμούν ή όχι να δουν μία ταινία, την βαθμολογία εκείνων που ισχυρίζονται ότι την είδαν, άντε και καμιά φορά θεατές που έχουν δει τις ταινίες και γράφουν σχόλια και κριτικές. Ευτυχώς το Rotten Tomatoes προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση. Αν πας στη σελίδα μίας ταινίας πριν αυτή βγει στις αίθουσες, τότε το μόνο που θα δεις είναι ένα πλαίσιο με ποσοστό ενδιαφέροντος για την ταινία.

Ας χρησιμοποιήσουμε και πάλι το παράδειγμα του “A Wrinkle in Time”, το οποίο αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχει ποσοστό 36% μόνο από κριτικές του κοινού. Βάσει των ημερομηνιών που ανέβηκαν τα σχόλια, φαίνεται ότι οι περισσότεροι από τους γράφοντες δεν έχουν δει την ταινία, και βαθμολογούν βάσει αντίληψης.

Ο άλλος κινηματογραφικός κολοσσός, το IMDb έχει ένα παρόμοιο πρόβλημα με την βαθμολογία των χρηστών. Επιτρέπει την βαθμολογία μετά την προβολή της ταινίας, ή έστω των δοκιμαστικών προβολών, αλλά οι χρήστες του σπανίως γράφουν σχόλια. Βαθμολογούν από το 1 έως το 10, και πάνε παρακάτω.

Στο FAQ της σελίδας, όπου υπάρχουν οι πιο συχνές ερωτήσεις για την λειτουργία του site, το IMDb παραδέχεται ότι είναι ένα ημιτελές σύστημα, και ότι πρακτικά δεν υπάρχει τρόπος να διορθωθεί. Ενδεικτικά αναφέρει: “Δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να επιβεβαιώσουμε αν οι χρήστες έχουν δει την ταινία για την οποία ψηφίζουν, ή αν η ψήφος αφορά αυτό που πραγματικά σκέφτονται. Βασιζόμαστε και περιμένουμε από τους χρήστες μας να είναι ειλικρινείς.”

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Indiewire, υπάρχει λύση στο πρόβλημα του Rotten Tomatoes: το site ανήκει στην εταιρία (προ)πώλησης εισιτηρίων Fandango, οπότε θα μπορούσε να δίνει την δυνατότητα να γράφουν κριτικές οι αγοραστές των εισιτηρίων. Πόσοι απο αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν μία ταινία θα δώσουν χρήματα για να το κάνουν; Σίγουρα κάποιοι, αλλά ακόμα ποιο σίγουρα λιγότεροι. Τι  γίνεται όμως με όσους δεν χρησιμοποιούν την υπηρεσία;

Η λύση φαίνεται να έρχεται από ένα άλλο site, το CinemaScore. Το σύστημά του επιτρέπει τα reviews μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο εξόδου μιας ταινίας, προσπαθώντας έτσι να μειώσει τον αριθμό σχολίων που δεν είναι αληθή.

Το αν πάντως είναι εύκολο ή δύσκολο να καταστραφεί η φήμη μιας ταινίας είναι μεγάλη συζήτηση. Λειτούργησε στο Last Jedi, αλλά όχι στο Black Panther.

Διαβάστε περισσότερα για: ,