Οι δημιουργοί μπορούν πια να απεικονίζουν γεγονότα με φανταστικά στοιχεία, μετά από δικαστική απόφαση - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι δημιουργοί μπορούν πια να απεικονίζουν γεγονότα με φανταστικά στοιχεία, μετά από δικαστική απόφαση

Ειδήσεις | 27-3-2018 |

Και μπορεί κάποιοι να είπαμε, “μα καλά, αυτό δεν ισχύει, ήδη;”, αλλά πλέον υπάρχει δικαστική απόφαση που προστατεύει τους δημιουργούς.

Πάμε από την αρχή:

Πέρσι η 101 ετών ηθοποιών και θρύλος τους Hollywood, Olivia de Havilland, κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του FX, σχετικά με το πως απεικόνισαν τον χαρακτήρα της στην πραγματικά καταπληκτική σειρά Feud. Η υπόθεση απασχόλησε τα μέσα και δικαίως, καθώς φαινόταν να απειλείται η ικανότητα των δημιουργών, είτε στην τηλεόραση είτε στον κινηματογράφο, να απεικονίζουν πραγματικά γεγονότα, με φανταστικά στοιχεία. Μόλις χθες, το δικαστήριο αποφάσισε πως τέτοιου είδους δημιουργίες προστατεύονται από το σύνταγμα και συγκεκριμένα από την 1η Τροπολογία των ΗΠΑ.

“Είτε ο άνθρωπος που απεικονίζεται σε αυτές τις εργασίες είναι ένας διεθνής κινηματογραφικός αστέρας, ένας ζωντανός θρύλος είτε κάποιος που δεν ξέρει κανένας, εκείνη ή εκείνος δεν έχει σαν ιδιοκτησία την ιστορία,” έγραψε η δικαστικής Anne Egerton. “Ούτε εκείνη ή εκείνος έχει το νομικό δικαίωμα να ελέγχει, να υπαγορεύει, να εγκρίνει ή να απαγορεύει την απεικόνιση πραγματικών ανθρώπων.” 

Στη σειρά, υπάρχει μία σκηνή στην οποία η de Havilland, την οποία ενσαρκώνει η Catherine Zeta-Jones, αποκαλεί την αδερφή της “σκύλα”, μιλάει για το πόσο έπινε ο Frank Sinatra, μεταξύ άλλων. Η αντέδρασε λέγοντας πως οι παραγωγοί δεν συναντήθηκαν μαζί της ούτε πήραν την έγκρισή της για όλα αυτά. Επίσης είπε πως ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσε τέτοιο υβρεολόγιο σχετικά με την αδερφή της. Φυσικά το FX, άσκησε έφεση εναντίον της μήνυσης, με την MPAA (Motion Picture Association of America) να παίρνει το μέρος του δικτύου, λέγοντας πως μία αντίθετη απόφαση, θα έδινε το δικαίωμα σε πολιτικούς και διασημότητες να ελέγχουν την δημιουργική διαδικασία.

Ο δημιουργός της σειράς, Ryan Murphy δήλωσε: “Είναι μία νίκη για την δημιουργική κοινότητα, και την 1η Τροπολογία. Η σημερινή νίκη δίνει σε όλους τους δημιουργούς την ανάσα που χρειάζονται για να συνεχίσουν να αφηγούνται σημαντικές ιστορίες εμπνευσμένες από πραγματικά γεγονότα. Περισσότερο από όλα είναι μία σπουδαία μέρα για την καλλιτεχνική έκφραση και μία υπενθύμιση του πόσο πολύτιμη παραμένει η ελευθερία μας.”

 

Η δικηγόρος όμως την de Havilland, Suzelle Smith, ετοιμάζεται για έφεση: “Η κυρία de Havilland, οι οπαδοί της, και ηθοποιοί σε παρόμοιες καταστάσεις είναι απογοητευμένοι από την απόφαση,” τονίζοντας ότι το εφετείο θα δώσει την δυνατότητα να διορθωθεί ένα σφάλμα κατά της φήμης της ηθοποιού.” 

Σε περίπτωση που η έφεση δεν επιτύχει, τότε θα μιλάμε για ένα δεδικασμένο, το οποίο θα επιτρέψει στους δημιουργούς να απεικονίζουν προσωπικότητες βάσει ιστορικών γεγονότων, με προσθήκη αφηγηματικών τεχνικών. Περιμένουμε να δούμε…